actueel background image

Uitzwaaiwedstrijd van de Oranje Leeuwinnen

28 mei 2019 | 13:06 0

[Update: Nederland wint de wedstrijd met 3-0]

Waar twee jaar geleden nog afscheid werd genomen in een halfvol Sparta stadion tegen Wales, is het nu een bijna uitverkocht stadion van PSV dat Oranje kleurt. Met zoveel toeschouwers blijkt wel dat de Oranje Leeuwinnen echt de harten heeft veroverd van Nederlanders. De wedstrijd tegen Australië (Matildas) is een uitzwaaiwedstrijd voor het elftal dat binnenkort zal aantreden op het WK  in Frankrijk.

FIFA wereldranglijst

Ondanks dat het een vriendschappelijke wedstrijd is, zullen beide ploegen dit als serieuze voorbeschouwing zien voor het Wereld Kampioenschap voetbal. Australië bezit momenteel een zesde plek op de FIFA wereld ranglijst en Nederland de achtste plek. Dat de ploegen in waarde aan elkaar gewaagd zijn, is dan ook een feit.

Zie hieronder de top 10 op de wereldranglijst van de FIFA.

Positie
Land
Punten
1
Amerika
2101
2
Duitsland
2072
3
Engeland
2049
4
Frankrijk
2043
5
Canada
2006
6
Australie
2003
7
Japan
1991
8
Nederland
1967
9
Zweden
1962
10
Brazilië
1944

Historie

Nederland speelde zes keer eerder tegen Australië, waarbij er twee keer gelijk werd gespeeld, slechts één keer werd gewonnen en dus drie keer werd verloren. Wat dat betreft is Australië qua statistieken in het voordeel. Het Australische team kent veel speelsters die in Amerika of in eigen land spelen. Vooral in Amerika is het vrouwenvoetbal gegroeid en worden speelsters daar beter, dus er zal absoluut een goed elftal afreizen naar de oefenwedstrijd en het WK.

Opstelling Oranje Leeuwinnen

Dat Nederland met de sterkst mogelijke opstelling begint, is een zeer waarschijnlijk gegeven. De wedstrijd is niet alleen om een warm afscheid te nemen van de fans, maar ook een generale voor het toernooi in Frankrijk. Eerder al is bekend gemaakt dat Sari van Veenendaal de eerste keepster is, dus zij staat sowieso in de basis. Andere namen als Lieke Martens, Vivianne Miedema en Sherida Spitse (aanvoerder) zullen ook niet ontbreken.

De verwachte opstelling is:

Keeper: Sari van Veenendaal

Verdediging: Dominique Bloodworth, Kika van Es, Stefanie van der Gragt, Merel van Dongen

Middenveld: Jackie Groenen, Sherida Spitse, Danielle van de Donk

Aanval: Lieke Martens, Vivianne Miedema, Shanice van de Sanden

Jill Roord en Lineth Beerensteyn zijn twee speelsters die goed bij hun eigen club presteren, maar toch vaak net buiten de basis elf vallen. Het is aannemelijk dat de speelsters wel minuten zullen krijgen in de tweede helft. Wellicht maakt Anouk Dekker haar rentree zaterdag, want ze is inmiddels helemaal hersteld van een blessure. Op het gewonnen EK in 2017 was Dekker ook een vaste waarde in het team. Benieuwd naar de volledige WK selectie, klik dan hier.

Op zondag speelt het Nederlands elftal nogmaals tegen de Matildas, maar ditmaal achter gesloten deuren. Dat andere speelsters in deze wedstrijd de mogelijkheid krijgen om te spelen, moge duidelijk zijn.

Vooruitblik op de groepsfase van het WK

Zowel voor de Oranje Leeuwinnen als de fans is Frankrijk een prettig gastland. De afstand is niet al te lang en prima zelf met de auto aan te rijden of natuurlijk met de Thalys. Naar verwachting zullen er dan ook veel Nederlanders op pad gaan om in ieder geval de kwalificatiewedstrijden te bezoeken van het Nederlands elftal.

De Oranje Leeuwinnen spelen hun eerste wedstrijd op dinsdag 11 juni tegen Nieuw-Zeeland dat 19e op de FIFA ranglijst staat. Er zijn nog een aantal kaarten beschikbaar op de site van de FIFA.

Op zaterdag 15 juni wordt er gespeeld tegen Kameroen (plek 46 op de ranglijst). Deze wedstrijd is volledig uitverkocht.

Donderdag 20 juni vindt de derde en laatste wedstrijd in de groepsfase plaats, waarbij het sterke Canada de tegenstander zal zijn (plek 5). Er zijn nog een aantal kaarten beschikbaar op de site van de FIFA.

Door naar de volgende ronde

De nummers één en twee gaan sowieso door naar de volgende ronde en daarnaast ook de vier beste nummers drie. Als Nederland doorgaat dan hangt het van de positie af in welke stad ze vervolgens zullen spelen. Dit kan namelijk nogal verschillen met: Valenciennes, Parijs, Rennes en Le Havre.

Het Nederlandse team ziet zichzelf als underdog op dit WK, ondanks hun Europese titel. Het WK heeft toch een andere sfeer en tegenstanders geven spelers aan, vandaar de underdog rol die ze willen aannemen. De speelsters kunnen prima omgaan met de druk, maar willen richting het Nederlandse publiek wel benadrukken dat je een wereldtitel niet zomaar even wint.

Meer informatie over het WK vind je hier.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.