actueel background image

Top 5 beste spelers op een EK

25 sep 2019 | 11:41 0

Het Europees Kampioen voetbal heeft al heel wat spektakel opgeleverd en het beste in spelers naar boven weten te brengen. Maar slechts een enkeling wist ook daadwerkelijk zijn stempel op een toernooi te drukken en het verschil te maken. Wij herinneren ons allemaal nog wel de geweldige treffer van Marco van Basten in de EK-finale of de vele treffers van de Portugese geweldenaar Cristiano Ronaldo. Hieronder hebben wij de vijf beste spelers op een EK genoteerd.

#1
Christiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo speelde maar liefst 158 wedstrijden in het shirt van Portugal, waarvan 21 duels op een EK. Hierin was de wereldster 88 keer trefzeker. Momenteel is de Ronaldo topscorer op het Europees Kampioen met negen doelpunten. De aanvaller maakte in 2004 zijn debuut op het EK en hij werd direct verkozen tot één van de spelers in het ‘Team of the Tournament’. Ronaldo won met Portugal het EK in 2016. Daarnaast werd de speler van Juventus in 2008, 2014, 2016 en 2017 verkozen tot Europees speler van het jaar.

Maar daar blijft het niet bij. De Portugees kwam tot 311 doelpunten in het shirt van Real Madrid. In de Champions League scoorde Ronaldo maar liefst 105 doelpunten. En ook qua assists is de aanvaller van een grote waarde, in de La Liga kwam de speler tot 85 assists. Ronaldo speelde mee op het EK 2004, 2008, 2012 en 2016.

#2
Zinedine zidane

Zinédine Yazid Zidane

Zinédine Yazid Zidane werd geboren in Marseille en groeide uit tot één van de grootste voetballers aller tijden. De geweldenaar speelde in zijn carrière voor AS Cannes, Girondins de Bordeaux, Juventus en Real Madrid. En natuurlijk maakte Zidane ook lange tijd deel uit van de Franse nationale selectie. In 1998 won hij met zijn land het WK en twee jaar later werd ook het EK 2000 gewonnen. Zidane werd ook uitgeroepen tot de beste speler op het EK 2000 in Nederland en België. Daarnaast won Zidane ook drie keer de titel  ‘Wereldvoetballer van het jaar’.

In de Spaanse en de Italiaanse competitie won de Fransman bijzonder veel landstitels, maar ook de Champions League. En ook als trainer heeft Zidane een stempel weten te drukken. Als hoofdtrainer van Real Madrid won de oud-middenvelder de Champions League, de UEFA Super Cup en het WK voor clubteams. In zijn periode bij Real Madrid won Zidane als trainer de Champions League zelfs drie keer op een rij.

#3
Marco van basten

Marco van Basten

Marco van Basten wist in zijn carrière veel indruk te maken op de Europese velden. De Utrechtenaar werd drie keer verkozen tot Europees voetballer van het Jaar en tweemaal tot Wereldvoetballer van het Jaar. Tussen 1981 en 1987 speelde Van Basten 133 wedstrijden in het shirt van AFC Ajax, waarin hij 128 keer wist te scoren. In Amsterdam won Van Basten de Europacup II en driemaal de landstitel. De successen bij Ajax leverde de aanvaller een transfer op naar het Italiaanse AC Milan.

San Marco speelde 147 wedstrijden voor AC Milan en kwam daarin 90 keer tot scoren. In Italië won de Nederlander onder andere tweemaal de Europacup I, twee keer de Wereldbeker voor clubs en ook nog eens tweemaal de UEFA Super Cup.

In het Nederlands Elftal speelde Van Basten 58 interlands en scoorde hij 24 doelpunten. Het grootste succes bij Oranje boekte Van Basten in 1988. De oud-Ajacied werd Europees Kampioen in West-Duitsland, mede dankzij zijn memorabele treffer in de finale tegen de Sovjet-Unie.

#4
Michel platini

Michel Platini

Michel Platini was tussen 2007 en 2015 de voorzitter van de UEFA. Een jaar later werd de Fransman voor vier jaar geschorst door het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS). Maar voor die tijd stond Platini bekend als één van de meest elegante voetballers aller tijden. Platini maakte in 1972 zijn debuut voor AS Nancy, waarna hij in 1979 de overstap maakte naar AS Saint-Étienne. In 1982 verkaste de voetballer naar Juventus, waar hij nog vijf seizoenen speelde.

In maart 1976 debuteerde Platini in het shirt van het Franse elftal. In zijn debuutwedstrijd kwam de Fransman uit een vrije trap tot scoren, maar werd er wel gelijkgespeeld (2-2) tegen Tsjecho-Slowakije. In 1984 ging Platini als aanvoerder met Frankrijk naar het EK. De Franse ploeg wist Europees Kampioen te worden, mede dankzij negen doelpunten van Platini. De Fransman werd daarmee ook topscorer van het eindtoernooi. Platini scoorde 41 doelpunten voor Frankrijk, waarmee hij nog altijd de meest scorende middenvelder aller tijden is voor de nationale ploeg.

#5
Fernando torres

Fernando Torres

Fernando Torres werd in 1984 geboren in Fuenlabrada en staat bekend als één van de beste Spaanse spitsen aller tijden. In 2001 maakte Torres zijn profdebuut bij Atlético Madrid. Daarna speelde de Spanjaard vier seizoenen voor Liverpool en drie seizoenen voor Chelsea. Bij AC Milan kwam Torres niet goed uit de verf en speelde hij slechts tien duels voor de club. In 2015 keerde de aanvaller terug bij Atlético Madrid, waar hij in drie seizoenen tijd 27 doelpunten maakte. In het seizoen 2018/2019 maakte Torres de overstap naar het Japanse Sagan Tosu. Torres won in zijn carrière zowel de Champions League, Europa League, WK voor clubs en het EK voor landenteams.

Torres speelde 110 wedstrijden voor de nationale Spaanse ploeg en was daarin 38 keer trefzeker. De Spanjaard kwam in de finale op het EK 2012 tot scoren en leverde ook een assist af. Torres werd met drie doelpunten topscorer van het eindtoernooi. Er waren nog vijf andere spelers met drie treffers, maar Torres had hiervoor de minste minuten nodig en won daardoor de Gouden Schoen. Torres won ook met Spanje het EK 2008 en werd in de finale van dat toernooi uitgeroepen tot de beste speler van de finale.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.