actueel background image

Spakenburg of IJsselmeervogels in de finale van de KNVB Beker? Het kan!

06 jan 2020 | 14:47 0

In de achtste finales van het KNVB bekertoernooi spelen er 14 professionele voetbalclubs en 2 amateurclubs mee. SC Spakenburg en IJsselmeervogels kunnen dit seizoen geschiedenis gaan schrijven. Het zou voor IJsselmeervogels overigens niet de eerste keer zijn, want de amateurclub wist in 1975 ook de halve finale te bereiken van het nationale bekertoernooi. IJsselmeervogels schakelde in de kwartfinale AZ ’67 uit, maar moest in de halve finale zijn meerdere erkennen in FC Twente.

In 2016 wist VVSB ook de halve finale te bereiken, dat is dan ook het meest recente succes van een amateurclub in de KNVB Beker. Er bestaat dit bekerseizoen een theoretische kans dat Spakenburg en IJsselmeervogels tegenover elkaar staan in de halve finale van de KNVB Beker. In dat geval zal één van de twee amateurclubs met zekerheid mogen aantreden in bekerfinale.

schema loting knvb beker 2020

IJsselmeervogels tegenover Go Ahead Eagles

IJsselmeervogels speelde dit seizoen twee wedstrijden in de KNVB Beker. In de 1e ronde zorgde de amateurclub direct voor een stunt door van FC Den Bosch te winnen met 3-0. In de 2e ronde werd SteDoCo met 1-0 verslagen op Sportpark de Westmaat. Nu staat de club opnieuw voor een pittige uitdaging. IJsselmeervogels neemt het in de 8e finales op tegen Go Ahead Eagles. De ploeg uit Deventer wist in de 2e ronde met 2-5 te winnen op bezoek bij FC Twente.

IJsselmeervogels logoWanneer IJsselmeervogels de wedstrijd wint, treft het in de kwartfinale de winnaar van het bekerduel tussen FC Eindhoven en FC Utrecht. In een eventuele halve finale kan de ploeg tegenover Heracles Almelo, Vitesse, Ajax of Spakenburg komen te staan.

IJsselmeervogels in de KNVB Beker

IJsselmeervogels schreef in 1975 geschiedenis door de halve finale van de KNVB Beker te bereiken. De Noord-Hollandse club versloeg in de eerste ronde van het bekertoernooi Limburgia (1-0). Daarna werden professionele clubs SC Amersfoort (4-1), FC Groningen (2-1) en AZ ’67 (na strafschoppen) verslagen. In de halve finale bleek FC Twente met 6-0 te sterk voor IJsselmeervogels. De amateurclub ontving dat jaar wél de prijs voor Sportploeg van het Jaar.

In het seizoen 2016/2017 kwam IJsselmeervogels wederom ver in het nationale bekertoernooi. De club won van Quick Boys (0-2), de profclub Achilles ’29 (3-1) en de Koninklijke HFC (3-1). Uiteindelijk kwam het bekeravontuur ten einde tegen sc Heerenveen (0-1).

Spakenburg op bezoek bij AFC Ajax

Spakenburg logo

De kans dat Spakenburg de kwartfinale bereikt, lijkt heel minimaal. De amateurclub gaat in de 8e finale op bezoek bij AFC Ajax in de Johan Cruijff Arena. De Amsterdamse club staat momenteel op de 1e plaats in de Eredivisie en is ook nog actief in de Europa League. Spakenburg lijkt alleen kans te maken als Ajax een B-team laat aantreden, maar zelfs dan lijkt het een haast onmogelijke opgave. In juli 2006 speelde de clubs voor het laatst tegen elkaar in een oefenwedstrijd, destijds won SV Spakenburg met 3-2.

Spakenburg begon het bekeravontuur met een 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen RKVV SDO Bussum. In de eerste ronde versloeg de amateurclub ASWH met 2-0, waarna het ook Oostzaan met 0-1 uit het bekertoernooi knikkerde. Mocht Spakenburg stunten tegen Ajax, dan treft de club Heracles Almelo of Vitesse in de 8e finale. Als de club ook die wedstrijd overleeft, spelen zij de finale tegen IJsselmeervogels, Go Ahead Eagles, FC Eindhoven of FC Utrecht.

SC Spakenburg in de KNVB Beker

In het voetbalseizoen 2009/2010 schreef SV Spakenburg geschiedenis in de KNVB Beker. De amateurclub won in de tweede ronde met 3-1 te van profclub MVV Maastricht. In de derde ronde wist Spakenburg in Alkmaar na reguliere speeltijd met 2-2 gelijk te spelen tegen AZ. In de verlenging werd uiteindelijk met 5-2 verloren.

Resultaten amateurclubs tegen professionele clubs

In het seizoen 2019/2020 streden er in de 32e finales maar liefst 14 amateurclubs tegen een profclub. Slechts in drie wedstrijden wist de amateurclub de winst te pakken. Groene Ster versloeg VVV Venlo na strafschoppen. Na de reguliere speeltijd stond het 2-2, de gelijkmaker van VVV Venlo viel pas in de 94e minuut. GVVV wist met 2-1 te winnen van Helmond Sport en IJsselmeervogels versloeg FC Den Bosch met 3-0.

In de 16e finales waren er vijf ontmoetingen tussen een amateurvereniging en een professionele voetbalclub. GVVV wist PSV na reguliere speeltijd op een 1-1 gelijkspel te houden, maar de Eindhovenaren scoorde in de verlenging de 1-2. Groene Ster ging met 3-0 onderuit tegen het tiental van AZ. Sparta Nijkerk verloor na de verlenging met 0-1 van NAC Breda en Katwijk ging na strafschoppen onderuit tegen FC Oss. Vitesse won met 4-0 van Odin ’59.