actueel background image

NAC Breda wint na 20 jaar weer eens een periodetitel

07 okt 2019 | 12:28 0

In de Keuken Kampioen Divisie zijn er dit seizoen alweer negen wedstrijden gespeeld. NAC Breda staat momenteel aan kop met 22 punten, gevolgd door Cambuur Leeuwarden met 21 punten. De koppositie leverde de club uit Breda ook gelijk de eerste prijs van het seizoen op, namelijk de eerste periodetitel. De laatste keer dat NAC Breda een periodetitel won was twintig jaar geleden. Dankzij deze prestatie is de voetbalclub nu al zeker van een deelnamebewijs aan de play-offs voor promotie/degradatie aan het einde van het seizoen.

NAC Breda Logo

Geweldige start van het nieuwe seizoen

NAC Breda schoot uit de startblokken in het seizoen 2019/2020. De Parel van het Zuiden won de eerste wedstrijd met 0-2 bij FC Dordrecht, dankzij doelpunten van Arno Verschueren en Luka Ilic. Zeven dagen later werd de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe Keuken Kampioen Divisie-seizoen gespeeld en werd er met 5-1 gewonnen van Helmond Sport. Bij rust stond NAC al met 4-0 voor door treffers van Stokkers, Verschueren, Ilic en El Allouchi. De laatstgenoemde wist in de tweede helft zijn tweede van de avond te noteren.

Op 23 augustus 2019 werd er een belangrijk duel gewonnen tegen Cambuur uit Leeuwarden. De club uit Breda wist in de 67e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd te noteren. Dankzij een raak schot van Ilic werd de Friese club op een achterstand gezet.

Eerste nederlaag

Eind augustus ging NAC Breda voor de eerste keer in het seizoen 2019/2020 onderuit. FC Volendam won het thuisduel met 2-1. De bezoekers stonden tot de 89e minuut op een 0-1 voorsprong. Maar door doelpunten van Martijn Kaars (89e minuut) en Gijs Smal (92e minuut) verloor NAC alsnog. De nederlaag had zo zijn effect op de ploeg, want twee weken later werd er ook puntverlies geleden tegen Jong FC Utrecht (0-0).

Minimaal verschil

In de laatste vier speelrondes wist NAC Breda alle wedstrijden te winnen met een minimaal verschil. NAC won op bezoek bij Jong AZ met 1-2, dankzij twee late treffers van het grote talent Sydney van Hooijdonk. Enkele dagen later werd er ook gewonnen van Excelsior (2-1) en ook ditmaal werd het winnende doelpunt een paar minuten voor tijd gescoord door Van Hooijdonk.

En dat NAC Breda pas laat tot scoren komt, bleek ook in het uitduel bij FC Oss. Andrija Filipovic kwam in de 93e minuut tot scoren en was daardoor de matchwinner. In de negende speelronde moest er gewonnen worden om de periodetitel te veroveren. In de thuiswedstrijd tegen NEC Nijmegen wist Van Hooijdonk met een rake knal de enige treffer van de wedstrijd te noteren. Voldoende om achtervolger Cambuur op plek twee te doen eindigen in deze eerste periode.

Kans op promotie

De periodetitel levert NAC Breda een gegarandeerde plaats op in de play-offs voor promotie naar de Eredivisie. Vroeger promoveerde uitsluitend de kampioen van de Keuken Kampioen Divisie naar het hoogste niveau, maar deze eer is sinds dit seizoen ook weggelegd voor de runner-up. Hierdoor is de kans een stuk kleiner geworden dat een club zich via de play-offs kwalificeert voor de Eredivisie. Maar vooralsnog ziet het er goed uit voor NAC, aangezien de club op de eerste plaats staat in de Keuken Kampioen Divisie.

Wedden op de keuken kampioen divisie en wedden op een club is populair.