actueel background image

Het seizoen van Vitesse (2019/2020)

05 jun 2020 | 13:03 0

In het seizoen 2018/2019 bereikte Vitesse de play-offs voor Europees voetbal. De ploeg knokte zich naar de finale, maar ging daarin onderuit tegen FC Utrecht. De focus kon weer volledig op de Eredivisie, niet wetende dat het seizoen 2019/2020 niet voltooid zou gaan worden. Vitesse eindigde op de 7e plaats in de Eredivisie met 41 punten uit 26 wedstrijden. De Arnhemmers grepen hierdoor opnieuw naast een Europees ticket. De club kwam uiteindelijk drie punten te kort voor de voorrondes van de Europa League. Bekijk hieronder het verloop van het seizoen 2019/2020 voor Vitesse.

Oefenwedstrijden van Vitesse

In de zomer van 2019 speelde Vitesse maar liefst zeven oefenwedstrijden. De ploeg trof clubs uit Polen, Denemarken, Turkije en Duitsland. De eerste wedstrijd werd met 3-4 verloren van het Deense Midtylland. Er werd ook niet gewonnen van de Poolse tegenstanders Korona Kielce (1-1), Lech Poznan (0-2) en Pogon Szczecin (1-2). De eerste overwinning in de oefencampagne werd geboekt op Darmstadt (1-0). De laatste twee oefenduels eindigde in een gelijkspel tegen Sivasspor (1-1) en Bayer Leverkusen (1-1).

Wisselvallige eerste seizoenshelft

De eerste seizoenshelft is erg wisselvallig. De ploeg uit Arnhem kent pieken, maar ook diepe dalen. We blikken hieronder terug op elke maand.

Ongeslagen in augustus

Vitesse begon het seizoen met een pittige wedstrijd tegen Ajax. In Arnhem kwam de thuisploeg al snel op een 1-0 voorsprong dankzij Bero, maar nog in de eerste helft noteerde Van de Beek de gelijkmaker. In de tweede helft kwamen beide ploegen nogmaals tot scoren. Na de 2-1 van Bazoer was het Tadic die de stand weer gelijk trok. Bazoer moest in de 85e minuut het veld verlaten nadat hij zijn tweede gele kaart kreeg. Desondanks pakte Vitesse een punt tegen de regerend landskampioen.

Een week later boekte Vitesse de eerste competitieoverwinning op bezoek bij Willem (0-2), wat achteraf gezien een onwijs goede prestatie was. De goede vorm werd doorgezet met een 3-0 winstpartij tegen PEC Zwolle. De maand werd afgesloten met een 1-1 gelijkspel tegen Heracles Almelo.

Vitesse blijft winnen in september

In de maand september wist Vitesse drie van de vier competitiewedstrijden te winnen. De club was hierdoor terug te vinden in de top van de ranglijst. Op 1 september 2019 boekte Vitesse een knappe 2-1 overwinning op AZ. De Alkmaarders kwamen op een 0-1 voorsprong, maar Matavz noteerde in de blessuretijd van de eerste helft de gelijkmaker. Uiteindelijk scoorde Bero de winnende treffer vanaf de penaltystip in de 96e minuut.

Twee weken later kreeg Vitesse voetballes in Eindhoven. PSV won met maar liefst 5-0 en alle doelpunten kwamen op naam van spits Donyell Malen. Op 21 september herstelde Vitesse zich goed door met 4-2 te winnen van Fortuna Sittard. De grote man bij de thuisploeg was Bryan Linssen met twee doelpunten. De maand werd afgesloten met een 1-2 overwinning op bezoek bij RKC Waalwijk. Vitesse scoorde de winnende treffer met een man minder op het veld.

Wisselvallige prestaties in oktober

Vitesse begon geweldig aan de maand oktober met een verdiende 2-1 overwinning op concurrent FC Utrecht. Twee weken later werd er ook met 0-4 gewonnen bij VVV-Venlo en opnieuw scoorde Linssen tweemaal. Op 26 oktober verloor Vitesse zeer onverwacht van het zwakke ADO Den Haag (0-2). De bezoekende ploeg stond na 6 minuten spelen al op een 0-2 voorsprong in Arnhem. Vitesse leverde 27 doelpogingen en kwam niet tot scoren. In het bekertoernooi werd er wel simpel gewonnen van De Graafschap (2-0).

Slutsky neemt ontslag bij Vitesse

De maand november bleek desastreus voor Vitesse. Alle wedstrijden in de wintermaand gingen verloren. Na een 1-2 nederlaag tegen FC Groningen bleek ook Sparta Rotterdam met 2-0 te sterk. De sfeer werd minder binnen de ploeg. Op 29 november speelde Vitesse een uitwedstrijd bij sc Heerenveen en de spanning was hoog.

De Arnhemse club begon goed aan het duel en stond na 21 minuten op een 0-2 voorsprong. Echter verloor Vitesse alsnog met 3-2. Vitesse-trainer Leonid Slutsky besloot direct na het duel om ontslag te nemen bij de club. Clubicoon Edward Sturing nam de plek van de trainer voor de rest van het seizoen in.

Vitesse recht zijn rug in december

De maand november bleek een goede. De ploeg presteerde vele malen beter dan in december. Op 8 december werd er zeer knap doelpuntloos gelijkgespeeld tegen Feyenoord. Een week later won Vitesse de uitwedstrijd bij FC Twente met 0-3, mede dankzij twee doelpunten van clubtopscorer Linssen.

Op 17 december werd ook de volgende ronde van de KNVB Beker bereikt dankzij een 4-0 overwinning op de amateurs van Odin ’59. Het jaar werd afgesloten met een 3-0 overwinning op VVV-Venlo in de Eredivisie.

Wisselvallig in 2020

Vitesse begon de tweede seizoenshelft met een uitduel bij Fortuna Sittard. De club won met 1-3 en Tim Matavz noteerde twee treffers. Vier dagen later wist Vitesse opnieuw te winnen in het bekertoernooi. De Arnhemse club won met 0-2 bij Heracles Almelo.

Op 26 januari kwam er wat zand in de motor toen er met 1-1 gelijk werd gespeeld tegen FC Emmen. Een speelronde later kwam Vitesse ook niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel bij ADO Den Haag. Begin februari verloor Vitesse ook met 1-0 bij FC Groningen.

Bekeruitschakeling

Vitesse had zijn hoop vooral gericht op de KNVB Beker, maar op 12 februari kwam koploper Ajax op bezoek. De Arnhemmers hadden geen schijn van kans en verloren met 0-3. Matavz ontving tweemaal geel en mocht vroegtijdig de kleedkamer opzoeken. Vier dagen later werd er wel met 4-2 gewonnen van sc Heerenveen, wederom was Linssen met twee doelpunten belangrijk.

Lang kon de club niet genieten, want er werd in dezelfde maand met 1-2 verloren van PSV. Ook PEC Zwolle was met 4-3 te sterk. Het seizoen werd afgesloten met een 1-0 overwinning op FC Twente.

Spelers kunnen wedden op een club. Wedden op de eredivisie is populair.