actueel background image

Het seizoen van sc Heerenveen (2019/2020)

29 mei 2020 | 08:07 0

Het seizoen in de Eredivisie kwam tot een vroegtijdig einde door het coronavirus. sc Heerenveen kon zich daardoor niet meer plaatsen voor de play-offs voor Europees voetbal. De Friese club eindigde op de 10e plaats met 33 punten uit 26 wedstrijden. sc Heerenveen won uiteindelijk slechts 8 van de 26 gespeelde duels. De club speelde 9 keer gelijk, het meeste van alle teams in de Eredivisie. Het bleek een seizoen met hoge pieken en diepe dalen. Bekijk hieronder hoe het seizoen van sc Heerenveen verliep.

Oefenperiode van sc Heerenveen

In de zomer van 2019 begon sc Heerenveen aan een drukke oefenperiode. De club won van Buitenpost (0-14) en Meppen (5-4). Daarop volgde een 1-4 nederlaag tegen FC Volendam en gelijke spelen tegen KV Mechelen (2-2) en St. Pauli (1-1). De laatste oefenwedstrijd op 27 juli werd met 0-1 gewonnen tegen het Engelse Sunderland. De winnende treffer kwam op naam van Hachim Faik.

Goed begin en slecht vervolg

De eerste wedstrijd in de Eredivisie werd opzienbarend eenvoudig gewonnen bij Heracles Almelo. De Friese club won met 0-4, nadat het na 28 minuten al op een 0-3 voorsprong stond. Echter kon er geen vervolg worden gegeven aan de geweldige start van het nieuwe seizoen. In de maand augustus won sc Heerenveen geen van de overige vier wedstrijden. Er werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen Feyenoord en ook de duels tegen FC Twente (0-0) en Fortuna Sittard (1-1) eindigde in een remise. Tussendoor werd er ook met 2-0 verloren bij FC Emmen.

Overwinning in september

In september moest sc Heerenveen op bezoek bij Ajax. De Friezen verloren met 4-1 en zagen in de eerste helft de 1-2 afgekeurd worden. Een week later werd er wel een punt gepakt in het thuisduel tegen FC Utrecht (1-1). Ook in dat duel zat er meer in, maar spits Odgaard wist een strafschop in de tweede helft niet te benutten. Op 28 september werd er dan eindelijk weer eens gewonnen. sc Heerenveen won met 0-3 en stond na een kwartier spelen al op een 0-2 voorsprong. De eerste twee treffers kwamen op naam van de aanvaller Ejuke.

Goede vorm in oktober

In oktober wist sc Heerenveen weer goede resultaten te boeken. Op 5 oktober won de ploeg met 1-0 van PEC Zwolle en kort daarna werd er ook een oefenwedstrijd tegen Ajax met 1-0 gewonnen. Op 19 oktober wist de club iedereen te verbazen door met 2-4 te winnen in Alkmaar. sc Heerenveen kwam in de eerste helft al op een 1-3 voorsprong tegen AZ. Op 27 oktober werd de derby tegen FC Groningen met 1-1 gelijkgespeeld. Middenvelder Faik scoorde vanaf elf meter. De maand werd afgesloten met een 0-3 overwinning bij Excelsior Maassluis in de KNVB Beker.

Wisselvallig sc Heerenveen in de wintermaanden

In november presteerde sc Heerenveen wat wisselvallig. Het team begon de maand met een 1-1 gelijkspel bij degradatiekandidaat ADO Den Haag. Sven Botman wist een punt te redden door in de 88e minuut de gelijkmaker te noteren.

Op 9 november won sc Heerenveen wel met 2-1 van Sparta Rotterdam, beide treffers werden gescoord door Ejuke. Een speelronde later ging de ploeg met 2-1 onderuit bij PSV. De maand november werd afgesloten met een spectaculaire 3-2 overwinning op subtopper Vitesse.

Op 8 december boekte sc Heerenveen wederom een overwinning. Ditmaal werd RKC Waalwijk met 1-3 verslagen. Een week later werd er in eigen huis met 1-2 verloren van de stuntploeg Willem II. In het bekertoernooi boekte sc Heerenveen meer succes door met 2-0 te winnen van Roda JC. Het jaar werd afgesloten met een 1-1 gelijkspel tegen Heracles Almelo.

sc Heerenveen in begin 2020

De eerste officiële wedstrijd van 2020 werd door sc Heerenveen met 3-1 verloren bij Feyenoord. Vier dagen later wist de Friese club wel te winnen in het bekertoernooi. In het thuisduel tegen Willem II stond het na reguliere speeltijd 2-2 en in de verlenging werd niet meer gescoord. Heerenveen won de penaltyserie en de beslissende strafschop werd benut door de sensatie Ejuke.

Dramatische tweede seizoenshelft

Begin 2020 leek sc Heerenveen één van de grote kanshebbers voor een play-off ticket. Echter ging het compleet mis. Er werd met 1-2 verloren van AZ en ook Fortuna Sittard was met 2-1 te sterk. Er werd op 8 februari wel gelijkgespeeld tegen VVV-Venlo. Er was van paniek nog geen sprake, maar het zelfvertrouwen in de selectie leek steeds minder te worden. In de halve finale van de KNVB Beker ging sc Heerenveen met 0-1 onderuit tegen Feyenoord. Het winnende doelpunt kwam op naam van middenvelder Leroy Fer.

In de laatste vier wedstrijden van het seizoen won sc Heerenveen slechts één keer. De Friese selectie won met 2-3 bij FC Twente. Er werd in de laatste weken echter verloren van Vitesse (4-2) en gelijkgespeeld tegen ADO Den Haag (2-2). Het seizoen werd uiteindelijk afgesloten met een 3-1 nederlaag tegen Ajax.

Spelers kunnen wedden op een club. Wedden op de eredivisie is populair.