actueel background image

Uitgelicht: AZ-aanwinst Ramon Leeuwin

03 jan 2020 | 14:46 0

AZ presenteerde op vrijdag 3 januari 2020  nieuwe aanwinst Ramon Leeuwin. De 32-jarige verdediger tekende een contract voor anderhalf jaar bij de Alkmaarse club. AZ neemt de ervaren verdediger over van het Deense Odense BK. De keuze voor Leeuwin mag opvallend worden genoemd, aangezien de voetballer nooit bij een topclub in de Eredivisie werkzaam is geweest. Hoe zag de carrière van Leeuwin eruit en wat is de achterliggende reden van AZ om ‘Leeuwtje’ te contracteren? Daar kijken we naar in dit artikel.

AZ logo

De voetbalcarrière van Leeuwin

Ramon Leeuwin is op 1 september 1987 geboren in Amsterdam. De verdediger begon zijn carrière in de jeugd van SV Almere en Omniworld. In 2005 maakte de speler de overstap naar FC Utrecht. Op 30 september 2007 maakte Leeuwin zijn debuut voor de Utrechtse club, waar hij na de rust het veld betrad tegen Vitesse. Zijn debuutwedstrijd bleek geen succesvolle, de Arnhemmers wonnen met 2-4 in de Galgenwaard.

Leeuwin werd in In het seizoen 2008/2009 gehuurd door AGOVV Apeldoorn en bij die club werd de verdediger direct een basisspeler. AGOVV besloot in de zomerstop om Leeuwin definitief over te nemen van FC Utrecht. In 2011 begon een nieuw avontuur voor de speler. Hij volgde trainer John van der Brom naar ADO Den Haag.

Teleurstellende periode bij ADO Den Haag

In de zomer van 2010 voegde Leeuwin zich bij de selectie van de Haagse club. In de eerste twee seizoenen was de verdediger een onbetwiste basiskracht. De speler werd niet alleen ingezet als centrale verdediger, maar ook als rechtsback en als middenvelder. Eind 2012 verloor Leeuwin zijn basisplaats en in 2013 mocht hij transfervrij vertrekken bij ADO Den Haag. Leeuwin speelde 39 wedstrijden in 3 seizoenen voor de Hagenezen.

Transfervrij naar SC Cambuur

In juni 2013 tekende Leeuwin een éénjarig contract bij SC Cambuur. De verdediger speelde maar liefst 32 wedstrijden dat seizoen en kwam drie keer tot scoren. Desondanks werd de optie voor een tweede seizoen niet gelicht en kon Leeuwin opnieuw op zoek naar een nieuwe werkgever.

Terugkeer bij FC Utrecht

In het seizoen 2014/2015 keerde Leeuwin terug bij FC Utrecht. Ditmaal voor een langere periode. De verdediger speelde tussen 2014 en 2018 maar liefst 124 wedstrijden voor de Eredivisieclub. In de eerste vier seizoenen was de multifunctionele speler een vaste waarde in de selectie. In zijn laatste seizoen was dat niet meer het geval en kwam Leeuwin tot slechts één competitieduel.

Avontuur in Denemarken

In augustus 2018 werd Leeuwin uit zijn lijden verlost en overgenomen door het Deense Odense BK. Hij kwam in anderhalf seizoen tot 30 wedstrijden. In zijn eerste seizoen eindigde Odense op de 3e plaats in de hoogste Deense voetbalcompetitie, maar werd het uiteindelijk 5e in de kampioensgroep. De Deense club greep hierdoor net naast een Europees ticket. In het bekertoernooi werd de halve finale bereikt.

Waarom kiest AZ voor Leeuwin?

AZ wilde zich deze winter versterken met een extra verdediger en is bij Leeuwin uitgekomen. Directeur Voetbalzaken Max Huiberts liet weten met Leeuwin een speler te hebben gevonden die er meteen kan staan. Vanwege de langdurige blessure van Pantelis Hatzidiakos moest AZ een versterking binnenhalen. Leeuwin heeft veel ervaring in de Eredivisie, beschikt over wedstrijdritme en is volledig fit. AZ speelt na de winterstop naast de Eredivisiewedstrijden ook nog in de Europa League en het KNVB bekertoernooi. Eerder haalde AZ ook al een middenvelder die tevens als rechtsbuiten het veld opgestuurd kan worden. Het Noorse talent Evjen is sinds december 2019 onderdeel van de selectie.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.