actueel background image

Noors-talent Evjen moet schitteren bij AZ

30 dec 2019 | 10:15 0

In september 2019 werd al bekend gemaakt dat AZ zich zou gaan versterken met Håkon Evjen. De 19-jarige Noorse middenvelder kwam in december over van FK Bodø Glimt. AZ rekende 2,5 miljoen euro af voor het grote talent, die zowel als middenvelder en rechtsbuiten uit de voeten kan. Het ziet er naar uit dat Evjen na de winter de vervanger moet worden van de international Calvin Stengs.

AZ logo

Evjen komt uit de jeugdopleiding van FK Mjølner, waar hij in 2015 al zijn debuut mocht maken in het eerste elftal. Heel succesvol was het talent daar niet, want na één seizoen degradeerde de club van het derde naar het vierde voetbalniveau van het land. In 2017 werd de middenvelder door FK Bodø/Glimt overgenomen. Bij deze club kende de voetballer wel succes en promoveerde hij naar het hoogste niveau van Noorwegen. In mei 2018 kwam Evjen voor de eerste keer tot scoren in het met 4-0 gewonnen duel tegen Ranheim. In het seizoen 2018/2019 groeide de speler uit tot een vaste waarde in het eerste elftal en kwam hij veelvuldig tot scoren.

Grote belangstelling voor Evjen

AZ wist met de komst van Evjen voor een stunt te zorgen. Het grootste talent van Noorwegen stond namelijk ook in de belangstelling van clubs als Ajax, RSC Anderlecht, Manchester City en Manchester United. Evjen zou uiteindelijk over de streep zijn gehaald door Frederik Mitsjo en Jonas Svensson. Het Noorse tweetal behoort al geruime tijd tot de vaste basisopstelling van de Alkmaarse club.

Gewonnen individuele prijzen

In het seizoen 2018/2019 brak Evjen door op het hoogste niveau. De middenvelder ontving afgelopen jaar dan ook de prijs voor het grootste talent van Noorwegen en de prijs voor de beste speler van het jaar in de Noorse competitie. In het jaar 2019 kwam Evjen maar liefst 13 keer tot scoren en was hij goed voor zes assists. Uiteindelijk eindigde FK Bodø/Glimt op de 2e plaats in de  en ging de titel naar Molde FK.

Evjen speelt al sinds jonge leeftijd voor de nationale teams van Noorwegen. Tussen 2015 en 2019 speelde de voetballer voor zowel Noorwegen onder de 15, onder de 16, onder de 17, onder de 18, onder de 20 en Jong Noorwegen.

Opvolger van Stengs bij AZ

AZ probeerde vorige zomerstop Evjen naar Alkmaar te halen, echter was er veel concurrentie van andere clubs. De Nederlandse club kwam tot een akkoord, alleen zou Evjen pas in de 2e seizoenshelft van het seizoen 2019/2020 aansluiten bij de selectie. De Alkmaarse club staat momenteel op de 2e plaats in de Eredivisie en zal aankomende zomer veel sterkhouders zien vertrekken. Evjen is dan ook de logische opvolger van Stengs, die in de belangstelling staat van Borussia Dortmund, FC Barcelona en Ajax.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.