actueel background image

Pareltjes van AZ debuteren in Oranje

20 nov 2019 | 13:32 0

Dinsdag 19 november 2019 bleek een dag om nooit meer te vergeten voor Myron Boadu en Calvin Stengs. Het aanvalsduo van AZ debuteerde in het Nederlands Elftal. De 20-jarige Stengs begon aan de aftrap, terwijl de 18-jarige Boadu in de tweede helft zijn opwachting mocht maken. Het tweetal speelt al sinds jonge leeftijd in de jeugdopleiding van AZ en zijn goede vrienden.

Oranje kon op zijn gemak het duel tegen Estland spelen. Ronald Koeman en zijn mannen slaagde er namelijk enkele dagen eerder al in om het EK 2020 te bereiken door doelpuntloos gelijk te spelen in Noord-Ierland. De bondscoach greep het laatste EK-kwalificatieduel dan ook aan om te experimenteren. Promes als rechtsback, Stengs in de aanval en andere namen in de achterhoede. Het zou een voetbalfeestje moeten worden. Desalniettemin bleef het geweldig veldspel uit en hadden er nog veel meer dan vijf doelpunten kunnen vallen.

Myron Boadu

De 18 jarige Myron Boadu kent een fantastisch seizoen. De jonge spits scoort erop los in de Eredivisie en maakte als snel een debuut in Jong Oranje. Op 11 oktober 2019 heeft de AZ-spits slechts zeven minuten nodig om de score te openen, de aangever was niemand minder dan Calvin Stengs. Dat het snel kan gaan in het voetbal heeft Boadu zelf ervaren. Een maand later debuteert de aanvaller in het Nederlands Elftal. De piepjonge spits is hiermee de eerste international geboren in de 21e eeuw.

Boadu komt zelfs tot scoren in zijn debuutwedstrijd in het grote Oranje. In de 87e minuut komt de bal voor de voeten van Kevin Strootman. De middenvelder twijfelt geen seconde en herkent de geweldige loopactie van Boadu. De spits komt oog in oog te staan met doelman Sergei Lepmets en schiet de bal koelbloedig door de benen door van de goalie. De laatste achttienjarige die scoorde voor Oranje was Ryan Babel.

Calvin Stengs

Calvin Stengs kreeg een dag voor de wedstrijd al te horen dat hij in de basis zou starten. Naar eigen zeggen kon de AZ’er goed slapen, maar de spanning nam toe naarmate de wedstrijd dichterbij kwam. Het talent begon onwennig met enkele mislukte voorzetten. Je kon desondanks wel zien dat de speler over veel spelinzicht beschikt. Stengs was met een tweetal schoten dichtbij een treffer, maar in beide gevallen kon keeper Lepmets redding brengen.

In de tweede helft werd Stengs zijn maatje Boadu in het veld gebracht. Dit had ook een effect op het spel van de aanvallende middenvelder. De AZ-speler veroverde de bal op het middenveld en was de aangever op de treffer van Georginio Wijnaldum. En niet veel later noteerde Stengs ook zijn tweede assists van de avond, opnieuw was de middenvelder van Liverpool het eindstation.

Hoe nu verder met de talenten van AZ

Boadu en Stengs kregen de kans in Oranje omdat Steven Bergwijn en Donyell Malen afwezig waren. De concurrentie in de aanvalslinie is groot, waardoor Koeman voor een moeilijke keuze staat. Het Nederlands Elftal speelt in maart 2020 zijn volgende interlands. Enkele tijd voor het eindtoernooi van het EK zal de bondscoach de definitieve selectie presenteren. Vooralsnog lijkt het erop dat het tweetal dit seizoen actief zal blijven voor AZ, mits er in de winterstop geen verrassingen voordoen.

AZ logo

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.