16 nov 2019 | 21:07 0

Op het vorige EK was Nederland er niet bij, dus extra reden om groots uit te pakken in 2020. Haal alle oranje versieringen alvast van zolder, dan kan in juni de oranjegekte weer losbarsten! Nederland speelt als groepshoofd alle drie de groepswedstrijden op het EK in Amsterdam.

In dit artikel blikken we terug op de EK kwalificatie wedstrijden van Oranje.

Kwalificatie wedstrijden

Nederland werd in poule C uitgeloot samen met: Wit-Rusland, Duitsland, Noord-Ierland en Estland. Voor aanvang van de eerste wedstrijd, stond Nederland op de 14e plek op de FIFA wereldranglijst, Duitsland stond 16e en Noord-Ierland kwam daarna pas op plek 36. In eerste instantie niet de moeilijkste poule, maar Oranje moest op dat moment nog terugkomen uit een sportief dieptepunt.

Nederland – Wit-Rusland

In de eerste EK kwalificatiewedstrijd was Wit-Rusland geen partij voor Nederland. Al na 50 seconden maakte Memphis Depay de openingstreffer. Daarna waren het Georginio Wijnaldum, nogmaals Depay en Virgil van Dijk die namens Oranje scoorden. Een 4-0 overwinning werd er genoteerd.

Nederland – Duitsland

De tweede wedstrijd tegen Duitsland bleek een ander verhaal. Die Mannschaft begon ijzersterk en kwam zelfs op een 0-2 voorsprong. Ryan Babel kreeg in de eerste helft ook al grote kansen, maar het werd Matthijs de Ligt die het eerste doelpunt voor Oranje scoorde. Depay zorgde daarna voor de gelijkmaker. In een krankzinnige slotfase wisten de Duitsers nogmaals het net te vinden. Het werd 2-3 in Amsterdam.

Duitsland – Nederland

Na de zomer trad Oranje opnieuw aan tegen Duitsland. Het werd een zeer krachtige en aantrekkelijke wedstrijd die dit keer in het voordeel van Nederland werd beslist. Frenkie de Jong, Donyell Malen en Georginio Wijnaldum scoorden allen op prachtige wijze. Het werd 2-4 voor Nederland.

Estland – Nederland

Enkele dagen na de overwinning op Duitsland zou een makkelijkere wedstrijd volgen, in Estland. Vrij simpel werd er opnieuw een 0—4 overwinning geboekt.

Nederland – Noord-Ierland

In de Kuip in Rotterdam verliep de wedstrijd tegen Noord-Ierland vrij stroef. Er waren kansen voor Oranje, maar de bal wilde niet in het doel van Noord-Ierland belanden. In het laatste kwartier kwamen de Noord-Ieren zelfs op een 1-0 voorsprong. Memphis Depay zorgde gelukkig al enkele minuten later voor de gelijkmaker. Daarna was het Luuk de Jong met de curieuze treffer bij de doelpaal. In de allerlaatste minuut werd de 3-1 binnengeschoten, door nogmaals een schot van Depay. Nederland kwam hier met de schrik vrij.

Wit-Rusland – Nederland

Twee fraaie goals van Wijnaldum zorgde opnieuw voor een overwinning van Oranje, ditmaal in Wit-Rusland. De eindstand in deze wedstrijd werd 1-2.

Noord-Ierland – Nederland (16 november 2019)

De wedstrijd in Noord-Ierland was dé wedstrijd waarin Nederland zich definitief kon gaan plaatsen voor het Europees Kampioenschap. Met diverse blessures van basisspelers begon Nederland met een ietwat andere opstelling dan we gewend zijn.

Noord-Ierland begon de wedstrijd met veel druk en wilde duidelijk snelheid in het spel brengen. De Noord-Ieren moesten deze én de volgende wedstrijd winnen om zich te rechtstreeks te kwalificeren. Een onhandigheid, vroeg in de wedstrijd, van Jasper Cillessen zorgde bijna voor de 1-0, maar Oranje had het geluk dat de bal niet binnen geschoten werd. Aanvoerder Steven Davis schoot in de eerste helft een penalty ruim over en aan de andere kant miste Steven Berghuis de grootste kans.

jasper cillessen doel penalty

In de tweede helft was Nederland duidelijk de bovenliggende partij en werd er gezocht naar een doelpunt. De Noord-Ieren waren maar weinig in de aanval en kwamen dan ook niet tot echte kansen. Zelfs een slotoffensief leek er niet echt in te zitten, wat alleen maar mooi was voor Oranje. Na 90 minuten stond nog steeds de 0-0 op het scorebord, voldoende voor het Nederlands elftal om zich te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap voetbal in 2020!

Nederland – Estland

In een wedstrijd waar het resultaat niet meer van groot belang was, koos Koeman voor veel veranderingen in de basis elf. Zo kreeg Stengs een basisplaats en daarmee zijn debuut in het het Nederlands elftal. Verder stonden ook Propper en Aké in de basis. Nederland bleek al vroeg de bovenliggende partij te zijn en een doelpunt liet dan ook niet lang op zich wachten. Het was captain Wijnaldum die de 1-0 binnenschoot in de Amsterdamse ArenA. Na dit doelpunt maakte de hele selectie een statement tegen racisme. Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum hielden hun armen naast elkaar om het kleurverschil aan te duiden. Dit deden zij naar aanleiding van de racistische spreekkoren die enkele dagen eerder in Den Bosch werden geuit. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 5-0, waarbij Wijnaldum een hattrick voltooide, Aké een doelpunt maakte en Boadu scoorde de 5-0 in zijn Oranje debuut.

Een dip in het Nederlandse voetbal

Nederland was met twee gemiste eindrondes (EK 2016, WK 2018) in een sportieve voetbal dip terechtgekomen. Het niet kwalificeren was een drama en beschamende prestatie. Er liepen te veel ego’s rond en de oude garde had plaats moeten maken voor de nieuwe generatie. Dit zijn slechts enkele verwijten die het Nederlands elftal en de KNVB kregen. Ook de toenmalige hoofdtrainers, Hiddink en Blind kregen veel kritiek. Wedstrijden werden namelijk vaker verloren dan gewonnen. De plaatsing voor het EK in 2020 betekent een nieuw tijdperk voor Oranje. Dit werd al in gang gezet toen Koeman aangesteld werd als bondscoach.

Jonge talenten melden zich bij Oranje

Sinds de aanstelling van Koeman in februari 2018, begon Oranje langzaam weer zijn draai te vinden. Jonge talenten kwamen bij de selectie en routiniers als Van Persie en Sneijder namen afscheid. Nieuwe namen, zoals Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong, mochten zich sindsdien herhaaldelijk melden op de KNVB campus in Zeist.

Nations League

Al tijdens de Nations League liet het nieuwe Oranje van zich horen. Het Nederlands elftal knokte zich naar de finale. Deze werd helaas verloren van Portugal, maar de vorm was terug in het team. Met de goede prestatie op dit toernooi werd ook een back-up plan voor het EK 2020 gecreëerd, een optioneel ticket voor de play-offs.