Nationaal elftal

Noord-Ierland

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Alle wedstrijden van het nationale elftal van Noord-Ierland zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Als je meer wilt weten over een wedstrijd, dan kun je naar de wedstrijdpagina gaan. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.

Standen

Op welke plaats staat Noord-Ierland in een toernooi? Je ziet het in dit overzicht. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.

Uitslagen

Iedere uitslag van Noord-Ierland staat in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Wil je de wedstrijdstatistieken bekijken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Selectie

De Noord-Ieren zien we niet zo vaak terug op de grote toernooien. Om precies te zijn deed Noord-Ierland tot en met het WK 2018 viermaal mee aan een eindronde. Driemaal werd de groepsfase overleefd.

De eerste interland van Noord-Ierland

Normaliter bevat de koptekst hierboven een jaartal, maar in het geval van Noord-Ierland zijn er twee momenten mogelijk. De eerste interland van Ierland vond plaats in 1882, maar toen ging het dus om heel Ierland, voordat in 1921 de natie Noord-Ierland ontstond. Aangezien de politieke meerderheid in het noorden uit zogeheten unionisten bestond, bleef het land onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Gevolg is dat Noord-Ierland geen team afvaardigt naar de Olympische Spelen – dan gaat het op in ‘team GB’.

Het Ierse voetbal

De voetbalbond Irish Football Association richtte zich sinds de oprichting in 1880 op de organisatie en promotie van het Ierse voetbal. Ook toen er de factor twee nieuwe landen waren (Vrijstaat Ierland en Noord-Ierland) pretendeerde IFA heel Ierland te vertegenwoordigen. Pas in 1954, en op aandringen van de wereld voetbalbond FIFA, werd IFA de bond voor Noord-Ierland.

Die rommelige ontstaansgeschiedenis van het Noord-Ierse team, plus de geringe populatie van het land (tegenwoordig circa 2 miljoen), leken een bloeiperiode in de weg te zitten. Toch lukte het om het WK 1958 te bereiken. In de groepsfase werden Tsjecho-Slowakije en Argentinië geëlimineerd, daarna maakte Frankrijk korte metten met de Noord-Ierse opmars: 4-0. In 1982 volgde de tweede deelname. De eerste groepsfase kwam het land ongeslagen door, in de tweede groepsfase was Frankrijk wederom de beul. Op het WK 1986 was de groep met daarin ook Brazilië en Spanje te lastig.

EK debuut

Het debuut op het Europese kampioenschap kwam in 2016. Nadat de kwalificatiegroep werd getopt werd het derde in groep C. Normaal betekent dat uitschakeling, maar doordat het aantal deelnemers was verhoogd van 16 naar 24, mochten vier van de zes nummers drie naar de knock-outfase. Noord-Ierland was de vierde. Daarna werd verloren van Wales. Op IJsland na had Noord-Ierland van alle deelnemers aan Euro 2016 het laagste percentage balbezit en het laagste percentage geslaagde passes.

In de inaugurele editie van de Nations League werd Noord-Ierland, mede op basis van dat positieve EK, ingedeeld in divisie B. Dat bleek toch iets te hoog gegrepen: alle duels gingen verloren, zodat de Noord-Ieren afzakten naar divisie C.

De bekendste spelers van Noord-Ierland

De duurste voetballer van Noord-Ierse bodem is Neil Lennon. Hij verkaste in 2000 van Leicester naar Celtic voor 8,6 miljoen euro, toen voor een transfer een serieuze smak geld. Hij stopte in 2002 als international vanwege bedreigingen aan zijn adres, vanwege vermeende uitspraken over zijn wens dat er weer één Ierland zou komen. Tijdens Euro 2016 werd Will Grigg bekend door het liedje ‘Will Grigg is on fire’ dat de Noord-Ierse fans zongen, terwijl hij het hele toernooi op de bank zat.

Noord-Ierland op de FIFA-ranking

Eind 1993 stond Noord-Ierland 39e, tien jaar later 122e. Net zo snel ging het weer omhoog: 32e eind 2007, en dan 96e eind 2012. Sinds 2005 weet het land rond plek 30 te blijven, maar de vraag is dus voor hoe lang.