Nationaal elftal

Oranje Leeuwinnen

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

De Oranje Leeuwinnen zijn hip and happening. Met de EK titel uit 2017 op zak en een finaleplaats op het WK in 2019 behoren zij tot de absolute wereldtop. Je volgt het Nederlands vrouwenelftal op de voet op deze pagina. Uitslagen, wedstrijden, statistieken en de selectie staan voor je klaar.

Wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen

Bekijk hier alle wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen. Je kunt het volledige programma van het EK, oefenwedstrijden en andere toernooien bekijken. Ga jij een wedstrijd bezoeken? Zet de duels sowieso even in je agenda!

Standen

Bekijk hier hoe de Oranje Leeuwinnen ervoor staan in de groepsfase van de toernooien. Actueel is de kwalificatie voor het EK 2021 in Engeland. Dat lijkt overigens wel goed te zitten.

Uitslagen

Alle uitslagen van het Nederlands vrouwenelftal vind je in de tabel hieronder. Ga naar de statistiekenpagina door op een wedstrijd te klikken. Je vindt daar doelpuntenmakers, opstelling en andere wedstrijdstatistieken.

Selectie

Socials
@oranjeleeuwinnen
Posts
Volgers
Volgend

Het succes van de Oranje Leeuwinnen

Het Nederlands vrouwenelftal heeft zichzelf de laatste jaren flink op de kaart gezet. De Oranje Leeuwinnen boekte enorme successen door het EK 2017 te winnen en de finale van het WK 2019 te bereiken. De Nederlandse vrouwen behoren tot de absolute wereldtop en staan vrijwel allemaal onder contract bij een Europese topclub.

In juli 2019 behaalde het Nederlands vrouwenelftal de derde plaats op de FIFA Wereldranglijst. Middenveldster Sherida Spitse is met meer dan 175 interlands de meest ervaren Oranje-speelster aller tijden. De grootste overwinning werd geboekt in oktober 2009 toen Oranje met 13-1 won van Macedonië. In 1977 werd er met 12-0 gewonnen van de vrouwen uit Israël.

Finalist op het WK 2019

Na een denderend EK 2017 behoorde Nederland al vroeg tot een van de kanshebbers op het WK van 2019. Met slechts één eerder WK als ervaring werden de verwachtingen vooraf gedempt door spelers en coaches. Vanuit de oer Hollandse oranje gedachte was de verwachting dat de Oranje Leeuwinnen het wel even zouden doen, wereldkampioen worden. Dat lukte bijna, maar Amerika bleek toch nog een maat te groot in de finale.

teamfoto oranje leeuwinnen

Fans

De drie groepswedstrijden van de Oranje Leeuwinnen lagen redelijk in het noorden van Frankrijk. Dit was een reden voor veel Nederlanders om de auto te pakken en de vrouwen in het stadion aan te moedigen. De tickets via de KNVB waren al lang uitverkocht, maar fans wisten ook nog eens veel kaarten via de UEFA te bemachtigen. Zo kleurde meerdere stadions helemaal oranje, het was een prachtig gezicht! Speelsters zelf omschreven het als een thuiswedstrijd.

stadion oranje valenciennes wk frankrijk

Verloop van het WK

Nederland begon geweldig aan het WK 2019 met een 1-0 overwinning op Nieuw-Zeeland. Het beslissende doelpunt viel pas in de 92e minuut en werd gescoord door invaller Roord. Het tweede groepsduel werd met 3-1 gewonnen van een rumoerig Kameroen, mede door twee treffers van Miedema. Ook het laatste groepsduel leverde drie punten op, want Canada werd met 2-0 verslagen. Het Nederlands vrouwenelftal ging als groepswinnaar door naar de volgende ronde.

jackie groenen schiet bal op wk wedstrijd tegen zweden

In de achtste finale had Nederland het erg moeilijk tegen Japan. Het leek er een lange tijd op dat de Oranje Leeuwinnen het moest afleggen tegen de Japanse vrouwen. Dankzij twee doelpunten van Lieke Martens ging Nederland door naar de halve finale. De tweede treffer viel pas in de 90e minuut en werd gescoord vanaf de strafschopstip. In de halve finale werd er pas in de verlenging gewonnen van Zweden. De 1-0 viel in de 99e minuut en kwam van de voet van Groenen. Dit doelpunt is menig Nederland niet ontgaan. In de finale was Oranje helaas niet opgewassen tegen de Verenigde Staten, dat door doelpunten van Rapinoe (61e minuut, strafschop) en Lavelle (69e minuut) de titel won.

Miedema kwam driemaal tot scoren op het WK 2019 en was daarmee topscorer van de Nederlandse vrouwenvoetbalploeg. Doelvrouw Sari van Veenendaal boekte persoonlijk succes en won de Gouden Schoen voor beste doelvrouw van het toernooi.

EK 2017 in Nederland

In 2017 werd de UEFA Women’s EURO georganiseerd in Nederland. De Oranje Leeuwinnen speelden dus in eigen land op het EK-voetbal voor vrouwen. Er werden wedstrijden gespeeld in Enschede, Deventer, Doetinchem, Rotterdam, Utrecht, Tilburg en Breda. In totaal deden er zestien landenteams mee, waaronder gastland Nederland. Door alle aandacht die er vooraf aan gegeven werd, reclames, posters en acties waren de wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen erg in trek. Stadions zaten tot aan de nok toe vol en ook thuis keken er honderdduizenden fans mee op tv. Het werd het toernooi waarin de Oranje Leeuwinnen heel Nederland veroverde met sterk voetbal en persoonlijkheid. In de Grolsch Veste van FC Twente vond de finale plaats tegen Denemarken. Deze zinderende wedstrijd, in een uitverkocht stadion, eindigde in 4-2 voor Nederland. De Europese titel waarop gehoopt en over gedroomd werd, was een feit.

Verloop van het EK

In de groepsfase van het EK 2017 won Nederland alle drie de wedstrijden. Zowel Noorwegen als Denemarken werden met 1-0 verslagen. En in het laatste groepsduel werd er ook met 2-1 gewonnen van het buurland België. In de kwartfinale wist Oranje te stunten door de grootmacht Zweden met 2-0 te verslaan. Nederland won in het Stadion De Vijverberg door doelpunten van Martens en Miedema.

In de halve finale was Engeland te tegenstander. In de Grolsch Veste (Enschede) waren meer dan 27.000 supporters aanwezig. Nederland won de wedstrijd met 3-0. In de 22e minuut kwam Oranje op voorsprong dankzij Miedema en in de tweede helft verdubbelde Van der Donk de score. In de extra tijd van de tweede helft werd het ook nog 3-0 door een eigen doelpunt van Bright.

Finale

In de finale was Denemarken opnieuw de tegenstander van het Nederlands vrouwenelftal. Zondag 6 augustus waren er 28.182 toeschouwers getuige van een zinderende finale in het stadion van FC Twente. Nederland kwam al vroeg op een 0-1 achterstand door een benutte strafschop van Nadim. Vier minuten later werd de score weer gelijkgetrokken door Miedema. In de 28e minuut kwamen de Leeuwinnen op een 2-1 voorsprong door Martens, maar de Deense Harder maakte er vijf minuten later weer 2-2 van. In de tweede helft scoorde Oranje nog tweemaal dankzij Spitse (52e minuut) en Miedema (89e minuut). Nederland werd voor de eerste keer in de historie Europees Kampioen vrouwenvoetbal. Voor degene die erbij waren, was het een sensationele en onvergetelijke ervaring.

Huldiging

Op maandagmiddag, nog geen 24 uur na de gewonnen finale, kregen de Oranje Leeuwinnen een huldiging. Deze werd georganiseerd in hartje Utrecht, er waren duizenden mensen in de stad te vinden. Langs de grachten, waar de boot met de speelsters overheen voer, en in het park stond een enorme menigte. De meesten daarvan gekleed in oranje. Snollebollekes was inmiddels uitgegroeid tot EK pioniers en warmde het publiek op het met bekende nummer ‘van links naar rechts.’

De speelsters kwamen een voor een het podium op en werden voorgesteld en toegejuicht. Sherida Spitse nam samen met Mandy van de Berg (toen aanvoerders) het woord om heel Nederland en alle fans te bedanken voor het mooie toernooi. Na ongeveer 20 minuten op het podium te hebben gestaan en gedanst gingen de speelsters huiswaarts. Zo’n oranje feest was er in jaren niet geweest, alle Nederlanders konden de Oranje Leeuwinnen alleen maar omarmen en overladen met liefde.

Kwalificatie voor het EK 2021

Het Nederlandse vrouwenelftal is hard op weg om kwalificatie voor het EK 2021 te bewerkstelligen. De Oranje Leeuwinnen speelde tot dusver zes kwalificatiewedstrijden en wonnen deze allemaal. Nederland staat op de eerste plaats met 18 punten. De vrouwenploeg kwam maar liefst 28 keer tot scoren in zes wedstrijden en kreeg slechts drie tegentreffers te verwerken. De achtervolgers Rusland en Kosovo hebben zes punten, maar drie wedstrijden minder gespeeld. Toch lijkt Oranje zich met het grootste gemak te gaan plaatsen voor het Europese eindtoernooi.

Groep A:

1 Nederland 6-18 (28-3)
2 Rusland 3-6 (5-2)
3 Kosovo 3-6 (4-6)
4 Slovenië 5-6 (14-10)
5 Estland 4-1 (1-13)
6 Turkije 5-1 (1-19

Selectie Nederlands vrouwenelftal

In de selectie van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal staan diverse bekende namen. Doelvrouw Sari van Veenendaal is momenteel de beste doelverdediger van de wereld en stond lang onder contract bij Atlético Madrid. De keepster speelt vanaf seizoen 2020/2021 weer op de Nederlandse velden: goalie bij PSV. De tweede doelvrouw Jennifer Vreugdenhil speelde pas één interland.

Bekende namen in de achterhoede zijn Desiree van Lunteren, Stefanie van der Gragt, Merel van Dongen, Kika van Es en Anouk Dekker. Op het middenveld lopen namen rond als Sherida Spitse (aanvoerster), Danielle van der Donk, Jackie Groenen en Jill Roord. In de voorhoede is Nederland bijzonder sterk meet Vivianne Miedema, Lieke Martens, Lineth Beerensteyn en publiekslieveling Shanice van de Sanden.

Sari van Veenendaal

Sari van Veenendaal is al jarenlang een vaste waarde in het Nederlands elftal. De doelvrouw ontving in 2019 de prijs voor de beste doelvrouw ter wereld. Daarnaast won ‘Sari Ferrari’ ook de Gouden Schoen voor de beste doelvrouw op het WK 2019. Van Veenendaal werd op 3 april 1990 geboren in Nieuwegein. De keepster speelde onder meer voor FC Utrecht, FC Twente en Arsenal. Momenteel staat de doelvrouw onder contract bij PSV.

Sari van veenendaal schiet bal als keepster

Gestopte spelers

Desiree van Lunteren gaf eind 2019 te stoppen bij het Nederlands vrouwenelftal. De 26-jarige verdedigster speelde maar liefst 84 interlands van Oranje en won in 2017 nog het EK-voetbal. Daarnaast stond Van Lunteren ook aan de aftrap in de WK-finale tegen de Verenigde Staten in 2019. Een andere gestopte international is Mandy van den Berg. De oud-aanvoerder van de Leeuwinnen stopte in september 2017 al bij de nationale ploeg. Echter gaf Van den Berg aan mogelijk ooit nog een keer terug te keren in Oranje.

Records bij de Oranje Leeuwinnen

Sherida Spitse was geruime tijd de aanvoerder van het Nederlands vrouwenelftal. De middenveldster speelde al 175 interlands voor Nederland (december 2019). Op de tweede plaats staat Annemieke Kiesel-Griffioen met 156 interlands tussen 1995 en 2011.

Sherida Spitse vrije trap

Vivianne Miedema is op dit moment de meest scorende speelster aller tijden voor de vrouwenploeg. De spits van Arsenal kwam 69 keer tot scoren in 87 interlands. Op de tweede plaats staat de gestopte Manon Melis, zij scoorde tussen 2005 en 2016 maar liefst 59 doelpunten voor Oranje. Lieke Martens staat op de derde plek met 44 doelpunten in 110 duels. Op een prachtige vierde plaats staat Sherida Spitse met 39 doelpunten in 175, waarvan een groot deel werd gescoord uit vrije trappen.

Oud-bondscoach Sarina Wiegman stond al bij 63 interlands aan het roer van de Leeuwinnen. Hiermee staat de trainster op de vierde plaats in de ranglijst meeste interlands als hoofdcoach. De eerste plaats staat op naam van Vera Pauw, zij stond tussen 2004 en 2010 in 73 interlands langs het veld. Sarina Wiegman maakte in augustus 2020 bekend te vertrekken naar Engeland en daar haar carrière als bondscoach verder te zetten.

Eerste interlands van de Oranje Leeuwinnen

In april 1955 werd de Nederlandse Damesvoetbalbond opgericht. De NDVB speelde in eerste instantie alleen op clubniveau. Hier kwam een jaar later verandering in toen de eerste interland werd gespeeld. Op 23 september 1956 ging het Nederlands vrouwenelftal op bezoek bij West-Duitsland en verloor daar met 2-1. Het eerste doelpunt van Oranje werd gescoord door Lenie van der Jagt. De NDVB werd in 1971 opgenomen door de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB).

Het Nederlands vrouwenelftal speelde op 17 april 1971 zijn allereerste officiële interland. Het ging om een wedstrijd tegen Frankrijk die was goedgekeurd door de FIFA en de UEFA. Frankrijk zegevierde met 4-0 in het mooi Hazebroek. In 1973 werd de eerste interland gespeeld die was goedgekeurd door de KNVB, maar ook die wedstrijd ging met 1-0 verloren tegen Engeland.

Het Nederlands vrouwenelftal op het WK 2015

In november 2014 schreef het Nederlands vrouwenelftal geschiedenis door zich voor de eerste keer te plaatsen voor een groot eindtoernooi. De Oranje vrouwen namen deel aan het WK 2015 in Canada. Nooit eerder plaatste Oranje zich voor een Wereldkampioenschap vrouwenvoetbal. In de groepsfase werd er direct met 1-0 gewonnen van Nieuw-Zeeland. Vervolgens ging Nederland nipt met 0-1 onderuit tegen China en werd er met 1-1 gelijkgespeeld tegen Canada. In de achtste finale werd er met 2-1 verloren van de sterke Japanse vrouwen. Desondanks steeg het Nederlands vrouwenelftal naar de 12e plek op de FIFA Wereldranglijst, wat op dat moment de hoogste notering ooit was.