actueel background image

Nederland – Zweden: Een titanenstrijd

02 jul 2019 | 08:56 0

[Update: Nederland wint na verlenging met 1-0 van Zweden en staat zondag in de finale tegen Amerika]

Nederland speelt sowieso nog twee wedstrijden. De halve finale en de (troost)finale, in Lyon en/of Nice. Daarnaast is het ook zeker van een plek op de Olympische spelen volgend jaar in Tokio, Japan. De euforie en het schrijven van historie kunnen nog meer energie in de ploeg brengen of wellicht een valkuil zijn. Kunnen de wisselspeelsters het nog aan om nog steeds geen basisplek te krijgen of blijft dit Oranje team sterk en hecht? Wat je moet weten over Zweden lees je in dit artikel.

Drie sterke tegenstanders op rij

In de groepsfase ontmoette Zweden al in de derde wedstrijd de gedoodverfde favoriet voor de titel: Amerika. Tegen Amerika hoefde er niet gewonnen te worden, want Zweden was al zeker van de tweede plek in de groep. Om die reden werden enkele basisspeelsters rust gegund en was de tactiek om verdedigend te gaan spelen. Het verlies van 0-2 was dan ook zeker geen teleurstelling, ondanks dat Amerika wél drie keer meer doelpogingen had (6 om 18).

De wedstrijden tegen Canada (0-1) en Duitsland werden gewonnen met één doelpunt verschil. Zeker tegen Duitsland (1-2) was de wedstrijd niet makkelijk te noemen en hadden de Duitsers nog wel recht op een gelijkmaker. Het is wel noemenswaardig dat de Zweden eerst op achterstand kwamen in die wedstrijd en goed terug kwamen.

Op deze speelsters van zweden moet je letten

Zweden heeft een aantal sterke koppers, zoals Linda Sembrant (#3) en Lina Hurtig (#8). Beiden kwamen ze al tot doelpunten en meerdere pogingen vanuit o.a. corners.

Stina Blackstenius (#11) was in de kwalificatie wedstrijden ontzettend belangrijk en heeft op dit WK ook al twee doelpunten gemaakt. Ze is een grote waarde in het Zweedse team en staat bekend om haar behendigheid en balcontrole.

Waar normaal Fridolina Rolfö (#18) een gevaarlijke tegenstander was geweest, hebben de Oranje Leeuwinnen nu geluk. De Zweedse is geschorst, vanwege een gele kaart in de kwartfinale.

De statistieken van dit toernooi

Nederland
Zweden
Matches played
5
5
Goals scored
10
10
Goals against
3
4
Shots
68
86
Attempts on target
24
32
Offsides
6
8
Corners
13
25
Fouls committed
51
52
Fould suffered
45
29
Yellow cards
2
5
Red cards
Penalties
1
1

Er is een aantal grote verschillen op te merken in de statistieken tussen de twee landen. Dat is bijvoorbeeld dat Zweden 18 doelpogingen meer heeft dan Nederland. Daarnaast kreeg het ook bijna het dubbele aantal corners en zo’n 16 overtredingen minder tegen.

Qua doelpogingen kan wel aangemerkt worden dat een groot deel (59) afstamt uit de twee makkelijke groepswedstrijden tegen Thailand en Chili. Nederland kwam in de knock-out fase van het WK tot 33 doelpogingen en Zweden blijft hangen op 21.

Dus wie wint er?

Dit zou zomaar eens de moeilijkste wedstrijd van Nederland op dit WK in Frankrijk kunnen worden. Niet alleen omdat het de halve finale is, maar ook omdat de tegenstander een sterke ploeg is van een gelijkwaardig niveau.

De bondscoach van Zweden gaf in de persconferentie aan dat hij heel blij is met zijn analytische team en zij hun waarde al hebben getoond. Ook het spel van Nederland wordt grondig geanalyseerd en op basis daarvan volgt er een speltactiek. De coach van Zweden is gecharmeerd van het Nederlandse team. Hij noemt het een hecht, sterk en historisch team, waarbij individuen het verschil kunnen maken. Op de individuele kwaliteiten worden de speelsters zeker voorbereid, maar er wordt vooral gesproken over compact spelen en weinig ruimtes weggeven.

Nederland is in het toernooi gegroeid en speelt elke wedstrijd beter. Waar in het begin nogal wat kritiek was op het spel, werd dat vanaf de knock-outfase teniet gedaan. Tegen Italië was de overhand voor de Oranje Leeuwinnen en had de uitslag verder kunnen uitlopen (2-0).

Wij denken dat Nederland mentaal en fysiek de sterkste is, maar het ontzettend lastig gaat worden om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Het is niet ondenkbaar dat er een verlenging aan te pas gaat komen.

Bookmakers kleuren Oranje

Bookmaker Betsson vertrouwt op de krachten van de Oranje Leeuwinnen en biedt een nette quotering voor de winst van Nederland. Sowieso biedt deze bookmaker mooie bedragen aan voor alles wat in het voordeel is van het Nederlands elftal. Wat ons betreft krijgt Betsson gelijk en staat Nederland in de finale tegen Amerika! Durf jij een gokje te wagen en net als Nederland er vandoor te gaan met winst? Eerste keer dat je online wilt gaan gokken? Check dan onze handleiding.

Ons Oranje presenteert

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.