actueel background image

De carrière van Manon Melis

29 sep 2020 | 10:56 0

Oud-voetbalster Manon Melis werd op 31 augustus 1986 geboren in Rotterdam. De aanvalster speelde 136 interlands voor de Oranje Leeuwinnen en kwam daarin 59 keer tot scoren. De speelster was tussen 2010 en 2019 dan ook topscorer aller tijden voor het Nederlandse vrouwenelftal. Echter staat dat record tegenwoordig op de naam van Vivianne Miedema. Melis speelde het grootste deel van haar voetbalcarrière in Zweden en wist daar de nodige successen te boeken.

Jeugdperiode van Melis

Manon Melis begon op haar zevende levensjaar al met voetballen. Ze speelde haar eerste wedstrijden bij RVVH in Ridderkerk en speelde altijd bij de jongens. In 2006 koos Melis voor een nieuw avontuur bij Be Quick ’28. Na een half jaar toonde het Duitse Duisburg interesse. Desondanks koos Melis voor een contract bij de Zweedse club LdB FC Malmö. Bij de Zweedse voetbalclub wist Melis in haar eerste seizoen direct tien doelpunten te noteren in de competitie.

Landstitel met FC Malmö

In 2010 beleefde Melis één van de beste seizoenen uit haar carrière. In de 19e speelronde wist FC Malmö de landstitel veilig te stellen. Melis kwam in het seizoen 25 keer tot scoren en werd topscorer van de competitie. Melis had voor 25 treffers slechts 22 competitieduels nodig. Aan het einde van het succesvolle seizoen ontving Melis ook de prijs voor de beste speelster uit de Zweedse competitie en de award voor beste aanvalster.

Doelpunten in de Women’s Champions League

In 2011 pakte Melis met haar club direct de Zweedse Supercup door met 2-1 te winnen van KIF Orebro. De winnende treffer kwam wederom op naam van Manon Melis. In oktober van hetzelfde jaar wist de Nederlandse spits ook haar eerste treffers te noteren in de UEFA Women’s Champions League. FC Malmö bereikte de kwartfinales, mede dankzij de vier doelpunten van Melis. Echter liep het contract van Melis af, waardoor de club het toernooi moest voortzetten zonder de spits. Kort daarvoor werd FC Malmö landskampioen en mocht Melis opnieuw de prijs voor topscorer van de competitie in ontvangt nemen.

Amerikaans avontuur kent geen doorgang

In de winter van 2011 leek Manon Melis op weg naar de Verenigde Staten. De damesclub Sky Blue FC wilde de spits contracteren. In Amerika zou Melis in hetzelfde team gaan spelen als waar Petra Hogewoning en Daphne Koster onder contract stonden. De competitie hield op te bestaan, waardoor de transfer alsnog geen doorgang kon vinden. Melis moest hierdoor op zoek naar een nieuwe werkgever. In 2020 besloot de spits terug te keren naar Zweden en een contract te tekenen bij Linkopings FC. Melis speelde 21 wedstrijden voor de club en kwam 16 keer tot scoren.

Kopparbergs/Göteborg FC

In 2013 keerde Melis nog voor één seizoen terug bij FC Malmö. De Nederlandse had een groot aandeel in de landstitel, ze scoorde in 21 wedstrijden 11 keer. Tussen 2014 en 2016 speelde de spits nog 41 duels bij Kopparbergs/Göteborg FC. In twee seizoenen kwam de speelster tot 23 treffers. In 2016 speelde Melis nog één jaar bij het Amerikaanse Seattle Reign FC waar ze in 16 wedstrijden zeven maal raak wist te schieten. In 2017 stopte Melis als voetbalster en ging verder als trainster bij het dameselftal van Feyenoord.

Melis in Oranje

Manon Melis is één van de succesvolste Oranje Leeuwinnen aller tijden. De speelster debuteerde in 2004 voor Nederland in een wedstrijd tegen België (3-0). Melis was direct trefzeker bij haar debuut. In 2009 bereikte Melis met Nederland de halve finale van het EK-voetbal. De aanvalster kwam tot 136 interlands en 59 doelpunten voor de Oranje Leeuwinnen.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.