actueel background image

Sari van Veenendaal: de muur van de Oranje Leeuwinnen

10 dec 2019 | 11:33 0

De beste doelvrouw van de wereld is onze eigen Sari van Veenendaal. De keepster met de bijnaam ‘Sari Ferrari’ wist enorm veel indruk te maken tijdens het WK-voetbal voor vrouwen in 2019. Ze won, zeer terecht, de prijs voor beste keepster van het toernooi. Later kreeg ze dus ook de titel toebedeeld van beste keepster ter wereld.

Van Veenendaal staat bekend om haar krachtige persoonlijkheid. Voor de wedstrijd neemt ze als captain de leiding om haar collega leeuwinnen nog wat motivatie in te brullen. Dit alles maakt dat wij haar een mooi artikel gunnen over haar huidige carrière.

Van veldspeler naar keeper

Sari van Veenendaal werd op 3 april 1990 geboren in Nieuwegein en begon op haar elfde met voetballen. Haar eerste minuten maakte de speelster van Oranje tijdens een voetbaltoernooi bij haar plaatselijke amateurclub VSV Vreeswijk. Van Veenendaal verloor het toernooi als veldspeler en kwam erachter dat de rol als doelvrouw misschien meer bij haar paste. Als zij zelf het doel zou verdedigen dan zou ze geen andere speelsters de schuld kunnen geven bij een tegendoelpunt.

Sari van veenendaal schiet bal als keepster

Naar de Eredivisie

In 2008 besloot Van Veenendaal om de amateurclub SV Saestrum te verruilen voor de Eredivisieclub FC Utrecht. Bij de Utrechtse club werd de doelvrouw tweede keuze. Na twee seizoenen kwam de kans voorbij om de overstap te maken naar FC Twente. In Enschede moest Van Veenendaal concurreren met Tiffany Loeven. Echter raakte haar concurrent al na enkele weken geblesseerd en werd de Nieuwegeinse eerste keuze.

Ook toen Loeven terugkeerde van haar blessure bleef Van Veenendaal onder de lat staan. In haar eerste seizoen won de doelvrouw de landstitel met FC Twente en een seizoen later werd de tweede plaats bereikt. In het seizoen 2014/2015 nam Van Veenendaal afscheid van de club, maar wel nadat ze de landstitel en het bekertoernooi won.

Arsenal

Sari van Veenendaal kwam tussen 2015 en 2019 uit voor Arsenal. Hiermee kwam natuurlijk een grote droom in vervulling, een avontuur bij een Engelse topclub. In het seizoen 2015/2016 won Van Veenendaal de FA Women’s Cup. Daarnaast won de doelvrouw met Arsenal ook tweemaal de FA WSL Cup, namelijk in 2015 en in het seizoen 2017/2018.

arsenal vrouwen kampioen veenendaal van de donl miedema bloodworth

In de aanloop naar het Wereld kampioenschap voetbal voor vrouwen stond Van Veenendaal niet altijd onder de lat in Engeland. Ze was tweede keepster geworden en kreeg bij Oranje goede concurrentie van Loes Geurts. Enkele wedstrijden voor het eindtoernooi raakte de andere keepster van Arsenal geblesseerd, waardoor de Nederlandse toch snel nog wat wedstrijdritme op kon doen. Na het 2018/2019 seizoen zou ze transfervrij zijn en op zoek gaan naar een nieuwe club.

De overstap naar Spanje

Na het succes op het WK 2019 waren er veel grote voetbalclubs geïnteresseerd in de diensten van de Nederlandse doelvrouw. Ze was transfervrij en koos ervoor om pas na het WK een keuze te maken. Hierdoor kon ze zich beter concentreren op het toernooi met de Oranje Leeuwinnen. Na een tweede plaats op het WK in Frankrijk liet ze al snel aan de pers weten waar ze na de zomer naartoe zou gaan.

Van Veenendaal besloot om een contract te tekenen bij Atlético Madrid Femenino. De Spaanse topclub speelt zijn wedstrijden in de Primera División Femenina. In de Spaanse competitie speelt onder andere ook Lieke Martens bij FC Barcelona. Zowel FC Barcelona als Atlético Madrid maken bij de vrouwen kans op de landstitel.

Aanvoerder van het Nederlands vrouwenelftal

Van Veenendaal maakte op 20-jarige leeftijd haar debuut in het Nederlands vrouwenelftal. De keepster stond in de wedstrijd tegen Zwitserland op doel tijdens de Cyprus Women’s Cup. Ze wist meteen de nul te houden, aangezien er met 6-0 werd gewonnen van de Zwitserse vrouwen. Vier jaar later maakte Van Veenendaal ook onderdeel uit van de selectie voor het WK 2015. Nadat doelvrouw Loes Geurts nog in de eerste wedstrijd speelde, mocht Van Veenendaal het in het tweede groepsduel overnemen.

teamfoto oranje leeuwinnen

Succes met Oranje

Een van de grootste successen boekte Van Veenendaal in 2017. De Oranje Leeuwinnen wisten de EK-titel in de wacht te slepen en de Nieuwegeinse stond in alle wedstrijden op doel. Daarnaast bereikte Van Veenendaal met de Oranje Leeuwinnen ook de finale van het WK 2019. Als klap op de vuurpijl werd Van Veenendaal verkozen tot de beste keepster op het wereldkampioenschap. In totaal incasseerde Oranje in het gehele toernooi slechts vijf tegentreffers.

Waar in 2017 Sherida Spitse nog aanvoerster was, mocht Van Veenendaal in 2019 de band om haar arm dragen. Bondscoach Wiegman vond haar zowel binnen als buiten het veld een goede leider en stabiele factor. Voorafgaand aan wedstrijden neemt de aanvoerster de leiding in de groep en motiveert haar teamgenoten met krachtige woorden. Ook in het veld hoor je haar vaak coachen.

sari van veenendaal motivatie wedstrijd aanvoerder

De verloren finale

Nederland knokte zich op het wereld kampioenschap helemaal tot aan de finale. Daarin namen de Europees en wereld kampioen het tegen elkaar op. Het 2-0 verlies was zwaar en kort na de wedstrijd was er dan ook weinig vreugde. Van Veenendaal, zo fanatiek dat ze is, kwam daar om de finale te winnen. Dat dan niet lukt doet pijn, vertelt ze. Aan de andere kant is ze heel realistisch en geeft ze aan dat terugkijkt op een prachtig toernooi, met mooie hoogtepunten. Ze is trots op al haar teamgenoten, de staf en is ook alle fans zeer dankbaar dat ze naar Frankrijk zijn gekomen.

Prijzenkast

In 2010 won Sari van Veenendaal de KNVB beker haar eerste grote prijs met FC Utrecht. Daarna volgde bij FC Twente nog een viertal landstitels en nogmaals de winst van de KNVB beker. In Engeland won de keepster de FA Women’s Cup en tweemaal de FA WSL Cup. In 2017 werd Van Veenendaal Europees kampioen met Oranje. In 2018 werd met Oranje de Algarve Cup gewonnen. In 2019 boekte de doelvrouw persoonlijk succes door de prijs voor beste doelvrouw van het jaar te winnen en de prijs voor beste keepster op het WK 2019. Op datzelfde WK won ze met het Nederlands elftal de zilveren medaille.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.