Het seizoen van AZ (2019/2020)

01 jul 2020 | 16:11 0

AZ beleefde een prachtig voetbalseizoen en was één van de grootste kanshebbers voor de landstitel. De Alkmaarders wisten een geweldige indruk te maken tegen de traditionele top drie. Aartsrivaal Ajax werd zowel thuis als uit verslagen en dat alleen al zorgde voor veel vreugde bij de supporters. In Europa wist AZ ook voor mooie resultaten te zorgen. Hoewel AZ geen prijs overhield aan het seizoen 2019/2020, kan het toch tevreden terugkijken. Bekijk hieronder het verloop van het seizoen van AZ.

Oefenwedstrijden

AZ speelde in juni en juli 2019 een zevental oefenwedstrijden. De Alkmaarse club kende een wisselvallige oefenperiode, waarin het driemaal won en vier keer verloor. Er werd gewonnen van Aalst (1-3), PAOK Saloniki (1-0) en Club Brugge (5-2). In de laatstgenoemde oefenwedstrijd kwam AZ na 69 minuten al op een 5-0 voorsprong. Er werd verloren van Oleksandriya (0-1), Telstar (3-0), Gent (0-2) en Oostende (0-1).

AZ blijft ongeslagen in augustus

Eind juli 2019 begon AZ aan het seizoen met de eerste voorronde wedstrijden van de UEFA Europa League. De Alkmaarse voetbalclub moest het opnemen tegen het Zweedse BK Hacken. Op 25 juli kwam AZ in eigen huis niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen de Zweden. In het uitduel werd een week later orde op zaken gesteld. Op 1 augustus 2019 werd er met 0-3 gewonnen bij BK Hacken met doelpunten van Calvin Stengs, Myron Boadu en Oussama Idrissi.

Drie dagen later mocht AZ ook aftrappen in de Eredivisie. Er werd met 4-0 gewonnen van Fortuna Sittard. Het was ook gelijk voor een hele lange periode de laatste thuiswedstrijd in het AFAS Stadion. Amper een week later stortte een deel van het stadion in elkaar en de schade was bijzonder groot. Hoewel er niemand gewond raakte, moest AZ voor vrijwel de rest van het seizoen uitwijken naar het Cars Jeans Stadion in Den Haag.

Op 8 augustus mocht AZ aantreden in de één na laatste voorronde van de Europa League. Op bezoek bij Mariupol werd er met met 0-0 gelijkgespeeld. De Alkmaarders kende direct een druk programma en moest vier dagen later een competitieduel spelen tegen RKC Waalwijk. AZ won met 0-2 door doelpunten van Idrissi. Op 15 augustus plaatste AZ zich voor de play-offs van de Europa League door met 4-0 te winnen van Oekraïense tegenstander. Drie dagen later kwam de club uit Alkmaar in de Eredivisie niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen FC Groningen.

Play-offs tegen Royal Antwerp

Eind augustus speelde AZ een tweetal wedstrijden tegen Royal Antwerp in de play-offs voor de Europa League. AZ moest voor het thuisduel uitwijken naar de Grolsch Veste in Enschede. De Belgen kwamen na 38 minuten op een 0-1 voorsprong en AZ wist geen grote kansen te creëren. Het was uiteindelijk Boadu die de belangrijke 1-1 wist te scoren.

In het uitduel beleefde AZ één van de meest memorabele duels van het seizoen. Royal Antwerp kwam in de eerste helft met een man minder te staan nadat spits Mbokani zijn tweede gele kaart ontving. Echter kwam de Belgische club wel op 1-0 voorsprong in de 73e minuut met een doelpunt van Lamkel.

Royal Antwerp maakte de cruciale fout te lang te juichen en van het veld te lopen. Hij kreeg ook zijn tweede gele kaart en Royal Antwerp moest het restant van de wedstrijd met negen man uitspelen. AZ kreeg kans op kans, maar kwam niet tot scoren. Uiteindelijk was het Stengs die in de 90e minuut de belangrijke 1-1 in de touwen schoot. In de verlening scoorde AZ nog driemaal en won het met 1-4. Hierdoor kwalificeerde AZ zich voor de groepsfase van de UEFA Europa League.

Veerkrachtig AZ

Op 1 september 2019 ging AZ voor de eerste keer onderuit in het seizoen 2019/2020. Er werd met 2-1 verloren in het uitduel bij Vitesse. De Arnhemmers scoorde winnende treffer vanaf de strafschopstip in de 96e minuut. De Alkmaarse club toonde veerkracht en won twee weken later met 5-1 van Sparta Rotterdam. Hoewel de Rotterdamse club in de 2e minuut op een 0-1 voorsprong kwam, gingen de ploegen rusten met een 4-1 tussenstand.

AZ ging op 19 september op bezoek bij Partizan Belgrado in de Europa League. AZ kwam geweldig goed uit de startblokken en kwam na een kwartier spelen op een 0-1 voorsprong dankzij Stengs. In de 27e minuut sloeg de wedstrijd om, nadat Jonas Svensson een rode kaart kreeg voor het neerhalen van een doorgebroken speler. Partizan profiteerde en kwam op een 2-1 voorsprong. Echter toonde de Nederlandse ploeg veerkracht. Myron Boadu scoorde in de 67e minuut de gelijkmaker na een geweldige pass van Stengs. Hierdoor wist AZ toch nog een punt over te houden aan het uitduel in Servië.

De maand september verliep goed voor AZ. Er werd in het restant van de maand gewonnen van ADO Den Haag (0-1), Feyenoord (0-3) en Heracles Almelo (2-0). Vooral de overwinning bij Feyenoord zorgde voor het nodige zelfvertrouwen binnen de ploeg. Het was de eerste uitoverwinning bij de Rotterdamse topclub sinds 2011.

AZ laat steekjes vallen

Op 3 oktober 2019 kreeg AZ bezoek van Manchester United. De Engelse topclub gaf veel topspelers rust, desondanks kregen wereldberoemde voetballers zoals David de Gea, Juan Mata, Nemanja Matic en Marcus Rashford wel gewoon speeltijd. De wedstrijd eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. Opmerkelijk feitje: Manchester United wist geen enkele keer een bal tussen de palen te schieten. AZ noteerde vier schoten op doel en was ook zeer dichtbij een winnende treffer.

Drie dagen na de kraker tegen United speelde AZ met 1-1 gelijk tegen Willem II. De Alkmaarders mochten niet klagen gezien de Tilburgse club vlak voor tijd faalde vanaf de strafschopstip. Op 19 oktober verloor AZ zeer verrassend het ‘thuisduel’ tegen sc Heerenveen met 2-4.

AZ Logo

Wederopstanding tegen Astana

Na een teleurstellende periode kwam AZ weer op het juiste spoor terecht in de wedstrijd tegen Astana. De Alkmaarse voetbalclub won met maar liefst 6-0 van de club uit Kazachstan. Middenvelder Teun Koopmeiners scoorde tweemaal vanaf elf meter. De overwinning deed de ploeg goed, want drie dagen later won AZ met 0-4 bij PSV. Het bleek het begin van een zeer succesvolle periode.

In de maand november leek AZ dan ook onverslaanbaar. Op 2 november won de ploeg met 3-0 van FC Twente. Vijf dagen later werd Astana opnieuw te kijk gezet, de Alkmaarse ploeg won met 0-5 in Kazachstan. Op 10 november boekte AZ een zakelijke 3-0 overwinning op FC Emmen, gevolgd door een 0-3 winstpartij bij FC Utrecht.

Wonderbaarlijke ontsnapping tegen Partizan Belgrado

De maand november werd afgesloten met voor veel supporters ‘de wedstrijd van het seizoen’. AZ speelde namelijk de op één na laatste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League. De ploeg kon zich bij een gelijkspel of overwinning kwalificeren voor de knock-outfase van het toernooi. Ondanks de goede vorm begon AZ dramatisch aan het duel. Partizan Belgrado stond na 27 minuten al op een 0-2 voorsprong in het Cars Jeans Stadion.

De hoop nam met de minuut af. Er leek een einde te komen aan het sprookje toen spits Myron Boadu in de 83e minuut zijn tweede gele kaart kreeg voor een schwalbe. In de 88e minuut scoorde AZ de aansluitingstreffer. De spits Ferdy Druijf kopte knap de 1-2 in het net. De supporters gingen massaal achter de ploeg staan en dat had zo zijn effect. In de 92e minuut schoot dezelfde Druijf de 2-2 binnen. AZ kwalificeerde zich hierdoor met 10 man voor de volgende ronde van de Europa League.

AZ in de top van de Eredivisie

AZ wist naast het Europese succes ook nog altijd mee te draaien in de top van de Eredivisie. Begin december werd er met 1-0 gewonnen van VVV-Venlo en werd ook PEC Zwolle met 0-3 verslagen. Op 12 december kon AZ zelfs de eerste plaats bemachtigen in de groepsfase van de Europa League. Die droom werd geen werkelijkheid. Manchester United versloeg de Alkmaarders met 4-0.

Op 15 december stond de topper tussen AZ en Ajax op het programma in de Eredivisie. Het was een bijzonder duel voor de club aangezien het weer terugkeerde in het eigen AFAS Stadion. De wedstrijd leek in een doelpuntloos gelijkspel te eindigen, maar AZ pakte toch de overwinning. De talentvolle spits Myron Boadu kopte in de allerlaatste minuut de 1-0 binnen uit een hoekschop.

Drie dagen na de winstpartij plaatste AZ zich ook voor de volgende ronde van de KNVB Beker door met 3-0 te winnen van de amateurclub Groene Ster. De Alkmaarders eindigde de eerste seizoenshelft met een pijnlijke 3-0 nederlaag bij Sparta Rotterdam. Doelman Marco Bizot kreeg in dat duel al na vijf minuten een rode kaart.

Eredivisie logo

AZ in de tweede seizoenshelft

AZ begon teleurstellend aan de tweede seizoenshelft. De Alkmaarse club verloor de eerste wedstrijd van 2020 met 1-3 van Willem II. Op 21 januari werd er wel met 0-2 gewonnen in het bekertoernooi op bezoek bij FC Oss. Een paar dagen later won AZ ook het competitieduel bij sc Heerenveen met 1-2. De maand Januari werd afgesloten met een simpele 4-0 overwinning op de hekkensluiter RKC Waalwijk.

Bekeruitschakeling in Nederland en Europa

Op 12 februari speelde AZ in de kwartfinale van de KNVB Beker een thuisduel tegen NAC Breda. Het leek bij voorbaat een eenvoudige overwinning te gaan worden voor AZ. De realiteit bleek anders. NAC Breda had het betere van het spel en won overtuigend met 1-3 in Alkmaar. De nederlaag had zichtbaar effect op de ploeg, want enkele dagen later verloor AZ ook het uitduel bij FC Twente (2-0).

In de Europa League werd AZ gekoppeld aan LASK Linz. De Oostenrijkse ploeg was eerder al mede verantwoordelijk voor de uitschakeling van PSV in de Europa League. In eigen huis kwam AZ niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Het Alkmaarse doelpunt kwam op naam van Teun Koopmeiners. Drie dagen later won AZ wel met 2-0 van PEC Zwolle in de Eredivisie. Het uitduel bij LASK Linz eindigde wel in een enorme teleurstelling voor AZ. Ze hadden geen schijn van kans en verloren de wedstrijd in Oostenrijk met 2-0.

Europa League logo

Spectaculaire overwinning in Amsterdam

Op 1 maart 2020 speelde AZ een ontzettend belangrijke uitwedstrijd bij Ajax. In de Johan Cruijff Arena was het alles of niks voor AZ. Bij een overwinning zou de club namelijk op een gedeelde eerste plaats komen met de Amsterdamse club, terwijl een overwinning van AZ voor een groot gat zou zorgen op de ranglijst.

AZ kwam al vroeg in het duel op een 0-1 voorsprong. Myron Boadu profiteerde van een fout van Daley Blind en schoot de bal netjes in de rechterhoek. In de tweede helft werd de 0-2 van Oussama Idrissi afgekeurd. Echter wist de Marokkaans-international toch nog een keer tot scoren te komen. Een knappe stift zorgde voor de 0-2 en de beslissing in het topduel.

Op 7 maart speelde AZ zijn laatste wedstrijd van het seizoen. De ploeg won zeer eenvoudig met 4-0 van ADO Den Haag. AZ eindigde op de tweede plaats, terwijl het wel evenveel punten had als Ajax. Desondanks ontving de Alkmaarse voetbalclub een ticket voor de voorrondes van de UEFA Champions League, terwijl de Amsterdamse club zich rechtstreeks kwalificeerde voor de groepsfase van het miljoenenbal.

Spelers kunnen wedden op een club. Wedden op de eredivisie is populair.