actueel background image

4 feiten over de Eredivisie Vrouwen

23 dec 2018 | 12:29 0

Oprichting Eredivisie Vrouwen

Het is misschien aan vele voorbijgegaan, maar de Eredivisie Vrouwen bestaat onderhand alweer elf jaar en gaat richting de twaalf. In 2007 werd er voor de eerste keer afgetrapt in deze competitie. In de eerste seizoenen waren het de vrouwen van AZ die de landstitels wisten te veroveren, maar dat vrouwenteam bestaat al enige tijd niet meer. Tussen 2013 en 2015 was de Eredivisie even weg, want er werd twee seizoenen in de BeNe League gespeeld. In beide seizoenen zegevierde FC Twente. Sinds 2015/2016 werd de Eredivisie weer ingevoerd. Dit zorgde ervoor dat het vrouwenvoetbal in Nederland op de kaart werd gezet.

Talentenvijver

Het Nederlandse vrouwenteam bereikte het grootste succes ooit door in 2017 het EK te winnen. In eigen land werd in de finale het sterke Denemarken met 4-2 verslagen. In de EK-selectie zaten 23 speelsters, waarvan 22 voetbalsters in de Eredivisie Vrouwen actief zijn geweest of dat nog altijd zijn.

Vivianne Miedema

Vivianne Miedema heeft een groot aandeel gehad in het succes van Oranje. De spits staat momenteel onder contract bij Arsenal, maar heeft ook een record op haar naam staan in de Eredivisie. In het seizoen 2013/2014 speelde Miedema in het shirt van sc Heerenveen en wist zij 39 keer het net vinden. Geen enkele andere voetbalster ooit wist zoveel doelpunten te maken in één Eredivisieseizoen. Naar verwachting zal het record nog een lange tijd op haar naam blijven staan.

Recordkampioen

In de laatste elf jaar wist FC Twente de meeste landstitel te winnen in de Eredivisie. De Twentenaren wonnen driemaal de titel in de Eredivisie en twee keer de BeNe League. Maar dat is nog niet alles, FC Twente won namelijk ook al vijf keer de KNVB Beker. De vrouwen van Ajax wisten tweemaal de titel in de Eredivisie te winnen, gevolgd door ADO Den Haag met één hoofdprijs.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.