Eredivisie Vrouwen

De Eredivisie Vrouwen werd in het seizoen 2007/2008 voor het eerst afgewerkt. Sindsdien heeft de voetbalcompetitie al meerdere gedaantes gekend. In 2012 werd de Eredivisie ingewisseld voor de BeNe League, waarin Nederlandse en Belgische ploegen tegen elkaar uitkwamen. Deze opzet hield niet lang stand, want in 2015 werd besloten om de Eredivisie weer in te voeren. De beste zeven Nederlandse clubs speelde in het seizoen 2015/2016 voor de landstitel, een jaar later kwam daar Achilles ’29 bij. Sinds 2017 speelt ook Excelsior Barendrecht op het hoogste niveau voor vrouwen.

Meer informatie    

In de Eredivisie Vrouwen spelen negen voetbalclubs mee. Het gaat om ADO Den Haag, Ajax, Achilles ’29, vv Alkmaar, sc Heerenveen, PEC Zwolle, PEC, Excelsior Barendrecht en FC Twente.

De eerste seizoenen van de Eredivisie Vrouwen

In de eerste seizoenen van de Eredivisie Vrouwen ging de landstitel naar AZ, dat tegenwoordig niet meer actief is in het vrouwenvoetbal. In het seizoen 2010/2011 was het FC Twente dat als tweede club ooit de titel wist te veroveren in de Eredivisie. Een jaar later was ADO Den Haag de sterkste. Tussen 2012 en 2016 veroverde FC Twente driemaal het kampioenschap in de BeNe League, dat deed het vervolgens een seizoen later ook weer in de Eredivisie Vrouwen. Tegenwoordig zijn het de vrouwen van Ajax die de dienst uitmaken, de dames wonnen in 2017 en 2018 het kampioenschap.

Play-offs

Nadat anderhalve competitie is gespeeld in de Eredivisie Vrouwen beginnen de play-offs. De competitie zal in twee poules worden gespeeld. Na achttien speelrondes strijden de vijf beste clubs tegen elkaar om de landstitel, terwijl de onderste vier ploegen ook nog in een poule tegen elkaar spelen. In de eerste poule spelen de vijf clubs nog acht duels, terwijl de onderste vier clubs driemaal tegen elkaar uitkomen. Bij aanvang van de play-offs worden de punten gehalveerd en zal het doelsaldo weer op nul worden gezet.

Mochten clubs in punten gelijk eindigen, dan zal er gekeken worden naar het doelsaldo. Als ook het doelsaldo gelijk is, dan draait het om welke club de meeste doelpunten heeft gescoord. Mocht ook dat gelijk zijn, dan zullen de onderlinge resultaten beslissend zijn. De doelpunten in uitwedstrijden tellen in dat geval dubbel. En als deze uitslagen ook geen beslissing brengen, dan spelen de clubs nog een wedstrijd tegen elkaar om uitkomst te bieden.

Landstitel

De ploeg die de meeste punten weten te behalen in de play-offs mag zichzelf landskampioen noemen. Het gaat dan wel om de poule met de vijf beste ploegen uit de Eredivisie Vrouwen. Wanneer er twee clubs met een gelijk aantal punten eindigen, dan zal er gekeken worden naar het resultaat uit de eerste achttien speelrondes.

Mocht het puntentotaal niet zijn afgerond voor de start van de play-offs, dan mag die ploeg zichzelf landskampioen noemen. Mocht dat overigens bij beide clubs niet het geval zijn, dan zal er naar het doelsaldo worden gekeken en het aantal gescoorde doelpunten. Daarna brengen de onderlinge duels de beslissing, uitdoelpunten tellen dubbel. Brengt dit ook geen beslissing, dan zal een beslissingsduel worden afgewerkt.