competitie background image competitie background image
Competitie
Land:
Nederland
Aantal teams:
8

Op deze pagina is er een heleboel informatie te vinden over de Eredivisie voor Vrouwen. Op VoetbalUitslagen.com bieden we je het volledige programma, de stand, alle uitslagen en mooie statistieken.

Betcity Logo

BetCity

8.3 Review lezen

€20 welkomstbonus – Bookmaker met NL licentie

ksa vergunning logo

Om in aanmerking te komen voor de Free Bet Welkomstbonus moet de storting minimaal 20 (twintig) EUR bedragen. Er moeten geen weddenschappen geplaatst worden voordat de bonus met succes is toegevoegd. Je kunt geen andere bonus tegelijkertijd claimen. Elke toegekende en ongebruikte bonus vervalt 30 dagen nadat het verstrekt is

Eredivisie Vrouwen programma

Het volledige programma in de Nederlandse competitie voor vrouwen vind je hieronder. Sinds 2019 is er ook altijd een wedstrijd op zondag! Pak je agenda er maar bij.

Eredivisie Vrouwen stand

Welke club is onderweg op kampioen te worden in de Eredivisie voor dames? Je checkt hier de volledige tussenstand. Is het wederom FC Twente of sterkhouder Ajax?

Eredivisie Vrouwen uitslagen

Bekijk alle uitslagen van wedstrijden in de Eredivisie voor vrouwen. Je kan zelfs terugkijken tot de eerste speelronde of doorklikken naar naar de wedstrijdpagina voor allerlei statistieken.

Betcity Logo

BetCity

8.3 Review lezen

€20 welkomstbonus – Bookmaker met NL licentie

ksa vergunning logo

Om in aanmerking te komen voor de Free Bet Welkomstbonus moet de storting minimaal 20 (twintig) EUR bedragen. Er moeten geen weddenschappen geplaatst worden voordat de bonus met succes is toegevoegd. Je kunt geen andere bonus tegelijkertijd claimen. Elke toegekende en ongebruikte bonus vervalt 30 dagen nadat het verstrekt is

Interessant en leuk om te weten over de competitie

De Eredivisie voor vrouwen bestaat sinds 2007, maar kende tot op heden wel al diverse gedaantes. Zo is er enkele jaren de BeNe League geweest, waarin Nederlandse en Belgische clubs tegen elkaar uitkwamen. Vanaf 2015 wordt de Eredivisie gespeeld, zoals we deze nu kennen. Wordt het machtige Ajax dit jaar kampioen of gaat FC Twente er met hun zoveelste landstitel vandoor?

In de Eredivisie Vrouwen spelen negen voetbalclubs mee.

De eerste seizoenen van de Eredivisie Vrouwen

In de eerste drie seizoenen van de Eredivisie voor Vrouwen ging de landstitel naar AZ. Een team dat tegenwoordig niet meer actief is in het vrouwenvoetbal. In het seizoen 2010/2011 was het FC Twente dat als tweede club ooit de titel wist te veroveren in de Eredivisie. Een jaar later was ADO Den Haag de sterkste. Tussen 2012 en 2016 veroverde FC Twente viermaal het kampioenschap, waarvan drie in de BeNe League. Sinds enkele jaren zijn het de vrouwen van Ajax dat FC Twente kan overmeesteren en waardige tegenstand biedt. Zij wonnen in 2017 en 2018 het kampioenschap en in 2019 de KNVB Beker. De dames van FC Twente wonnen wel weer het kampioenschap in 2019 en in 2020. De wedstrijd op het programma tussen deze ploegen wordt dan ook beschouwd als een topduel in de Eredivisie voor vrouwen.

Play-offs

Nadat er anderhalve competitie is gespeeld in de Eredivisie Vrouwen beginnen de play-offs. De reguliere competitie wordt in twee poules gespeeld. Na achttien speelrondes van het programma, strijden de vier beste clubs tegen elkaar om de landstitel. De onderste vier ploegen spelen ook tegen elkaar in een poule. In beide poules nemen de clubs het driemaal tegen elkaar op. Bij aanvang van de play-offs worden de punten gehalveerd en zal het doelsaldo weer op nul worden gezet.

Mochten clubs in punten gelijk eindigen, dan wordt er gekeken worden naar het doelsaldo. Als ook het doelsaldo gelijk is, dan draait het om welke club de meeste doelpunten heeft gescoord. Mocht ook dat gelijk zijn, dan zijn de onderlinge resultaten beslissend. De doelpunten in uitwedstrijden tellen in dat geval dubbel. En als deze uitslagen ook geen beslissing brengen, dan staat er voor de clubs nog een wedstrijd op het programma om uitkomst te bieden.

Landstitel

De ploeg die de meeste punten weet te behalen in de play-offs mag zichzelf landskampioen noemen. Het gaat dan wel om de poule met de vier beste ploegen uit de Eredivisie Vrouwen. Wanneer er twee clubs met een gelijk aantal punten eindigen, dan wordt er gekeken worden naar het resultaat uit de eerste zestien speelrondes.

Mocht het puntentotaal niet zijn afgerond voor de start van de play-offs, dan mag die ploeg zichzelf landskampioen noemen. Mocht dat overigens bij beide clubs niet het geval zijn, dan zal er naar het doelsaldo worden gekeken en het aantal gescoorde doelpunten. Daarna brengen de onderlinge duels de beslissing, uit-doelpunten tellen dubbel. Brengt dit ook geen beslissing, dan zal een beslissingsduel worden afgewerkt.

Nieuw in het seizoen 2019/2020

Nieuw vanaf seizoen 2019/2020 was dat er één wedstrijd per speelronde op zondag wordt afgewerkt, de rest blijft nog wel op vrijdagavond gespeeld worden. Elk team speelt minimaal één of maximaal twee thuiswedstrijd(en) op zondag en speelt ook minimaal één of maximaal twee keer een uitwedstrijd op zondag.

Geldgebrek in het vrouwenvoetbal

Hoewel de Oranje Leeuwinnen voor veel populariteit van het vrouwenvoetbal hebben gezorgd, blijft het aantal toeschouwers in de Eredivisie ver achter. Vaak zit er slechts een handjevol publiek bij de dames op de tribune. Dit heeft alles te maken met het niveau en de daarbij behorende (geld)investeringen.

sc Heerenveen is een mooi voorbeeld. Tijdens de laatste speelronde in 2018/2019 moest het elftal afreizen naar Alkmaar, maar wel met eigen vervoer. Volgens de club was er namelijk geen geld voor een gezamenlijke busreis. Op social media werd daar veel over gesproken en zodanig dat een fan besloot om de bus te sponsoren.

Rond diezelfde periode kwam naar buiten dat het dameselftal van sc Heerenveen aan een zijden draadje hing voor komend seizoen. Na veel onzekerheden, kwam er uit een overleg met diverse partijen dat er toch voldoende draagvlak zou zijn om door te gaan.