competitie background image
Competitie
Land:
Nederland
Aantal teams:
8

Eindelijk een website met alles over de Eredivisie voor Vrouwen! Op VoetbalUitslagen.com bieden we je het volledige programma, de stand, alle uitslagen en mooie statistieken. Deze pagina kan dus in je favorieten.

Eredivisie Vrouwen uitslagen

Bekijk alle uitslagen van wedstrijden in de Eredivisie voor vrouwen. Je kan zelfs terugkijken tot de eerste speelronde of doorklikken naar naar de wedstrijdpagina voor allerlei statistieken.

Eredivisie Vrouwen stand

Welke club is onderweg op kampioen te worden in de Eredivisie voor dames? Je checkt hier de volledige tussenstand. Is het wederom FC Twente of sterkhouder Ajax?

Eredivisie Vrouwen programma

Het volledige programma in de Nederlandse competitie voor vrouwen vind je hieronder. Sinds 2019 is er ook altijd een wedstrijd op zondag! Pak je agenda er maar bij.

Interessant en leuk om te weten over de competitie

De Eredivisie voor vrouwen bestaat sinds 2007, maar kende tot op heden wel al diverse gedaantes. Zo is er enkele jaren de BeNe League geweest, waarin Nederlandse en Belgische clubs tegen elkaar uitkwamen. Vanaf 2015 wordt de Eredivisie gespeeld, zoals we deze nu kennen. Wordt het machtige Ajax dit jaar kampioen of gaat FC Twente er met hun zevende titel vandoor?

In de Eredivisie Vrouwen spelen acht voetbalclubs mee. Het gaat om ADO Den Haag, Ajax, vv Alkmaar, sc Heerenveen, PEC Zwolle, PEC, Excelsior Barendrecht en FC Twente.

De eerste seizoenen van de Eredivisie Vrouwen

In de eerste drie seizoenen van de Eredivisie voor Vrouwen ging de landstitel naar AZ, dat tegenwoordig niet meer actief is in het vrouwenvoetbal. In het seizoen 2010/2011 was het FC Twente dat als tweede club ooit de titel wist te veroveren in de Eredivisie. Een jaar later was ADO Den Haag de sterkste. Tussen 2012 en 2016 veroverde FC Twente viermaal het kampioenschap, waarvan drie in de BeNe League. Sinds enkele jaren zijn het de vrouwen van Ajax dat FC Twente kan overmeesteren en waardige tegenstand biedt. Zij wonnen in 2017 en 2018 het kampioenschap en in 2019 de KNVB Beker. FC Twente won wel weer het kampioenschap in 2019.

Play-offs

Nadat anderhalve competitie is gespeeld in de Eredivisie Vrouwen beginnen de play-offs. De competitie zal in twee poules worden gespeeld. Na achttien speelrondes strijden de vier beste clubs tegen elkaar om de landstitel, terwijl de onderste vier ploegen ook nog in een poule tegen elkaar spelen. In beide poules nemen de clubs het driemaal tegen elkaar op. Bij aanvang van de play-offs worden de punten gehalveerd en zal het doelsaldo weer op nul worden gezet.

Mochten clubs in punten gelijk eindigen, dan zal er gekeken worden naar het doelsaldo. Als ook het doelsaldo gelijk is, dan draait het om welke club de meeste doelpunten heeft gescoord. Mocht ook dat gelijk zijn, dan zullen de onderlinge resultaten beslissend zijn. De doelpunten in uitwedstrijden tellen in dat geval dubbel. En als deze uitslagen ook geen beslissing brengen, dan spelen de clubs nog een wedstrijd tegen elkaar om uitkomst te bieden.

Landstitel

De ploeg die de meeste punten weten te behalen in de play-offs mag zichzelf landskampioen noemen. Het gaat dan wel om de poule met de vier beste ploegen uit de Eredivisie Vrouwen. Wanneer er twee clubs met een gelijk aantal punten eindigen, dan zal er gekeken worden naar het resultaat uit de eerste zestien speelrondes.

Mocht het puntentotaal niet zijn afgerond voor de start van de play-offs, dan mag die ploeg zichzelf landskampioen noemen. Mocht dat overigens bij beide clubs niet het geval zijn, dan zal er naar het doelsaldo worden gekeken en het aantal gescoorde doelpunten. Daarna brengen de onderlinge duels de beslissing, uitdoelpunten tellen dubbel. Brengt dit ook geen beslissing, dan zal een beslissingsduel worden afgewerkt.

Nieuw in het seizoen 2019-2020

Waar er vorig seizoen nog negen teams deelnamen aan de competitie, zijn dat er dit jaar maar acht. Achilles’29 heeft het team opgeheven wegens geldgebrek. Dit betekent dat de competitie twee wedstrijden minder kent. Ook nieuw is dat er één wedstrijd per speelronde op zondag wordt afgewerkt, de rest blijft nog wel op vrijdagavond gespeeld worden. De wedstrijd tussen vv Alkmaar en Ajax is de eerste ontmoeting op deze nieuwe wedstrijddag. Elk team speelt minimaal één of maximaal twee thuiswedstrijd(en) op zondag en speelt ook minimaal één of maximaal twee keer een uitwedstrijd op zondag.

Een overzicht van de Eredivisie wedstrijden van vrouwen welke op zondag plaatsvinden:

Datum
Tijd
Thuis-club
Uit-club
Zondag 25 augustus 2019
14:30
VV Alkmaar
Ajax
Zondag 8 september
14:30
Ajax
sc Heerenveen
Zondag 15 september
14:30
FC Twente
PSV
Zondag 22 september
14:30
Excelsior Barendrecht
sc Heerenveen
Zondag 29 september
14:30
FC Twente
VV Alkmaar
Zondag 13 oktober
14:30
PEC Zwolle
Excelsior Barendrecht
Zondag 3 november
14:30
PSV
VV Alkmaar
Zondag 17 november
14:30
ADO Den Haag
PEC Zwolle
Zondag 24 november
14:30
sc Heerenveen
Ajax
Zondag 1 december
14:30
Excelsior Barendrecht
ADO Den Haag
Zondag 9 februari 2020
14:30
ADO Den Haag
PSV
Zondag 16 februari
14:30
VV Alkmaar
FC Twente

Studio Sport komt met een samenvatting

Vanaf 2019/2020 wordt er bij Studio Sport ook aandacht besteedt aan de zondag wedstrijd bij de Eredivisie voor vrouwen. Bij Studio Sport is het de bedoeling dat er een samenvatting in het programma komt.

Geldgebrek in het vrouwenvoetbal

Hoewel de Oranje Leeuwinnen voor veel populariteit van het vrouwenvoetbal hebben gezorgd, blijft het aantal toeschouwers in de Eredivisie ver achter. Vaak zit er slechts een handjevol publiek bij de dames op de tribune. Dit heeft alles te maken met het niveau en de daarbij behorende (geld)investeringen.

sc Heerenveen is een mooi voorbeeld. Tijdens de laatste speelronde in 2018/2019 moest het elftal afreizen naar Alkmaar, maar wel met eigen vervoer. Volgens de club was er namelijk geen geld voor een gezamenlijke busreis. Op social media werd daar veel over gesproken en zodanig dat een fan besloot om de bus te sponsoren.

Rond diezelfde periode kwam naar buiten dat het dameselftal van sc Heerenveen aan een zijden draadje hing voor komend seizoen. Na veel onzekerheden, kwam er uit een overleg met diverse partijen dat er toch voldoende draagvlak zou zijn om door te gaan.

Voor de dames van Achilles’29 is er helaas geen 2019/2020 voetbalseizoen. Al halverwege het vorige seizoen stond het vrouwenelftal op het punt van per direct stoppen, wegens geldgebrek. De kosten (reiskosten, vergoedingen voor de speelsters, salaris trainersstaf) bleken te hoog voor de vereniging. Dankzij investeringen van ouders kon Achilles’29 haar seizoen nog wel afmaken, maar bij gebrek aan externe financiers houdt het na dit seizoen op. De meeste speelsters vervolgen hun carrière nu in Duitsland of bij andere clubs.