actueel background image

Voorbeschouwing: Ajax – PEC in de bekerfinale van de vrouwen

07 mei 2019 | 10:21 0

Update: De uitslag van PEC – Ajax is 1-2. Doelpunten waren er van Bennink, PEC (‘6), Bakker, Ajax (’11), Lewerissa, Ajax (’90+3)

Zowel Ajax als PEC kwamen in het bekertoernooi voor het eerst in de achtste finale in actie. Zij kwamen hier te spelen tegen teams uit de hogere amateurklassen, waarbij Ajax met 13-0 won van Bavel VR 1 en PEC won met 2-0 van Wartburgia. Vervolgens versloeg Ajax in de kwartfinale het team van Achilles’29 met 4-2 en PEC vrouwen won met een minimale 1-0 van het dit seizoen versterkte Excelsior/Barendrecht. Dit was de korte route die de twee finalisten af moesten leggen om de halve finale te bereiken.

Twee spannende halve finales

In de halve finale waren het slechts de Eredivisie ploegen die nog aan de start stonden. Helaas voor de amateurs was het einde verhaal in het bekertoernooi.

Ajax tegen zwaargewicht FC Twente

Op 12 april stond er een topwedstrijd tussen twee grootmachten in het Nederlandse vrouwenvoetbal op het programma. Ajax speelde thuis tegen FC Twente. De eerste helft was enigszins slordig, maar in de tweede helft werd het publiek voldoende getrakteerd op spektakel. Het was Joëlle Smits van FC Twente die voor de eerste twee doelpunten van de wedstrijd tekende. In de slotfase kwam Ajax echter terug en waren het Ellen Jansen en Linda Bakker die voor een gelijke stand zorgde na 90 minuten. In de verlenging was het alles of niets en werd het wederom Bakker die het net kon vinden, met nog maar 6 minuten op de klok. Zo vocht Ajax zich tegen (inmiddels kampioen van de Eredivisie) FC Twente naar de finale van de KNVB Beker.

Penalty’s voor PEC vrouwen

De tweede halve finale was een wedstrijd, waarin PEC de underdog was tegen de vrouwen van ADO Den Haag. In de eerste helft was het Leonie Vliek die vanaf de rechterkant immens gevaarlijk was in het shirt van Zwolle, maar niet tot scoren kwam. De vrouwen van ADO kregen nauwelijks grip op het spel en kregen slechts één kans die weliswaar werd raak geschoten, maar afgekeurd werd wegens buitenspel. In de tweede helft ging het spel meer op en neer, maar ook nu wisten beide teams niet te scoren. De verlenging bestond vooral uit doelpogingen van afstand die vrijwel geen gevaar opleverden. Het spannende duel werd afgesloten met penalty’s, waarbij doelvrouw Nienke Olthof van PEC twee penalty’s tegenhield en zelf ook één raak schoot. Dankzij Olthof staat PEC voor het eerst in de historie in de finale van de KNVB Beker.

Ajax, voor het derde jaar op rij bekerwinnaar?

Ajax won in 2017 en 2018 nog de KNVB Beker en kan zich dus opmaken voor de derde keer op rij. In 2014 won Ajax ook al het bekertoernooi en stond daarnaast nog eens drie keer in de finale. PEC vrouwen staat daarentegen voor het eerst in de finale en is dus ook hier de underdog tegen regerend bekerhouder Ajax.

12 doelpunten in vier wedstrijden

De dames van Ajax en PEC speelden dit seizoen maar liefst vier keer tegen elkaar. Hierin werd er twee keer door Ajax gewonnen, één keer door PEC en één keer gelijk. Beide ploegen wonnen een keer met 3-1 als uitslag, het gelijkspel was doelpuntloos en de tweede winst van Ajax op PEC kwam uit op 4-0.

Omdat Ajax de grote kanshebber is op de prijs, zullen de Zwolse vrouwen iets moeten bedenken om de Amsterdammers te verrassen. In de wedstrijd eind maart (0-0) begonnen ze zeer offensief, maar lukte het niet om te scoren. De tweede helft kwam Ajax daarentegen hard terug, maar enigszins rommelig. Echter had PEC het zwaar en speelde bijna de hele tweede helft achteruit. Ajax kreeg de kansen, maar maakte ze niet af. Naar verwachting zal keeper Olthof van PEC het ook in de bekerfinale niet rustig krijgen.

Seizoen verloop

In de laatste week van april was het FC Twente dat zich in de voorlaatste ronde kroonde tot kampioen van de Eredivisie voor vrouwen. Daarmee is het Ajax dat dit seizoen alleen nog kans maakt op de beker als ereprijs. PEC vrouwen werd vijfde in de championship play-off van de Eredivisie en wist in de laatste vijf wedstrijden slechts twee keer gelijk te spelen en geen enkele keer te winnen.

Vorig seizoen was het Ajax nog dat kampioen van de Eredivisie werd en PEC liet stranden op een vierde plek. Een jaar eerder werd Ajax ook kampioen en werd PEC zelfs laatste in de reguliere competitie. Het bereiken van de finale van PEC is dan ook zeker compliment waardig en een mijlpaal te noemen voor het damesteam.

Nederlands Elftal

Ajax beschikt over een aantal namen die ook in het Nederlands elftal spelen, namelijk: Kika van Es, Lize Kop, Ellen Jansen en Liza van der Most. Deze vier spelers zullen deze zomer ook gaan deelnemen aan het WK. Bondscoach Sarina Wiegman zal zeker kijken naar de bekerfinale om spelers te beoordelen op vorm en fitheid ten behoeve van de opstelling voor het WK. PEC vrouwen levert geen teamleden voor het Nederlands elftal voor het WK deze zomer.

Bekerfinale gegevens

Wedstrijd:
Bekerfinale vrouwen
Wie:
Ajax - PEC Zwolle (vrouwen)
Datum:
Zaterdag 11 mei
Aftrap:
20.00 uur
Locatie:
Woudestein, Rotterdam
Kaarten:
Vanaf €5 via de KNVB
Ajax supporters:
Robin van Persie tribune
PEC Supporters:
Excelsior4all en bezoekers tribune
Neutrale supporters:
Rob Albers tribune
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.