Vrouwenvoetbal

Het vrouwenvoetbal kent een bijzondere historie, maar is nog nooit zo populair geweest als het nu is. Het Nederlandse vrouwenvoetbal heeft in de afgelopen jaren enorme stappen gezet en zichzelf op de kaart gezet. Over de hele wereld worden er professionele vrouwencompetities afgewerkt.

Bekijk hieronder meer informatie over de Nederlandse, Belgische en Europese competities. Ontdek ook meer informatie over WK 2019 dat in Frankrijk wordt gespeeld in juni en juli.

Eredivisie Vrouwen

Het vrouwenvoetbal in Nederland kende in 1955 haar intrede, er werd vanaf dat seizoen in clubverband gespeeld. Een jaar later speelde de Nederlandse damesploeg zijn eerste interland. De Nederlandse vrouwenclubs konden pas vanaf 1974 meestrijden om de landstitel, echter was dit nog altijd niet op professionele basis. In de zomer van 2007 werd de Eredivisie voor vrouwen gestart en dit had duidelijk zo zijn effect op het niveau. Nadat er tussen 2012 en 2015 werd gespeeld in de BeNe League, ging de Eredivisie Vrouwen in 2015/2016 weer van start. De Eredivisie Vrouwen heeft dan ook veel bijgedragen aan het huidige niveau van het Nederlandse vrouwenvoetbal.

Eerste Klasse Vrouwen

Het professionele vrouwenvoetbal werd al een stuk eerder ingevoerd in België. Al sinds de jaren zeventig worden er officiële voetbalcompetities voor vrouwenteams georganiseerd bij onze zuiderburen. De beste ploegen spelen in de Eerste Klasse Vrouwen, daarnaast strijden de clubs jaarlijks om de nationale beker. De Belgische clubs streden ook drie seizoenen mee in de BeNe League, waarin het Nederlandse FC Twente driemaal de titel wist te pakken.

UEFA Women’s Champions League

Elk seizoen strijden de beste Europese vrouwenteams mee in de UEFA Women’s Champions League. Het toernooi is uitsluitend voor clubteams die in eigen land de landstitel wonnen. De grotere competities kunnen meerdere clubs laten deelnemen. De Nederlandse clubs hebben nog geen potten weten te breken op dit niveau. Het is vooral Olympique Lyon dat een grootmacht is in de Europese vrouwenvoetbal wereld. De Franse ploeg versloeg in 2019 FC Barcelona (4-1) en won hun zesde Champions League titel.

EK voor vrouwen

Het EK voor vrouwen is een terugkerend toernooi in de voetbalsport. Europese landen kunnen zich via de voorrondes plaatsen voor het eindtoernooi. Het EK voor vrouwenteams werd in 1984 voor het eerst georganiseerd, destijds nog onder de naam ‘European Competition for Representative Women’s Teams’. Sinds 1997 wordt het EK om de vier jaar gehouden. Tegenwoordig mogen er elk toernooi zestien landen meedoen. Nederland wist het laatste EK op zijn naam te schrijven door in de finale Denemarken te verslaan. Dit EK 2017 werd gespeeld in eigen land, de finale vond plaats in Enschede in het uitverkochte stadion van FC Twente.

FIFA WK voor vrouwen

Elke vier jaar spelen de beste landen ter wereld op het WK vrouwenvoetbal. Het gaat uitsluitend om landen die zijn aangesloten bij de FIFA. Het gastland is traditiegetrouw direct geplaatst voor het eindtoernooi, daarbij sluiten er nog 23 landen aan via de voorrondes. In 1991 werd het WK voor vrouwen voor de allereerste keer gehouden. Het eerstvolgende WK zal worden georganiseerd in Frankrijk. Nederland wist zich via de play-offs te plaatsen voor het eindtoernooi in 2019. Nederland deed voor de tweede keer mee aan het WK vrouwenvoetbal. Vorige keer, in 2015, speelden zij in Canada en kwamen helaas niet verder dan de kwartfinales. In de WK editie in Frankrijk schopte de Oranje Leeuwinnen het echter helemaal tot aan de finale, tegen Amerika. De regerend wereldkampioen tegen de Europees kampioen. Waar Nederland lang knap stand hield, moest het uiteindelijk toch het hoofd buigen voor de machtige Amerikanen. Het verloor de finale met 2-0, maar ze kunnen terugkijken op een geweldig toernooi.

Vrouwenvoetbal in Europa

Vrouwenvoetbal ontwikkelt zich heel snel. Er zijn steeds meer opkomende dameselftallen, wat zeer goed is voor het Europese voetbal. Met name de competities in Engeland, Duitsland en Spanje doen het erg goed. Zo zijn er ook diverse Nederlandse dames te vinden in het buitenland. Lieke Martens maakte in 2017 de overstap van Rosengård naar FC Barcelona en in datzelfde jaar is zij door de UEFA uitgeroepen tot beste speelster van het jaar. Ook Engeland is erg in trek bij de Nederlandse dames. Vivianne Miedema speelt samen met Danielle van de Donk bij Arsenal en Jackie Groenen voetbalt bij Manchester United. Dat het vrouwenvoetbal op de kaart is gezet, blijkt wel uit het feit dat er in 2018 voor het eerst een De Ballon d'Or Féminin is uitgereikt. De Ballon d'Or kennen we al van het mannenvoetbal, maar in 2018 werd deze dus voor het eerst ook uitgereikt aan een vrouw. De prijs werd gewonnen door Ada Hegerberg, teamgenoot van Shanice van de Sanden bij Olympique Lyonnais.

Door de toenemende populariteit van het vrouwenvoetbal heeft VoetbalUitslagen.com er ook voor gekozen om deze competities aan te bieden op de website.