actueel background image

Dutchy en Kicky, de mascottes van het Nederlands elftal

03 okt 2019 | 15:25 0

Een krachtige brul van Dutchy stuwt het Nederlands elftal vooruit! Mascotte Dutchy vormt samen met het publiek de twaalfde man van het team. Het kan dan ook niet missen dat het rugnummer van Dutchy twaalf is. Sinds 2017 heeft deze leeuw ook een vriendinnetje en dat is Kicky. Benieuwd naar wie Dutchy en Kicky zijn? Lees dan snel verder!

Wie is Dutchy?

Dutchy is de smaakmakende mascotte van het Nederlands mannenelftal. Deze leeuw draagt altijd een oranje tenue met bijpassende voetbalschoenen. Mascotte Dutchy is een echte oranje voetbalfan. Bij alle wedstrijden van Oranjeteams kun je Dutchy tegenkomen. Hij moedigt ze super goed aan en wil Oranje natuurlijk naar de overwinning helpen. Samen met de jonge leeuwen van de KNVB loopt hij voor de wedstrijd het veld op. Dit gaat altijd gepaard met dansjes, het opzwepen van het publiek en veel gezwaai. Er zijn genoeg momenten voor een foto met Dutchy, want hij loopt vaak voor de wedstrijd in en rondom het stadion. Hij houdt wel van een beetje aandacht!

Paspoort van Dutchy

Verjaardag: 25 juni
Geboorteplaats: Koninkrijk der Nederlanden
Woonplaats: In de bossen van Zeist, samen met Kicky
Soort: Leeuw van Oranje
Lengte: 183 cm
Kleur ogen: zwart
Kleur vacht: Oranje-Bruin
Beroep & hobby: Mascotte van Oranje en aanvoerder van de Jonge Leeuwen
Eigenschappen: Sterk, niet bang, wil graag winnen en geeft niet snel op.
Idool: Alle spelers en speelsters van Oranje

Wie is Kicky?

Kicky is dé mascotte van het Nederlands vrouwenelftal. Ze werd pas echt bekend in 2017 toen ze de officiële mascotte voor het WEURO 2017 was, het EK voetbal voor vrouwen. Destijds droeg ze nog een wit shirt met kleuren van alle deelnemende landen. Inmiddels heeft ze dat ingeruild voor een mooi oranje tenue. Dat staat haar net zo goed! Nadat ze alle harten van het publiek al had gewonnen, won ze ook het hart van Dutchy.

Paspoort van Kicky

Verjaardag: 6 augustus
Geboorteplaats: Koninkrijk der Nederlanden
Woonplaats: In de bossen van Zeist, samen met Dutchy
Soort: OranjeLeeuwin
Lengte: 175 cm
Kleur ogen: blauw
Kleur vacht: Oranje-Geel
Beroep & hobby: Mascotte van Oranje, Superfan van de OranjeLeeuwinnen. Dutchy’s steun en toeverlaat.
Eigenschappen: De vrolijkste en meest enthousiaste Oranjefan, zo sterk als een leeuw, een echte winnaar.
Idool: Alle spelers en speelsters van Oranje

Dutchy en Kicky in love

Dutchy en Kicky kennen elkaar natuurlijk van Oranje. Waar ze eerst ieder hun eigen elftal toejuichten, doen ze dat sinds 2018 elke wedstrijd samen. In de wedstrijd tussen Nederland en Engeland op 23 maart 2018 waren ze voor het eerst samen in de Amsterdamse ArenA te bewonderen. In de volgende video zie je daar de beelden van:

De twee leeuwen zijn inmiddels onafscheidelijk en zorgen ieder Oranje evenement voor veel vermaak.

Mascottes op het EK 2020

Dutchy en Kicky zijn er in 2020 uiteraard ook weer bij op het Europees kampioenschap voetbal. We gaan ze sowieso terugzien in Amsterdam bij de wedstrijd van het Nederlands elftal, als Oranje zich natuurlijk plaatst. Het toernooi zelf kent een ander mascotte, dat is Skillzy. Deze cartoonachtige jongen is zeer goed in freestyle en straatvoetbal en geeft maar wat graag panna’s.

Bron paspoorten: KNVB

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.