actueel background image

Alle hoofdsponsors in de Eredivisie 19/20 op een rij

06 aug 2019 | 09:06 0

Zonder sponsoren geen voetbal. Met name de reclame op shirts brengt een hoop reclame met zich mee. Wekelijks zijn de sponsoren zichtbaar op het veld, dagelijks in de fanshops en 24/7 online via allerlei uitingen. Ook dit jaar zijn er weer een aantal wisselingen in hoofdsponsors geweest. Wij zetten ze voor je op een rij.

Overzicht sponsoren

Club
Sponsor 2018/19
Sponsor 2019/20
Geschatte waarde
ADO Den Haag
Cars Jeans
Cars Jeans
700.000
Ajax
Ziggo
Ziggo
9.000.000
AZ
AFAS
AFAS
2.500.000
FC Emmen
Hitachi Capital Mobility
Hitachi Capital Mobility
300.000
Feyenoord
Qurrent
Droomparken
2.000.000
Fortuna Sittard
DLM
Diverse sponsoren
75.000
FC Groningen
Payt
Office Centre
1.200.000
sc Heerenveen
GroenLeven
Heracles Almelo
Asito
Asito
1.250.000
PEC Zwolle
Molecaten
Molecaten
500.000
PSV
EnergieDirect
Brainport
8.000.000
RKC Waalwijk
Mandemakers Keukens
Willy Naessens
250.000
Sparta Rotterdam
D&S Groep
D&S Groep
300.000
FC Twente
Pure Energie
Pure Energie
1.000.000
FC Utrecht
Zorg van de Zaak
Zorg van de Zaak
1.200.000
Vitesse
Droomparken
Burgers' Zoo / Openluchtmuseum
1.000.000
VVV Venlo
Seacon Logistics
Seacon Logistics
300.000
Willem 2
Destil
Destil
400.000

De wisselingen uitgelicht

Feyenoord

Eigenlijk zou Qurrent nog twee seizoenen op het Rotterdamse shirt van Feyenoord prijken. Ware het niet dat Greenchoice, de nieuwe eigenaar van Qurrent, besloot om de sponsornaam van het shirt af te halen. Al vrij snel diende Droomparken zich aan, destijds nog hoofdsponsor van Vitesse.

Fortuna Sittard

Het hoofdsponsorschap van DLM van Fortuna Sittard was in 2018/2019 van korte duur. Het nam de positie op het shirt over van Sparr Finance in maart 2019.  In het nieuwe seizoen staat Fortuna Sittard voor een unieke samenwerking met vier sponsoren. De eerste sponsornaam die op het shirt is gedrukt, is SECC (Sport Event Congrescentrum).

Vier sponsoren

Er wordt met de vier sponsoren gerouleerd op het shirt. De posities zijn: Op de borst, links op de mouw, rechts op de mouw en op de rug onder het nummer. Voor een periode van 8 of 9 wedstrijden krijgt iedere sponsor dus een prominente plek op de borst. Tijdens de andere wedstrijden is het logo te vinden op één van de andere plekken op het shirt.

FC Groningen

Payt heeft in overleg met FC Groningen gekozen voor een kleinere sponsoring rol bij de club. De sponsor verschuift naar de achterkant van het shirt en maakt daarmee op de borst plaats voor Office Centre. Het kantoorartikelen bedrijf heeft een contract voor twee jaar met FC Groningen met optie tot nog een extra jaar.

sc Heerenveen

Aan de start van het nieuwe Eredivisie seizoen is sc Heerenveen er nog niet in geslaagd om een nieuwe hoofdsponsor te vinden. GroenLeven trok zich terug als hoofdsponsor, maar blijft nog wel financieel betrokken bij de club. Tot er nieuwe sponsor voor op het shirt is gevonden, is het logo van KIKA zichtbaar.

PSV

Net als Fortuna Sittard werkt PSV dit seizoen met meerdere sponsoren. Het verschil is dat de sponsoren van PSV onder een overkoepelende naam op het shirt staan: Brainport Eindhoven. De bedrijven die zich aan de Eindhovense club hebben verbonden zijn: ASML, Philips, High Tech Campus Eindhoven, VDL Groep en Jumbo Supermarkten.

Vorige hoofdsponsor Energiedirect.nl verhuist naar de achterkant van het shirt.

RKC Waalwijk

Het lijkt redelijk populair te zijn om als hoofdsponsor af te treden en de naam te verhuizen naar de achterkant van het shirt. Ook Mandemakers neemt deze rol namelijk op zich in het 2019/20 Eredivisie seizoen. De keuken organisatie heeft wel aangegeven niet minder te gaan investeren in RKC Waalwijk. Op het shirt zullen we komend seizoen de naam Willy Naessens (actief in de industriebouw) zien.

Vitesse

Bij Vitesse zijn er dit seizoen twee sponsoren zichtbaar op het geel zwarte shirt. Burgers’ Zoo en het Nederlands Openluchtmuseum. Het gezamenlijke thema van de sponsoren is een dagje uit in Arnhem. Deze sponsoren hebben de plek overgenomen van Droomparken die na één jaar koos voor een andere voetbalclub in de Eredivisie.

Energieleveranciers houden van het voetbal

Er zijn zo’n 50 energieleveranciers en dat zorgt voor grote concurrentie op de markt. Dat maakt dus dat energie bedrijven op zoek gaan naar een manier om extra klanten te werven. Het voetbal wordt gezien als uitermate geschikte kans. Clubs hebben namelijk een grote fanbase en de sport een miljoenenbereik. Met sponsoring wordt dus binnen korte tijd een enorme groep mensen bereikt.

Naamsbekendheid

Van alle sponsoren die de samenwerking met clubs beëindigen, hoor je veelal hetzelfde verhaal. Het vergroten van de naamsbekendheid zou het voornaamste doel geweest zijn vanuit het oogpunt van de bedrijven.

Met een grote geldinjectie in clubs en een grote uiting op het shirt is het vergroten van de naamsbekendheid een simpele zaak. Mits je natuurlijk de investering kunt maken als bedrijf.

De fanbase van Eredivisie clubs en het voetbal verandert weinig per seizoen. Hierdoor hebben energieleveranciers niet altijd de behoefte om vele jaren verbonden te blijven aan een club. De doelgroep is bereikt en uitgeput.

Klanten binden

Naast het vergroten van de naamsbekendheid zijn er vaak ook speciale acties voor supporters van een club. Zo kregen PSV fans een shirt en een tegoedbon voor de fanshop als zij overstapten naar energiedirect.nl. Naar verluidt zorgde een soortgelijke deal bij Feyenoord voor in ieder geval 12.000 nieuwe klanten bij Qurrent.

Nieuwe klanten zullen zich voornamelijk aan het begin van de sponsorschap aanmelden, vanwege de leuke extra’s. Naarmate het seizoen of seizoenen vorderen, zal het aantal nieuwe klanten dat een binding heeft met de club stagneren.

Energieleveranciers

In de afgelopen Eredivisie seizoenen hebben we diverse energieleveranciers op shirts zien staan. Voorbeelden daarvan zijn:

  • GroenLeven (FC Groningen)
  • Qurrent (Feyenoord)
  • Energieflex (NEC)
  • Energiedirect.nl (PSV)
  • Main Energy (NAC)
  • Nuon (Vitesse)
  • Pure Energie (FC Twente)
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.