actueel background image

Het seizoen van Fortuna Sittard

22 jul 2020 | 08:46 0

De Limburgse voetbalclub Fortuna Sittard eindigde in het seizoen 2018/2019 op de 15e plek in de Eredivisie. Het wist degradatie te ontlopen, maar het scheelde weinig. In het seizoen 2019/2020 moest het beter. Echter kwamen de play-offs promotie/degradatie steeds dichterbij. Fortuna Sittard eindigde het seizoen op de 16e plaats, maar dankzij de coronacrisis was de club zeker van handhaving op het hoogste niveau. In dit artikel lees je hoe het voetbalseizoen van Fortuna Sittard verliep.

Eerste seizoenshelft

Fortuna Sittard begon eind juni al aan de oefencampagne voor het nieuwe voetbalseizoen. De Limburgse club won op 26 juni 2019 met 3-7 bij VV Sittard. De doelpunten vielen overigens erg eenvoudig in de oefenwedstrijden van de club. Er werd kort daarna ook met 5-1 gewonnen van PAOK uit Griekenland. Op 13 juli won de ploeg zelfs met 0-1 op bezoek bij Bayer Leverkusen. Tien dagen later werd de amateurvereniging Meerssen met 1-8 verslagen. In de laatste oefenwedstrijd werd er wederom gespeeld tegen PAOK en ditmaal wonnen de Grieken met 5-1.

Matige start Fortuna Sittard

Op 4 augustus begon het seizoen voor Fortuna Sittard met een wedstrijd tegen AZ. In Alkmaar werd er kansloos met 4-0 verloren. Een week later werd het eerste punt gepakt in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel dankzij een benutte strafschop van Mark Diemers in de 96e minuut. Op 18 augustus verloor Fortuna met 2-3 van Willem II, ondanks een snelle voorsprong. De maand augustus werd afgesloten met een 1-1 gelijkspel in het uitduel bij sc Heerenveen.

Fortuna Sittard logo

Nederlagen in september

Begin september kwam FC Twente op bezoek bij Fortuna Sittard. De bezoekers kwamen na 24 minuten al op een 0-2 voorsprong, maar moesten de tweede helft afwerken met 10 man. De Japanner Nakamura kreeg de rode kaart vlak voor rust. Desondanks wist FC Twente zelfs nog de 0-3 aan te tekenen. Na de 1-3 kreeg ook Fortuna Sittard een rode kaart, Mica Pinto moest vroegtijdig de kleedkamer opzoeken. Fortuna Sittard scoorde nog een late 2-3, maar de overwinning ging naar FC Twente.

Een week later verloor Fortuna Sittard met 4-2 bij Vitesse, ondanks het feit dat de Limburgers tweemaal op voorsprong kwamen. Op 25 september ging de club kansloos met 5-0 onderuit bij Ajax. De laatste wedstrijd van de maand eindigde in een doelpuntloos gelijkspel tegen Sparta Rotterdam.

Weergaloze overwinning op Feyenoord

De maand oktober begon geweldig voor Fortuna Sittard. Vrijwel uit het niets wist de ploeg een wonderbaarlijk goede partij op de mat te leggen tegen topclub Feyenoord. De thuisploeg ging met een 3-1 voorsprong rusten en won het duel uiteindelijk met 4-2. Aanvaller Amadou Ciss scoorde twee keer. Twee weken later werd de competitie na een interlandperiode hervat op bezoek bij FC Emmen. Fortuna Sittard ging rusten met een 0-1 voorsprong, maar verloor het duel met 2-1.

Op 26 oktober werd er wel weer gewonnen. Fortuna was met 4-1 te sterk voor VVV-Venlo en de middenvelder Diemers noteerde een hattrick. Vijf dagen later won de Limburgse club ook in de KNVB Beker met 3-0 van ADO Den Haag. Diemers kwam ook in die wedstrijd tot scoren.

Fortuna Sittard wint opnieuw van ADO Den Haag

Op 3 november ging ‘FSC Fortuna Zitterd’ pijnlijk met 6-0 onderuit bij FC Utrecht. De revanchegevoelens waren sterk, een week later won de club met 1-0 van ADO Den Haag. De spits Ciss scoorde het enige doelpunt in de wedstrijd. Op 23 november verloor Fortuna Sittard met 3-1 bij PEC Zwolle, ondanks het feit dat de thuisploeg vrijwel de gehele tweede helft met een man minder speelde. Een speelronde later werd er weer orde op zaken gesteld en won de Limburgse voetbalclub met 1-0 van FC Groningen.

Pijnlijke nederlaag in Eindhoven

Begin december moest Fortuna een pijnlijke nederlaag incasseren in het Philips Stadion. PSV versloeg de Limburgers met 5-0. Fortuna Sittard noteerde geen enkel schot op doel en had geluk dat er ‘slechts’ vijfmaal gescoord werd. Desondanks ging de Limburgse club wel goed het jaar uit. Er werd op 14 december met 3-2 gewonnen van hekkensluiter RKC Waalwijk, dankzij twee goals van Vitalie Damascan.

In het bekertoernooi werd er met 3-0 gewonnen van PEC Zwolle. De laatste wedstrijd in 2019 eindigde in een doelpuntloos gelijkspel op bezoek bij stuntploeg Willem II. Fortuna Sittard ging de winterstop in als nummer 13 met 19 punten uit 18 wedstrijden.

Bekeruitschakeling en de tweede seizoenshelft

Fortuna Sittard maakt geen beste start aan de tweede seizoenshelft. Er werd met 1-3 verloren van Vitesse. Een week later werd wel het eerste punt van 2020 genoteerd, dankzij een 1-1 gelijkspel op bezoek bij Sparta Rotterdam. De hoop was voornamelijk gevestigd op de achtste finale in de KNVB Beker, aangezien er nog altijd een kans was op de finale van het bekertoernooi.

De bekerwedstrijd tegen Feyenoord werd echter al na een uur gestaakt vanwege mist, de stand was op dat moment 1-1. De teleurstelling was groot, aangezien de thuisploeg geweldig voor de dag was gekomen. Een tijdje later werd de wedstrijd hervat en moest de verlenging de beslissing brengen. Feyenoord ontsnapte en won dankzij een doelpunt van Luciano Narsingh in de 120e minuut.

KNVB Beker logo

Belangrijke overwinning op sc Heerenveen

Begin februari boekte Fortuna Sittard een belangrijke overwinning op sc Heerenveen. De Limburgse club won met 2-1 van de subtopper sc Heerenveen. Het winnende doelpunt viel in de tweede helft en was een eigen doelpunt van verdediger Sven Botman (sc Heerenveen). De winstpartij gaf de club de nodige ademruimte. Het bleek echter de laatste overwinning van het seizoen en een vrije val op de ranglijst volgde.

Gelijke spelen

Fortuna Sittard speelde drie van de laatste vijf competitieduels gelijk en er werd tweemaal verloren. De ploeg verloor van Heracles Almelo (2-0) en Feyenoord (2-1). Er werd een punt gepakt tegen FC Emmen (0-0), VVV-Venlo (0-0) en PEC Zwolle (1-1). De Limburgers eindigde op de 16e plek in de competitie, aangezien de Eredivisie vroegtijdig werd stopgezet vanwege de coronacrisis. Normaliter zou de club nacompetitie voor handhaving moeten spelen. Echter besloot de KNVB om geen enkele club te laten promoveren of degraderen in het seizoen 2019/2020.

Spelers kunnen wedden op een club. Wedden op de eredivisie is populair.