actueel background image

De Eredivisieclubs met de hoogste transferwinst

26 jul 2019 | 08:50 0

Hoogste transferwinsten van Eredivsieclubs

Deze Eredivisieclubs maakte in de afgelopen vijf seizoenen met meeste winst op de transfermarkt:

8. FC Utrecht

FC Utrecht slaagt er keer op keer weer in om goede spelers te contracteren. Het mag dan ook geen verrassing heten dat er jaarlijks voldoende geld binnenkomt door die spelers weer te verkopen. In de zomer van 2017 kon FC Utrecht echt cashen, nadat het Sofyan Amrabat en Sébastien Haller verkocht. De transferwinst over de laatste vijf jaar bedroeg 23,6 miljoen euro.

7. Vitesse

Twee seizoenen op rij kwam de transferbalans van Vitesse in de rode cijfers te staan, maar over de afgelopen vijf jaar heeft het flink wat binnen geharkt. Dit is voornamelijk te danken aan de transferzomer van 2017, waarin het Ricky van Wolfswinkel, Yuning Zhang en Marcelous Nakamba voor miljoenenbedragen verkocht. De winst van Vitesse over de laatste vijf jaar is ruim 26 miljoen euro.

6. Feyenoord

Feyenoord is misschien wel één van de grootste clubs van Nederland, op basis van transferinkomsten loopt het achter de subtoppers aan. Dit komt vooral omdat het ook veel investeerde in de spelersselectie. Maar daar is nu langzamerhand wel verandering ingekomen, zo worden er voornamelijk nog transfervrije spelers aan de selectie toegevoegd. De transferwinst over de laatste vijf seizoenen bedroeg net geen 30 miljoen euro.

5. sc Heerenveen

In Friesland is de laatste jaren ook flink wat transfergeld binnengekomen. In vijf jaar tijd wist de club meer dan 30 miljoen euro te verdienen aan de verkoop van spelers. Afgelopen zomer kwamen er miljoenenbedragen binnen voor sterspelers Michel Vlap en Kik Pierie. Maar in de zomer van 2019 werd ook gelijk de duurste speler in de laatste vijf jaar binnengehaald. Heerenveen moest voor Chidera Ejuke twee miljoen euro op tafel leggen.

4. FC Twente

FC Twente promoveerde afgelopen seizoen weer terug naar de Eredivisie en heeft het financieel moeilijk. Maar aan de uitgaande transfers heeft het niet gelegen. In de laatste vijf jaar werden diverse spelers verkocht, waaronder Hakim Ziyech. De Marokkaan bracht elf miljoen euro op. Qua aankopen is de club rustig gebleven. Alleen spits Tom Boere werd voor een half miljoen euro overgenomen. De transferwinst van FC Twente in de afgelopen vijf seizoenen was 45,7 miljoen euro.

3. AZ

AZ behoort al jaren tot de subtop van Nederland en heeft al flink wat spelers voor de hoofdprijs weten te verkopen. Vincent Janssen werd voor 22 miljoen euro verkocht aan Tottenham Hotspur en ook Alireza Jahanbakhsh ging voor negentien miljoen euro naar Engeland. AZ is zelf niet heel actief op de transfermarkt, de duurste aanwinst was aanvaller Bjorn Johnsen. De spits kwam over van ADO Den Haag voor 2,3 miljoen euro. De transferwinst van AZ over de laatste vijf jaar was maar liefst 67,7 miljoen euro.

2. PSV

PSV heeft het net ietsje beter gedaan dan AZ en dat kwam ook door de verkoop van grote namen. Memphis Depay, Santiago Arias en Jurgen Locadia zorgde voor enorme inkomsten. En in de zomerperiode investeerde de club rond de zeventien miljoen euro in de spelersselectie. De transferwinst van PSV over de laatste vijf jaar was 74,1 miljoen euro. Mogelijk komt hier nog verandering in, aangezien de Eindhovenaren dichtbij een akkoord zijn over Timo Baumgartl. De verdediger kost rond de zes miljoen euro.

1. Ajax

Ajax geeft jaarlijks het meeste geld uit, maar er komt dan ook wel bizar veel binnen. De Amsterdammers verkochten Davinson Sanchez aan Tottenham Hotspur, Matthijs de Ligt aan Juventus en Frenkie de Jong aan FC Barcelona. Hierdoor wist Ajax in de afgelopen vijf seizoenen een transferwinst te boeken van 187,1 miljoen euro.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.