actueel background image

De carrière van Maarten Stekelenburg

22 jun 2020 | 15:55 0

De doelman Maarten Stekelenburg werd op 22 september 1982 geboren in Haarlem. De doelverdediger heeft al een geweldige carrière achter de rug en lijkt in het seizoen 2020/2021 weer terug te keren op de Nederlandse velden. Stekelenburg wist ook veel indruk te maken in het Nederlands elftal, hij speelde maar liefst 58 interlands voor Oranje.

Wil je meer weten over de carrière van Stekelenburg, lees dan snel verder.

Gestart bij Ajax

Maarten Stekelenburg begon in zijn vroege jeugd met voetballen bij Zandvoort ’75. Hij speelde later ook voor de amateurclub VV Schoten. De speler was in eerste instantie geen keeper, tot hij op een dag op doel moest staan toen de keeper niet aanwezig was. Stekelenburg bleef op doel staan en werd al snel opgepikt door Ajax. In het seizoen 2001/2002 bereikte hij met Jong Ajax de halve finale van het KNVB bekertoernooi. Het bekersucces was grotendeels te danken aan de doelman.

Debuut in Ajax 1

In de zomer van 2002 debuteerde Stekelenburg in het eerste elftal van Ajax. Het talent mocht het doel van de Amsterdamse club verdedigen in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Ajax won het duel met 3-1. Een week later maakte Stekelenburg ook zijn debuut in de Eredivisie. Ajax won met 3-1 van FC Utrecht. Stekelenburg kwam uiteindelijk tot negen competitieduels in zijn eerste seizoen in de hoofdmacht van Ajax. Een seizoen later werd Stekelenburg landskampioen met Ajax en mocht hij tien wedstrijden meespelen.

Wisselvallige periode bij Ajax

In 2004 werd Stekelenburg de vaste eerste doelman bij Ajax. Echter raakte de talentvolle keeper geblesseerd, waardoor goalie Lobont zijn plek overnam. Uiteindelijk speelde Stekelenburg slechts 11 wedstrijden in de Eredivisie. Een seizoen later werd de Nederlander ook door Danny Blind verkozen tot eerste doelman, wederom raakte hij geblesseerd. Desondanks werd zijn contract in datzelfde seizoen met twee jaar verlengd.

In 2006 won Stekelenburg met Ajax wel de KNVB Beker. Tussen 2006 en 2008 speelde Stekelenburg nagenoeg alle wedstrijden voor de Amsterdamse club. Er kwam veel interesse vanuit het buitenland, maar de doelman verlengde zijn contract tot 2012.

Kenneth Vermeer

In het seizoen 2008/2009 was Stekelenburg niet meer zeker van zijn plek op doel. Nadat de doelman vanwege een blessure aan de kant stond bleek Kenneth Vermeer zeer succesvol. Uiteindelijk werd Vermeer eerste doelman onder trainer Marco van Basten. Een seizoen later werd Stekelenburg wel weer de eerste keuze onder Martin Jol. De goalie kende een geweldig seizoen en werd ook opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal voor het WK-voetbal.

Stekelenburg bleef Ajax trouw, maar in 2010 besloot de doelman om zijn contract niet te verlengen. In 2011 brak Stekelenburg zijn rechter duim en was zijn seizoen al vroegtijdig ten einde. Ajax werd landskampioen en het bleek het perfecte moment om te vertrekken uit Amsterdam. Stekelenburg vertrok in de zomer van 2011 naar het Italiaanse AS Roma.

Italië, Engeland, Frankrijk; Stekelenburg keepte in heel Europa

Stekelenburg vervolgde zijn carriere in het buitenland. Van Italië trok hij naar Engeland en Frankrijk om later ook weer terug te keren bij twee Engelse clubs.

Italiaans avontuur voor Stekelenburg

Stekelenburg ondertekende een contract voor vier seizoenen bij AS Roma. De Italiaanse club betaalde ruim zes miljoen euro voor de speler. Na een onzeker begin groeide de doelman uit tot een clubicoon. Stekelenburg kreeg diverse bijnamen, waaronder de Vliegende Hollander. Begin 2013 moest Stekelenburg echter plaatsnemen op de bank en leek de keeper op weg naar de uitgang. Trainer Zdenek Zeman werd ontslagen, waardoor Stekelenburg ervoor koos om toch te blijven bij de club. De Nederlander wist een basisplaats af te dwingen, mede dankzij meerdere fantastische reddingen in het met 1-0 gewonnen duel tegen Juventus.

Transfer naar Fulham FC

Begin juni 2013 vertrok Stekelenburg bij AS Roma en tekende hij een contract bij Fulham FC. De Engelse club betaalde 4,7 miljoen euro voor de Oranje-international. De Nederlander kreeg een vierjarig contract bij Fulham. Stekelenburg won zijn debuutwedstrijd met 0-1 bij Sunderland, maar hij moest in de tweede helft het veld geblesseerd verlaten. Bij de Engelse club kreeg Stekelenburg veelvuldig te maken met blessures, waardoor hij nooit echt een toegevoegde waarde kon zijn. Fulham FC degradeerde en Stekelenburg mocht vertrekken.

Stekelenburg bij AS Monaco

Halverwege 2014 vertrok Stekelenburg naar AS Monaco. De doelman werd voor één seizoen gehuurd door de Franse club. In december debuteerde de keeper in het bekerduel tegen Olympique Lyon. Stekelenburg wist zichzelf te onderscheiden door de beslissende strafschop te redden. In maart 2015 debuteerde Stekelenburg in de Ligue 1 en won met 3-1 van Stade de Reims. Desondanks maakte AS Monaco bekend de optie tot koop niet te benutten.

Southampton FC

In de zomer van 2015 koos Stekelenburg voor een avontuur bij Southampton FC. De doelman werd voor één seizoen gehuurd door de club van trainer Ronald Koeman. De Nederlander werd eerste doelman bij de Engelse club en debuteerde in juli 2015 tegen Vitesse in de Europa League. Lange tijd bleef Stekelenburg de eerste keuze, maar toen Fraser Forest terugkeerde van een blessure moest de doelman weer plaatsnemen op de bank.

Transfer naar Everton

In 2016 werd bekendgemaakt dat Stekelenburg een driejarig contract had getekend bij Everton. Wederom was Ronald Koeman de hoofdtrainer. De doelman had niet gek veel succes bij de club. Stekelenburg debuteerde in augustus al voor Everton tegen Tottenham Hotspur.

maarten stekelenburg oranje line up

Oleh Dubyna / Shutterstock.com

Stekelenburg keert terug in Nederland

Stekelenburg is anno 2020 transfervrij en zou in de belangstelling hebben gestaan van Sparta Rotterdam. Het is echter Ajax die de doelman vast wist te leggen. Op 22 juni 2020 is bekend geworden dat Maarten Stekelenburg zich voegt bij de selectie van de Amsterdammers.

Stekelenburg op het WK 2010

Stekelenburg speelde op het WK 2010 alle zeven wedstrijden voor het Nederlands elftal. De doelman wist zichzelf meermaals te onderscheiden en schopte het met Oranje tot de finale. In de finale werd er met 1-0 verloren van Spanje. Bekijk hieronder de mooiste reddingen van Stekelenburg op het WK 2010:

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.