actueel background image

De carrière van Garrincha

18 feb 2021 | 14:05 0

De Braziliaan Manuel dos Santos werd op 28 oktober 1933 geboren in Magé. De legendarische voetballer staat beter bekend onder zijn bijnaam ‘Garrincha’, oftewel klein vogeltje. Deze bijnaam kreeg de Braziliaanse voetballer van zijn zus en verdween nooit meer. Garrincha kwam op 20 januari 1983 te overlijden in Rio de Janeiro. Er zijn voetbalexperts die beweren dat Garrincha de beste voetballer aller tijden is uit Brazilië. In 1962 won hij met zijn land het WK-voetbal. Garrincha was de belangrijkste speler uit de selectie, aangezien de fenomeen Pelé door een blessure afwezig was.

Garrincha bij Botafogo

Garrincha was op jonge leeftijd al bezig met de voetbalsport. Het talentje werkte zijn wedstrijden af bij de lokale voetbalclub. Echter was het de Braziliaanse topclub Botafogo die Garrincha op de radar kreeg. Op 19-jarige leeftijd mocht de speler zich melden bij de club voor een proeftraining. Tijdens deze training stond het talent tegenover Nilton Santos, één van de beste linksbacks aller tijden. Garrincha leek niet van slag en passeerde de verdediger meermaals. Garrincha mocht nog een paar keer meetrainen en uiteindelijk ook een contract tekenen bij de club. In zijn allereerste officiële wedstrijd voor Botafogo kwam Garrincha driemaal tot scoren.

Garrincha speelde tussen 1953 en 1965 maar liefst 614 wedstrijden voor de Braziliaanse club. De aanvaller noteerde maar liefst 245 doelpunten. De voetballer viel dan ook meerdere malen in de prijzen. Hij won met Botafogo de Campeonato Brasileiro en drie keer de Campeonato Carioca. Echter verliepen de laatste seizoenen van Garrincha niet vlekkeloos, simpelweg omdat zijn lichaam niet meer wilde meewerken. Vooral zijn knieën leken het langzaam te begeven.

Overige clubs

Garrincha speelde niet alleen voor Botafogo FR. De Braziliaan speelde tussen 1966 en 1969 voor Corinthians, Portuguesa, Atlético Junior en Flamengo. In 1971 speelde de voetballer ook nog voor Red Star Paris. Uiteindelijk sloot Garrincha zijn carrière af bij de Braziliaanse club Olaria. Bij de laatste club speelde hij slechts zeven wedstrijden, maar noteerde de aanvaller ook zeven doelpunten.

Garrincha op het WK

In 1958

Garrincha speelde 50 interlands voor de nationale voetbalploeg van Brazilië. Het WK 1958 was zijn allereerste grote eindtoernooi. In de eerste wedstrijden werden Garrincha en Pelé op de bank gezet door de bondscoach. Echter kregen de twee sterspelers in de laatste groepswedstrijd wel een basisplek. In de wedstrijd tegen de Sovjet-Unie kwam de ploeg al na drie minuten op een voorsprong. Uiteindelijk won Brazilië met 2-0, maar het verschil was een stuk groter dan de uitslag doet vermoeden. De Braziliaanse selectie bereikte de WK-finale, waarin het met 5-2 won van Zweden.

In 1962

Brazilië slaagde erin om de WK-titel met succes te verdedigen in 1962. De nationale ploeg begon met sterspeler Pelé aan het toernooi, maar de aanvaller raakte al vroeg geblesseerd. Het gemis bleek minder groot dan gedacht, aangezien Garrincha het beste toernooi van zijn leven speelde. In de kwartfinale scoorde Garrincha tweemaal tegen Engeland en was hij goed voor één assist. Ondankzij zijn lengte van 1.68 meter was de Braziliaan ook trefzeker met het hoofd.

garrincha in actie op het wk 1962

Garrincha wist in de halve finale tegen Chili nog meer indruk te maken. De aanvaller was hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de eerste twee doelpunten in de wedstrijd. Brazilië won de wedstrijd met 4-2 en Garrincha kreeg vooral in de slotfase onwijs veel schoppen te verwerken.

Garrincha kreeg een rode kaart en moest vluchten voor de boze supporters en spelers van Chili. Garrincha bereikte veilig de kleedkamer, maar zat wel onder het bloed. Er was namelijk een fles naar zijn hoofd gegooid. In eerste instantie was Garrincha geschorst voor de finale, maar dankzij tussenkomst van de Braziliaanse president mocht de speler alsnog meespelen. In de finale stond Garrincha met 39 graden koorts op het veld, waardoor de speler amper in het speelstuk voorkwam. Brazilië won de finale met 3-1 van Tsjechoslowakije.

In 1966

De Brazilianen wonnen eerder het WK 1958 en 1962. Echter wist het land geen goede indruk te maken op het WK 1966 in Engeland. Garrincha was duidelijk al op zijn retour, maar mocht wel meespelen in de nationale ploeg. Brazilië won de eerste groepswedstrijd, maar ging vervolgens onderuit tegen Hongarije. Het was de laatste interland van Garrincha.

Privéleven van Garrincha

Bij de geboorte van Garrincha werd duidelijk dat hij een handicap had. De Braziliaan had een naar buiten gedraaid linkerbeen en zijn rechterbeen stond naar binnen. Opvallend genoeg was zijn rechterbeen ook enkele centimeters korter. Desondanks wist Garrincha uit te groeien tot één van de meest technische spelers aller tijden. Vooral zijn dribbel was zeer berucht.

Garrincha was weliswaar een topvoetballer, hij had ook veel persoonlijke problemen. De Braziliaan was vaak dronken en betrokken bij auto ongelukken. In 1969 kreeg Garrincha wederom een auto ongeluk en ditmaal kwam zijn schoonmoeder daarbij om het leven.

Garrincha trouwde twee keer, waaronder met de beroemde zangeres Elza Soares. De voetballer had ook ontzettend veel affaires en kreeg 13 kinderen. Een van zijn kinderen werd geboren in Zweden. Garrincha had een affaire met een medewerkers van het Zweedse spelershotel. Opvallend genoeg bleek zijn kind goed te kunnen voetballen. Martin Lindberg kwam in de jeugdopleiding van Halmstads BK terecht, maar liep daar al snel een zware blessure op. Lindberg moest direct een einde maken aan zijn voetbalcarrière.

Nadat Garrincha was gestopt met profvoetbal ging het snel slechter met de iconische voetballer. Garrincha begon steeds meer en meer te drinken. In 1983 stierf de Braziliaan door cirrose.

Bekijk ook eens deze carrières van bekende oud-spelers:

Ruud Gullit

Johan Cruijff

Sjaak Swart

Diego Maradona

Frank Rijkaard

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.