actueel background image

De voetbalcarrière van Frank Rijkaard

10 mei 2020 | 14:31 0

Frank Rijkaard werd op 30 september 1962 geboren in Amsterdam en groeide uit tot een voetbalicoon. De voetballer wist in 1988 de Europese titel te winnen met het Nederlands voetbalelftal. Daarnaast won Rijkaard ook de UEFA Champions League als speler en hoofdtrainer. De speler won vele prijzen in zijn rijke voetbalcarrière, waaronder de Wereldbeker voor clubs.

Gescout door AFC Ajax

Rijkaard begon als jeugdspeler te voetballen op de straten van Amsterdam en bij de amateurvereniging SC Buitenveldert. De speler vertrok op 11-jarige leeftijd bij de vereniging en koos voor een nieuw avontuur bij Blauw-Wit. Drie jaar lang speelde Rijkaard bij de amateurvereniging in de jeugd, waarna hij de overstap maakte naar DWS. Na drie seizoenen werd het talent opgepikt door AFC Ajax.

Debuut in Ajax 1

In de zomer van 1980 debuteerde Rijkaard in het eerste van Ajax. De speler mocht op 17-jarige leeftijd meespelen tegen Go Ahead Eagles. Ajax won dat duel met 2-4, mede door een doelpunt van de debutant. Rijkaard speelde in zijn periode bij Ajax op verschillende posities, namelijk als rechtermiddenvelder, voorstopper, centrale middenvelder en libero. Vijf jaar na zijn debuut kreeg Rijkaard de aanvoerdersband bij de Amsterdamse club. Rijkaard speelde in zijn tijd bij Ajax met diverse wereldberoemde voetballers, waaronder Johan Cruijff, Marco van Basten, Ronald Koeman en Wim Kieft.

Rijkaard won met Ajax driemaal de landstitel en ook drie keer de KNVB Beker. In 1987 schreef de speler met zijn team geschiedenis door de Europacup II te winnen. In de finale van het Europese toernooi werd Lokomotive Leipzig verslagen.

Contract bij PSV

PSV toonde in 1986 interesse in Frank Rijkaard en al snel waren de onderhandelingen gestart. De voetballer tekende een vierjarig contract in Eindhoven. Echter ondertekende Rijkaard een jaar later ook een nieuw contract bij AFC Ajax voor twee seizoenen. De clubs besloten dit onderling te gaan regelen. Rijkaard bleef in dienst van Ajax, maar PSV incasseerde een bedrag van uiteindelijk 2,5 miljoen gulden. In de winter van 1987 verliet Rijkaard de Amsterdamse voetbalclub en tekende een contract bij Sporting Lissabon. Echter kwam de speler het eerste seizoen op huurbasis uit voor het Spaanse Real Zaragoza.

Transfer naar AC Milan

Rijkaard wist met het Nederlands elftal voor een enorm succes te zorgen. De speler veroverde met zijn land de titel op het EK 1988. Rijkaard was van een grote waarde op het eindtoernooi en dat bleef niet onopgemerkt. AC Milan besloot de speler over te nemen van Sporting Lissabon. Overigens versterkte de Italiaanse grootmacht zich ook met Ruud Gullit en Marco van Basten. In Italië won Rijkaard met zijn team de Europacup I.

Terugkeer bij AFC Ajax

Rijkaard speelde vijf jaar bij AC Milan en besloot daarna om terug te keren bij AFC Ajax. De middenvelder kwam nog twee seizoenen uit voor de Nederlandse grootmacht. In 1994 en 1995 won Rijkaard de landstitel en in 1995 zelfs de Champions League. In de finale van het Europese toernooi werd er uitgerekend met 1-0 gewonnen van zijn oud-werkgever AC Milan.

Rijkaard in Oranje

In september 1981 debuteerde Rijkaard in het Nederlands elftal. De middenvelder mocht debuteren onder bondscoach Kees Rijvers. Enkele jaren later was Rijkaard een vaste basisspeler in Oranje. De speler wist met Nederland de EK-titel te veroveren in 1988. Hoewel Rijkaard kort daarna vertrok bij het Nederlands elftal, keerde hij weer terug voor het EK 1992 en het WK 1994. In de zomer van 1994 speelde Rijkaard zijn laatste interland tegen Brazilië. Rijkaard speelde in totaal 73 wedstrijden voor Oranje en wist daarin 10 keer tot scoren te komen.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.