actueel background image

De carrière van Sjaak Swart

15 dec 2020 | 14:12 0

Sjaak Swart werd op 3 juli 1938 geboren in Muiderberg onder de naam ‘Jesaia Swart’. De oud-voetballer staat tegenwoordig bekend als ‘Mister Ajax’ en maakte deel uit van het beste Ajax-team aller tijden. Swart won met Ajax driemaal de Europacup I, namelijk in 1971, 1972 en 1973. Begin 2010 werd de oud-speler erelid van de Amsterdamse voetbalclub. Normaliter is het voor oud-voetballers niet mogelijk om erelid te worden bij de club, maar voor Swart en Piet Keizer werd er een uitzondering gemaakt.

Lucky Ajax

Sjaak Swart was een lange tijd het gezicht van Ajax, gezamenlijk met de clubheld Bennie Muller. Nadat Swart in 1973 stopte met voetballen besloot de speler alsnog aan Ajax verbonden te blijven. De legendarische aanvaller speelde nog een tijdje voor de amateurtak van de club en komt ook nog in actie bij Lucky Ajax. Dat team bestaat uit oud-voetballers van de Amsterdamse topclub en diverse oud-voetballers die mochten uitkomen in het Nederlands elftal. Swart is bij iedere wedstrijd van Ajax aanwezig in de Johan Cruijff Arena en kreeg van de club zijn eigen tafel in de UEFA Champions League Lounge.

Debuut in Ajax 1

Swart mocht op 18-jarige leeftijd debuteren in het eerste elftal van Ajax. De aanvaller debuteerde op 16 september 1956 in de bekerwedstrijd tegen Stormvogels. Ajax won dat duel krap met 3-2 en Swart stond negentig minuten op het veld. In datzelfde seizoen werd ook de allereerste editie van de Eredivisie afgewerkt en Ajax wist de titel te grijpen. Swart mocht in het kampioensjaar vijf wedstrijden meespelen in het eerste elftal.

Eerste doelpunt in het betaalde voetbal

De piepjonge aanvaller kwam in het seizoen 1957/1958 voor de eerste keer tot scoren voor Ajax. Hij scoorde in het competitieduel tegen NOAD. Een maand later debuteerde Swart in de Europacup I. Opvallend genoeg kwam Swart daarna bijna anderhalf seizoen niet meer tot scoren in Amsterdam, de aanvaller noteerde enkel nog doelpunten in uitduels.

Op de eerste dag van 1959 scoorde Swart eindelijk weer een doelpunt in eigen huis tegen JOS in de KNVB Beker. In het seizoen 1959/1960 kwam Ajax meer dan 100 keer tot scoren, het legendarische 100e doelpunt kwam natuurlijk op naam van het grote talent.

Europees succes

In 1962 won Swart voor de eerste keer in zijn carrière een Europese prijs. De Amsterdamse club veroverde de Intertoto Cup, dankzij een 4-2 overwinning op aartsrivaal Feyenoord. In 1969 stond Swart met Ajax in de finale van de Europacup I, echter ging die wedstrijd verloren tegen het sterke AC Milan (1-4). De voetballer en Ajax wisten zich geweldig te revancheren door driemaal op rij de beker alsnog te winnen (1971, 1972 en 1973). In 1972 kopte Swart de beslissende 1-0 tegen de touwen in de halve finalewedstrijd tegen Benfica.

Mister Ajax

Sjaak Swart kreeg de bijnaam ‘Mister Ajax’ natuurlijk om een goede reden. De voetballer kwam tot 603 wedstrijden in het eerste elftal van Ajax. Maar liefst 463 wedstrijden speelde de doelpuntenmaker in de Eredivisie. Geen enkele andere Ajax-speler kwam tot meer wedstrijden in de hoofdmacht van de club. Daarnaast noteerde Swart welgeteld 175 doelpunten, alleen Piet van Reenen en Johan Cruijff scoorde vaker voor Ajax.

Swart in Oranje

Op 26 juni 1960 maakte Swart zijn debuut in Oranje. De aanvaller werd opgenomen in het basiselftal tegen Mexico. Het Nederlands elftal verloor die interland met 3-1. In de derde interland van Swart kwam de Ajacied tot scoren tegen Suriname. Swart opende de score en Oranje won met 3-4. Swart kwam slechts tot 31 interlands, waarin de aanvaller wel 10 doelpunten op zijn naam schreef. Swart speelde nooit een eindtoernooi met het Nederlands elftal.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.