actueel background image

Voorbeschouwing Eredivisie: weekend van de klappen

17 feb 2023 | 15:59 0

Dit weekend gaan er hoe dan ook rake klappen vallen in de Eredivisie. Figuurlijk uiteraard. Zowel bovenin als onderin ontmoeten clubs elkaar onderling. Het is voor een aantal teams erop of eronder. Een vooruitblik op het Eredivisie-weekend.

Eredivisie week 7

Derby in Schoenlapperslaand

Een derby tussen een Brabantse en een Limburgse club, dat kan niet? Dit weekend wel. Het is namelijk dé Carnavalsderby. De enige wedstrijd tussen twee teams uit Carnavalsgebied. We kunnen dan ook kleurrijke tribunes verwachten in Schoenlapperslaand, zoals Waalwijk met Carnaval heet. De wedstrijd tussen RKC en Fortuna is die tussen de nummer negen en tien. Beide ploegen hebben evenveel punten. Een spannend potje dus, waarbij de winnaar net wat vrolijker het feestweekend begint.

Vrijdag 20:00 uur: RKC Waalwijk – Fortuna Sittard

Vitesse wil degradatiezone achter zich laten

Vitesse is onder trainer Phillip Cocu heel aardig bezig. De club stond voor de winterstop lang op degraderen, maar staat nu twaalfde. Zaterdag gaan de Arnhemmers op bezoek in Volendam. Een ploeg die ook aardig in vorm is. Wint Vitesse, dan laten zij de degradatiezone definitief achter zich. Maar voor Volendam staat er ook veel op het spel. De Wijdbroeken staan slechts één punt boven de streep en met de wedstrijd tussen FC Emmen en FC Groningen in het achterhoofd, zou winst heel goed uitkomen.

Zaterdag 16:30 uur: FC Volendam – Vitesse

Degradatiekraker in Groningen

De spanning en de druk in Groningen moeten enorm zijn deze week. Zaterdag om 18:45 uur komt FC Emmen op bezoek. Een wedstrijd van alles of niets voor De Trots van het Noorden. Groningen staat laatste op drie punten van FC Emmen. Bij winst komen de Groningers gelijk en kunnen ze hopen op lijfsbehoud. Bij verlies wordt de achterstand groot en kan die seizoen wel eens dramatisch eindigen. Voor FC Emmen is de druk iets minder, maar winst zou heel veel extra lucht geven.

Zaterdag 18:45 uur: FC Groningen – FC Emmen

Strijd om de landstitel

Hoe anders ziet de wereld eruit in Rotterdam. Waar Groningen en Emmen strijden tegen degradatie, staat in Rotterdam juist een wedstrijd om de titel op het programma. Koploper Feyenoord ontvangt AZ in De Kuip. Het verschil op de ranglijst is slechts twee punten. Feyenoord kan een gevoelige tik uitdelen in de titelstrijd, maar kan ook een tik krijgen. Spannend wordt het zeker en ook in Amsterdam en Eindhoven kijken ze met interesse naar deze topper.

Zaterdag 21.00 uur: Feyenoord – AZ

De slag bij Leeuwarden

De een speelt tegen degradatie, de ander doet mee om Europees voetbal. Toch telt de ranglijst zondagmiddag niet in Leeuwarden. De derby tussen Cambuur en Heerenveen is beladen. Winst kan een jaar maken of kraken. De eer van de club en de stad staan op het spel. Lukt het Cambuur om extra krachten vrij te spelen in de derby en zo een slag te slaan in de degradatiestrijd?

Zondag 12.15 uur: SC Cambuur – sc Heerenveen

Lastige uitwedstrijd voor PSV

PSV moet zondag winnen in Utrecht om bij te blijven in de titelstrijd. Geen makkelijke klus, want FC Utrecht is de laatste weken goed in vorm. Al ging het vorig weekend onderuit tegen het tiental van Vitesse. Daarmee liet de ploeg zien ook kwetsbaar te zijn. Dat moeten ze in Eindhoven ook gezien hebben. FC Utrecht hoop op hun beurt juist te profiteren van de tik die PSV kreeg in de Europa League. Op bezoek bij Sevilla gingen de Eindhovenaren met 3-0 onderuit.

Zondag 14:30 uur: FC Utrecht – PSV

De Derby van het Oosten

Tegelijk met FC Utrecht – PSV vindt ook de Derby van het Oosten tussen Go Ahead Eagles en FC Twente plaats. Voor FC Twente is er nog stiekem een beetje hoop op de landstitel, al weten ze ook dat die droom niet heel realistisch is. Maar zolang er gewonnen wordt, mag er gehoopt worden. Go Ahead kan de punten ook goed gebruiken, omdat het nog lang niet zeker is van lijfsbehoud. Een interessant duel dus in de Aderlaarshorst.

Zondag 14:30 uur: Go Ahead Eagles – FC Twente

Taai Sparta komt naar Amsterdam

Aan het einde van de zondagmiddag komt Sparta op bezoek in de Johan Cruijff ArenA. Sparta-thuis moet traditioneel een eitje zijn voor Ajax, maar Sparta is dit jaar geen leuke ploeg om tegen te spelen. Vraag dat maar aan PSV. De Eindhovenaren kwamen niet verder dan een 0-0 in eigen huis. Ajax is dus gewaarschuwd.

Zondag 16:45 uur: Ajax – Sparta Rotterdam

Avondje Woudestein voor NEC

Ook zondagavond wordt er nog gespeeld in de Eredivisie. NEC gaat om 20.00 uur op bezoek in Rotterdam bij Excelsior. NEC staat elfde, maar op slechts vier punten van nummer veertien Excelsior. De Rotterdammers kunnen bij winst brutaal naar boven gaan kijken en kruipen zo wat weg van de gevarenzone. Als is NEC een lastige ploeg om van te winnen. De Nijmegenaren zijn met twaalf gelijkenspelen de absolute koning van het gelijkspel in Nederland.

Zondag 20.00 uur: Excelsior – NEC

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.