actueel background image

Uit de oude doos: Barry van Galen

12 mrt 2019 | 09:02 0

Begin van zijn carrière

Van Galen maakte in 1991 zijn debuut in het professionele voetbal en dat deed hij pas op 21-jarige leeftijd. In zijn eerste twee seizoenen wist hij gelijk een stempel te drukken, want de middenvelder kwam in 57 wedstrijden tot maar liefst 26 doelpunten. Dit leverde hem uiteindelijk een transfer op naar Roda JC. Van Galen speelde drie seizoenen in Kerkrade, waar hij zeventien keer het net wist te vinden.

In 1996 speelde Van Galen één seizoen in het shirt van NAC Breda, maar daar beleefde de ‘geniale gek’ weinig hoogtepunten. De beste periode uit zijn carrière moest nog beginnen, want in 1997 maakte de voetballer de overstap naar AZ. In Alkmaar speelde Van Galen negen seizoenen en beëindigde hij zijn voetbalcarrière.

De Geniale Gek

De bijnaam ‘De Geniale Gek’ kreeg Van Galen niet voor niets. Geweldig voetbalinzicht en de mooiste assists wisselde hij af met bizarre overtredingen. De aanvallende middenvelder stond lange tijd te boek als de speler met de meeste gele kaarten in de Eredivisie, hij kreeg er namelijk 82 op het hoogste voetbalniveau van ons land. Maar in de zomer van 2000 ging het goed fout. In een bekerduel met Telstar liep een kopduel tussen Van Galen en Richard Stricker dramatisch af. De Telstar-speler lag twee dagen in een coma en zou daarna nooit meer een minuut kunnen spelen.

En ook buiten het veld kwam Van Galen diverse keren in aanraking met justitie, in de meeste gevallen ging het om uitgaansgeweld. Van Galen werd in 2005 veroordeeld tot zestig uur taakstraf, dit vanwege mishandeling van twee vrouwen op de kermis in Assendelft een jaar eerder.

Hoogtepunten

In het seizoen 2005/2006 deed AZ na 22 jaar weer mee in Europa. De Alkmaarders wisten af te rekenen met PAOK Saloniki, AJ Auxerre, Glasgow Rangers en Villareal. In de halve finale van het Europese toernooi leek AZ zich te plaatsen voor de finale. Maar in de blessuretijd van de return in Alkmaar scoorde Sporting Lissabon de beslissende 3-2. Desondanks is dit resultaat één van de hoogtepunten uit de carrière van Barry van Galen.

Een ander hoogtepunt is het debuut van Van Galen in het Nederlands Elftal. Op 17 november 2004 mocht de middenvelder invallen in het WK-kwalificatieduel tegen Andorra. Van Galen was op dat moment 34 jaar oud, waarmee hij de oudste debutant ooit in Oranje werd. Tegenwoordig staat dit record op naam van Sander Boschker (39 jaar).

Bron foto: Tim van Boxtel

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.