actueel background image

Thuisland Qatar trapt het WK af tegen Ecuador

18 nov 2022 | 08:25 0

Over een paar dagen gaat het WK 2022 van start. Op zondag 20 november neemt gastland Qatar het om 17.00 uur op tegen Ecuador in poule A. Dit is dezelfde poule waarin Nederland actief is. Kan Qatar is eigen land direct verrassen?

Vooruitblik

De openingswedstrijd van het WK is altijd speciaal. Na de loting van het WK leek het erop dat Nederland en Senegal de eer hadden om dit toernooi af te trappen. Deze beslissing werd later teruggedraaid. Qatar en Ecuador mogen nu uit gaan maken wie de winnaar wordt van de eerste wedstrijd. Normaal trekt de openingswedstrijd veel kijkers. In Nederland keken er 1,1 miljoen mensen naar de openingswedstrijd van het vorige WK tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Dit keer is de verwachting dat dit aantal hoger uit gaat vallen. Dit heeft alles te maken met het feit dat Qatar en Ecuador in dezelfde poule als Nederland zitten. Voor Oranje begint het WK een dag na de opening tegen tegen Senegal.

Qatar en Ecuador hebben in het verleden eenmaal tegen elkaar gespeeld. Toen won Qatar met 4-3. Of Qatar dat kunstje kan herhalen is de vraag. Bij de bookmakers is Ecuador duidelijk favoriet.

Kan Qatar een vuist maken?

Qatar heeft een selectie die bij veel mensen onbekend is. Dit is niet gek aangezien alle spelers van de selectie in eigen land actief zijn. Grote namen en vedettes zijn er niet in de selectie van trainer Félix Sánchez. Als je er dan toch twee moet noemen kom je snel uit bij Akram Afif en Almoez Ali. Afif speelde bij clubs als Villarreal CF en Sporting Gijón. Ali speelt in Qatar en wist in 72 interlands al 39 keer te scoren. Het is de vraag of Ali ook het net weet te vinden op zo’n groot toernooi.

Qatar heeft in aanloop naar dit toernooi een prima reeks oefenwedstrijden neer weten te zetten. De laatste vier vriendschappelijke wedstrijden werden winnend afgesloten. Guatemala, Honduras, Panama en Albanië waren in deze wedstrijden de tegenstanders. De eerlijkheid gebied te zeggen dat dit geen toplanden waren. Toch zal de winst goed zijn voor het vertrouwen. Al kan Ecuador zich ook vasthouden aan het resultaat dat Qatar boekte op 20 september. Toen gingen zij met liefst 0-3 onderuit tegen Kroatië onder 23. Ondanks de vier overwinningen lijkt niemand in de groep echt te hoeven vrezen voor Qatar op het veld.

Kan Ecuador het feestje van thuisland Qatar bederven?

Ecuador moest net als Nederland het vorige WK in Rusland aan zich voorbij laten gaan. In 2014 waren ze wel aanwezig Toen werden ze in de poulefase uitgeschakeld in een poule met Frankrijk, Zwitserland en Honduras werden ze derde. Om zich te plaatsen voor dit WK in Qatar werd Ecuador vierde in de WK-kwalificatie. Alleen Brazilië, Argentinië en Uruguay eindigde boven Ecuador. Landen als Colombia, Chili en Paraguay liet Ecuador achter zich. Een prestatie van formaat. Qatar, maar ook Nederland en Senegal zijn dus gewaarschuwd.

Ecuador WK 2022

Ondanks het directe ticket wat Ecuador behaalde, was het nog spannend of ze echt in actie mochten komen op het WK. Chili spande namelijk een zaak aan bij het sporttribunaal CAS om deelname van Ecuador te voorkomen. Volgens de Chilenen stelde Ecuador in de kwalificatiereeks een speler op, Byron Castillo, die een onjuiste nationaliteit zou hebben. Chili wilde via deze weg alsnog een ticket voor het WK bemachtigen ten koste van Ecuador. Op 8 november kwam het CAS met goed nieuws voor Ecuador en werd het protest van de Chilenen verworpen.

Ecuador heeft een selectie met vooral talentvolle spelers. Een uitzondering hierop is Enner Valencia. Deze 32-jarige routinier maakte jaren indruk in de Premier League bij West Ham United FC en Everton FC. Momenteel speelt Valencia bij de Turkse topploeg Fenerbahçe SK. Dit seizoen scoorde hij in twaalf wedstrijden al dertien keer. Hij heeft het vizier op scherp staan dus. De belangrijkste twee talenten van de ploeg zijn Moisés Caicedo en Piero Hincapié. Eerstgenoemde speelde dit seizoen al veertien wedstrijden voor Brighton & Hove Albion FC in de Premier League. Hincapié is basisspeler bij Bayer 04 Leverkusen en speelde dit seizoen dertien wedstrijden in de Bundeliga.

Ecuador kent voor dit WK een voorbereiding met weinig doelpunten. Zowel voor als tegen. In de laatste vijf wedstrijden werd er vier keer met 0-0 gelijkgespeeld. Dat was tegen Irak, Japan, Saoedi-Arabië en Mexico. Eén wedstrijd werd gewonnen met 1-0. Dat was tegen laagvlieger Kaapverdië. Gesteld kan worden dat de aanval lastig het net weet te vinden maar, de verdediging de zaakjes goed op orde heeft. Ecuador gaat er alles aan doen om het thuisland Qatar zo lastig mogelijk te maken. In deze wedstrijd moéten ze de punten halen, tegen toplanden als Nederland en Senegal gaat dit een stuk lastiger worden!

Statistieken

– Qatar debuteert op een WK.
– Qatar is door het organiseren van het toernooi automatisch geplaatst.
– Qatar won de enige wedstrijd die het ooit tegen Ecuador speelde met 4-3 te winnen.
– Qatar won de laatste vier wedstrijden.
– Ecuador plaatste zich voor het WK door vierde te worden in de WK-kwalificatiepoule.
– Ecuador miste bijna het WK door een klacht van Chili bij sporttribunaal CAS.
РEcuador heeft met Enner Valencia een spits in vorm met dertien doelpunten in twaalf wedstrijden voor Fenerbah̤e SK.
РDe laatste vijf oefenwedstrijden voor dit WK wist Ecuador ̩̩n keer te scoren maar hield het in alle vijf wedstrijden de nul.

Laatste onderlinge resultaten

Qatar heeft in het verleden maar één keer thuis gespeeld tegen Ecuador. Dit was op 13 oktober 2018, het werd toen 4-3 voor Qatar.

Lees ook meer over voetbalwedden.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.