actueel background image

Scenario’s voor de Nederlandse clubs in de Europa League

03 dec 2020 | 12:09 0

Donderdagavond spelen de Nederlandse clubs hun op één na laatste groepswedstrijd in de UEFA Europa League. PSV gaat op bezoek bij Granada CF, AZ ontvangt SSC Napoli en Feyenoord treft Dinamo Zagreb. De drie clubs kunnen vanavond een grote stap zetten richting de knock-outfase van het Europese toernooi, echter bestaat ook de kans dat alle ploegen uitgeschakeld worden of zeer dichtbij uitschakeling komen. Hieronder kan je meer informatie vinden op de mogelijke scenario’s voor de Nederlandse voetbalclubs.

PSV bij winst vrijwel zeker van de volgende ronde

In Groep E is de spanning groot en maken er nog drie clubs kans op plaatsing voor de knock-outfase.

Stand:

1. Granada CF – 10 punten (doelsaldo: 6-2)
2. PSV – 6 punten (doelsaldo: 7-9)
3. PAOK Saloniki – 5 punten (doelsaldo: 7-5)
4. Omonia Nicosia – 1 punt (doelsaldo: 3-7)

Resterende wedstrijden:

– Granada CF – PSV (donderdag 3 december) | Voorbeschouwing | Live wedstrijd
– Omonia Nicosia – PAOK Saloniki (donderdag 3 december)
– PSV – Omonia Nicosia (donderdag 10 december)
– PAOK Saloniki- Granada CF (donderdag 10 december)

PSV heeft de punten hard nodig en zal bij winst in Spanje een flinke stap zetten. De ploeg kan zich zelfs vanavond al kwalificeren door te winnen bij Granada CF. Echter zal Omonia Nicosia dan wel in eigen huis moeten afrekenen me PAOK Saloniki. Mocht dit niet gebeuren, dan valt de beslissing in de allerlaatste speelronde. PSV speelt volgende week in eigen huis tegen Omonia Nicosia en zou dat duel normaliter eenvoudig moeten kunnen winnen.

De UEFA heeft besloten dat aan het einde van de groepsfase het onderlinge resultaat belangrijker is dan het doelsaldo. Bij een gelijke stand zal het onderlinge resultaat de doorslag geven. Het is zaak voor PSV om meer punten te vergaren dan de Grieken. Aangezien het onderlinge resultaat in het voordeel is van PAOK Saloniki.

D-Day voor AZ

AZ staat donderdagavond voor de loodzware opdracht om de winst te pakken tegen de Italiaanse topclub SSC Napoli. Bij verlies is het sprookje hoogstwaarschijnlijk ten einde in de Europa League.

Stand:

1. SSC Napoli – 9 punten (doelsaldo: 5-2)
2. Real Sociadad – 7 punten (doelsaldo: 2-1)
3. AZ – 7 punten (doelsaldo: 5-2)
4. Rijeka – 0 punten (doelsaldo: 2-9)

Resterende wedstrijden:

– AZ – SSC Napoli (donderdag 3 december) | Voorbeschouwing | Live wedstrijd
– Real Sociedad – Rijeka (donderdag 3 december)
– Rijeka – AZ (donderdag 10 december)
– SSC Napoli – Real Sociedad (donderdag 10 december)

AZ logo

AZ kon het zich vorige week makkelijker maken door te winnen van Real Sociedad, maar door de gemiste kansen bleef het 0-0 in Alkmaar. Hierdoor is het nu D-Day voor de ploeg van trainer Arne Slot. AZ is bij een nederlaag namelijk zo goed als zeker uitgeschakeld. Aangezien de verwachting is dat Real Sociedad eenvoudig zal gaan winnen van het nietige Rijeka.

Bij een gelijkspel of een overwinning komt de volgende ronde angstvallig dichtbij. Als AZ vanavond een resultaat boekt dan heeft het voldoende aan een overwinning op Rijeka om de knock-outfase te bereiken. Dit komt omdat AZ eerder met 0-1 won bij SSC Napoli, waardoor het onderlinge resultaat in dat geval beter zal zijn. Trainer Gatusso heeft al aangegeven dat het met alle basiskrachten aan de wedstrijd zal beginnen in het AFAS Stadion.

Feyenoord kan zich verzekeren van overwintering in Europa

Feyenoord krijgt vanavond de kans om zich te plaatsen voor de volgende ronde van de UEFA Europa League. De kans is niet groot, maar deze bestaat wel.

Stand:

1. Dinamo Zagreb – 8 punten (doelsaldo: 4-0)
2. Feyenoord – 5 punten (doelsaldo: 4-5)
3. Wolfsberger AC – 4 punten (doelsaldo: 5-6)
4. CSKA Moskou – 3 punten (doelsaldo: 2-4)

Resterende wedstrijden:

– Feyenoord – Dinamo Zagreb (donderdag 3 december) | Voorbeschouwing | Live wedstrijd
– CSKA Moskou – Wofsberger AC (donderdag 3 december)
– Wolfsberger AC – Feyenoord (donderdag 10 december)
– Dinamo Zagreb – CSKA Moskou (donderdag 10 december)

Feyenoord logo

In de groep van Feyenoord is nog alles mogelijk en kan ook de nummer vier zich nog gewoon kwalificeren voor de volgende ronde. Echter is er ook een kleine kans dat Feyenoord zich vanavond al kan verzekeren van overwintering in Europa. Feyenoord zal dan eerst in eigen huis moeten winnen van de koploper Dinamo Zagreb, terwijl CSKA Moskou dan moet winnen van Wolfsberger AC.

In de laatste speelronde staat namelijk het duel tussen Dinamo Zagreb en CSKA Moskou op het programma. Als Feyenoord vanavond wint dan beschikt het over een beter onderling resultaat tegen de Kroatische ploeg. Lukt dit vanavond niet, dan zal de beslissing vallen in het uitduel bij Wolfsberger AC.

Spelers kunnen wedden op een club. Wedden op de europa league is populair.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.