Inter Milaan

Country |
Active in |

Inter Milaan

FC Internazionale Milano, ook wel Inter Milaan, is een Italiaanse topclub gevestigd in Milaan. De club werd opgericht na de splitsing tussen AC Milan en de ‘rebellen’ in 1908. Beide clubs spelen de thuiswedstrijden in het San Siro. De wedstrijd tussen deze twee staat bekend als de Derby Della Madonina.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

Inter Milaan

FC Internazionale Milano, ook wel Inter Milaan, is een Italiaanse topclub gevestigd in Milaan. De club werd opgericht na de splitsing tussen AC Milan en de ‘rebellen’ in 1908. Beide clubs spelen de thuiswedstrijden in het San Siro. De wedstrijd tussen deze twee staat bekend als de Derby Della Madonina.

Internazionale is de enige Italiaanse club die sinds de oprichting altijd in de hoogste klasse heeft gespeeld. Na Juventus is Internazionale bovendien de meest succesvolle Italiaanse club, met meer dan vijftien landstitels en een groot aantal nationale en Europese bekerwinsten.

De Italiaanse club uit Milaan kent meerdere namen: Internazionale, Inter, Inter Milaan.

Geschiedenis van Inter Milaan

Op 9 maart 1908 werd Inter Milaan opgericht nadat vooraanstaande leden van AC Milan ruzie kregen met elkaar en een deel besloot een eigen vereniging op te richten. Het voornaamste bezwaar was dat er geen buitenlandse spelers werden toegelaten bij AC Milan. Het nieuwe Inter Milaan stond daarentegen wel spelers vanuit het buitenland toe. De (bij)naam Internazionale staat voor de toegankelijkheid van buitenlandse spelers.

In het seizoen 1909/1910 won Inter Milaan voor het eerst de scudetto (landstitel). De volgende titel liet tien jaar op zich wachten. In het fascistische tijdperk nam men geen genoegen met de naam Internazionale. De Milanese club kreeg de naam Ambrosiana. In 1945, na de Tweede Wereldoorlog, werd de naam van de club weer veranderd in Internazionale.

In 1953 en 1954 werd Inter Milaan landskampioen en hierna zou de meest vruchtbare periode uit de clubgeschiedenis zich aandienen, ook wel het ‘Grand Inter’ genoemd. Tijdens deze succesvolle jaren won Inter drie keer de scudetto (1963, 1965 en 1966). Ook Europees boekte Inter verschillende successen. In 1964 won het de Europacup I na het verslaan van het grote Real Madrid in de finale.

Ook in de jaren zeventig, tachtig en begin van de jaren negentig bleef de club geregeld prijzen winnen. In de jaren negentig wist Inter echter geen landstitel te veroveren. In 1994 ontliep de club ternauwernood degradatie, hoewel de club in datzelfde jaar wel de UEFA Cup wist te winnen. In het nieuwe millennium keerden de successen terug bij Internazionale met vele landstitels en de winst van de Champions League in 2010 tot gevolg.

In totaal werd Inter Milaan achttien keer landskampioen, won zeven keer de Coppa Italia en drie keer de Champions League.

Stadion van AC Milan en fans

Inter Milan speelt haar wedstrijden in het beroemde San Siro stadion, Met een capaciteit van 80.000 plaatsen is dit het grootste stadion van Italië. De club deelt dit stadion met stadsgenoot AC Milan. Het stadion wordt ook wel het Stadio Giuseppe Meazza genoemd, naar een icoon van beide clubs.

Traditioneel gezien bestaat de supportersgroep van Internazionale met name uit de rijke middenklasse van Milaan, hoewel dit zeker in recente jaren in mindere mate het geval is. De harde kern van de supporters wordt de Boys San genoemd. De fans onderhouden warme banden met de harde kern van Lazio Roma.

Voor de fans is niet de derby met stadsgenoot AC Milan, maar die met Juventus de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Deze Derby van Italië, is het duel tussen de traditioneel twee grootste clubs van het land.

Bekende spelers

Internazionale kende veel grote spelers, waarvan een aantal uitgroeide tot clubicoon. Javier Zanetti is één van de belangrijkste uit de historie. De Argentijnse verdediger tekende in 1995 zijn eerste contract bij Internazionale en zou uiteindelijk tot het jaar 2014 blijven spelen bij de club.

Een ander clubicoon van Internazionale is Giuseppe Meazza. Deze spits maakte in de jaren ‘20 al op zeer jonge leeftijd furore als spits bij Internazionale. Hij speelde ook korte tijd voor rivaal AC Milan, waardoor het gezamenlijke stadion naar Meazza is vernoemd.

Wesley Sneijder bij Inter Milaan

Wesley Sneijder komt in 2009 van Real Madrid over naar Inter Milaan. De Milanezen betalen naar verluidt 15 miljoen euro voor de excentrieke middenvelder. Sneijder speelt van 2009 tot en met een deel van 2013 voor Inter Milaan. In deze jaren wordt het voetbal van de Milanezen geroemd en winnen zij prijs na prijs.

In het eerste jaar wordt Sneijder direct kampioen met Inter Milaan. Ook wint Inter daarna direct het ‘wereldkampioenschap voor clubs’. Sneijder wordt bij Inter gezien als de spelmaker en in zijn jaren bij Milaan de bepalende kracht op het middenveld.

In 76 officiële wedstrijden komt Sneijder tot een doelpuntentotaal van 13. In 2013 verruilt Wesley Sneijder Inter Milaan voor Galatasaray.