actueel background image

Het seizoen van RKC Waalwijk (2019/2020)

06 jul 2020 | 13:35 0

RKC Waalwijk beleefde een opmerkelijk seizoen. De ploeg uit Waalwijk was bij voorbaat al een grote degradatiekandidaat en niets bleek minder waar. Hoewel de club meermaals fris en aanvallend voetbal op de mat wist te leggen, bleef het vrijwel het gehele seizoen op de laatste plaats staan. Degradatie was al bijna een feit toen de coronacrisis om de hoek kwam kijken.

De competitie werd stilgelegd en RKC Waalwijk kroop door het oog van de naald. De KNVB besloot om geen enkele club te laten degraderen of promoveren, waardoor RKC Waalwijk ook in het seizoen 2020/2021 in de Eredivisie speelt. Bekijk hieronder hoe het seizoen van RKC Waalwijk verliep.

RKC imponeert tijdens de voorbereiding

RKC Waalwijk begon in juli 2019 met de eerste oefenwedstrijden voor het nieuwe seizoen. De ploeg won de eerste oefenwedstrijd met 0-8 op bezoek bij Putten. Drie dagen later werd ook de Belgische profclub KV Mechelen met 3-1 verslagen. Er werd vervolgens ook gewonnen van FC Oss (0-1) en NAC Breda (0-2). Slechts één oefenduel ging verloren en dat was het uitduel bij NEC Nijmegen (2-1). Desondanks kon trainer Fred Grim terugkijken op een goede voorbereiding op het nieuwe Eredivisie seizoen.

Eerste seizoenshelft

Het seizoen begon voor RKC Waalwijk met een uitwedstrijd bij VVV-Venlo. De Waalwijkers kende een droomstart en kwamen in de 11e minuut op een 0-1 voorsprong. Het doelpunt werd gescoord door Hannes Delcroix. RKC Waalwijk had in de eerste helft het betere van het spel, maar in de tweede helft waren de rollen omgedraaid.

VVV-Venlo won met 3-1 en RKC stond ondanks goed voetbal met lege handen. Een week later kwam AZ op bezoek en werd er met 0-2 verloren. De beide doelpunten kwamen op naam van Oussama Idrissi. Jurien Gaari moest het veld in de tweede helft verlaten vanwege een directe rode kaart.

Eerste punt in de Eredivisie 2019/2020

In de derde speelronde kreeg RKC Waalwijk wel loon naar werken. De ploeg van coach Grim wist met 3-3 gelijk te spelen op bezoek bij promovendus FC Twente. RKC Waalwijk leek een 1-2 voorsprong te verspelen nadat FC Twente in de 90e en 92e minuut wist te scoren. Uiteindelijk schoot verdediger Paul Quasten in de 93e minuut alsnog de gelijkmaker binnen. Het eerste punt voor RKC Waalwijk was een feit.

Eredivisie

Negen nederlagen op rij in augustus

Op 25 augustus speelde RKC Waalwijk een thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. De thuisploeg had wederom veruit het meeste balbezit en het betere van het spel. Echter kwam RKC niet tot scoren. ADO Den Haag won met 0-3, mede dankzij twee doelpunten van de spits Tomas Necid. Het bleek het begin van een dramatische periode. Er werden vervolgens nog zeven wedstrijden op rij verloren.

Er werd verloren van PSV (1-3), PEC Zwolle (6-2), Sparta Rotterdam (4-0), Vitesse (1-2), FC Groningen (3-0), Ajax (1-2) en Willem II (2-1). In het thuisduel tegen Ajax was RKC Waalwijk zeer dichtbij een punt, maar het zag diverse grote kansen geweerd worden door doelman André Onana. Op 31 oktober werd RKC Waalwijk ook direct uitgeschakeld in de KNVB Beker nadat er met 4-3 werd verloren bij Heracles Almelo.

RKC Waalwijk recht zijn rug

Het duurde even, maar op 2 november 2019 boekte RKC Waalwijk zijn eerste overwinning van het Eredivisie seizoen. De club won in eigen huis met 2-0 van Heracles Almelo. Aanvaller Sylla Sow kwam al in de 11e minuut tot scoren en de beslissende treffer werd in de 95e minuut door Kevin Vermeulen ingetikt.

Een week later leek RKC Waalwijk te gaan stunten in de Kuip. De promovendus stond na 19 minuten al op een 0-2 voorsprong in het uitduel bij Feyenoord. De aanvaller Maatsen en Sow kwamen al vroeg tot scoren. Echter gingen beide ploegen rusten met een 2-2 tussenstand. De Argentijnse verdediger Marcos Senesi bracht Feyenoord in de 85e minuut alsnog de overwinning. In de 14e speelronde speelde RKC Waalwijk met 1-1 gelijk tegen FC Emmen, dankzij een doelpunt in de 96e minuut van Sow.

RKC Waalwijk logo

Winstpartijen in december

De maand december begon geweldig voor RKC Waalwijk. De ploeg boekte weer eens een overwinning en profiteerde van een slechte dag van FC Utrecht. In de Galgenwaard won de ploeg met 0-1 door een doelpunt van Melle Meulensteen. Op 8 december ging RKC terecht met 1-3 onderuit tegen sc Heerenveen en een week later bleek ook Fortuna Sittard met 3-2 te sterk.

RKC Waalwijk sloot 2019 af met een prachtige 3-0 overwinning op FC Twente. De middenvelder Stijn Spierings kwam tweemaal tot scoren. Het was ook gelijk de laatste wedstrijd van Spierings voor de club, want hij vertrok enkele weken later naar Levski Sofia voor een bedrag van 500.000 euro.

Degradatie leek definitief voor RKC Waalwijk

De tweede seizoenshelft begon teleurstellend voor RKC Waalwijk. Er werd verloren van ADO Den Haag (2-0), VVV-Venlo (1-2) en AZ (4-0). Op 8 februari 2020 pakte de ploeg wel een punt door doelpuntloos gelijk te spelen tegen PEC Zwolle. De overige twee wedstrijden in dezelfde maand gingen verloren tegen Ajax (3-0) en Sparta Rotterdam (0-1). Op 1 maart 2020 werd er voor de tweede keer in het seizoen gewonnen van FC Utrecht (2-1), dankzij doelpunten van Maatsen en Sow. De laatste wedstrijd van het seizoen eindigde in een 4-2 nederlaag bij Heracles Almelo.

RKC Waalwijk eindigde op de laatste plaats in de Eredivisie met 15 punten uit 26 wedstrijden. Degradatie was nog geen feit, maar leek onomkeerbaar. Echter besloot de KNVB dat door de coronacrisis geen enkele club degradeerde.

Spelers kunnen wedden op een club. Wedden op de eredivisie is populair.