Het seizoen van PEC Zwolle 2019/2020

28 jul 2020 | 15:25 0

PEC Zwolle beleefde een vreemd seizoen in 2019/2020. Het Eredivisieseizoen begon dramatisch en de club leek al snel een degradatiekandidaat. Niets was minder waar, want de ploeg wist de onderste regionen van de ranglijst nooit te verlaten. De coronacrisis zorgde ervoor dat het seizoen vroegtijdig werd beëindigd, waardoor PEC Zwolle zich verder geen zorgen hoefde te maken en ook in het volgende seizoen weer uitkomt op het hoogste niveau. Bekijk hieronder het verloop van het seizoen van PEC Zwolle in 2019/2020.

Dramatische start van het seizoen

PEC Zwolle trapte het seizoen af in eigen huis met een wedstrijd tegen Willem II. De thuisploeg leek voorafgaand aan het duel de favoriet en kwam in de eerste helft op een voorsprong. De nieuwe aanvaller Lennart Thy noteerde in de 39e minuut het eerste Eredivisiedoelpunt van het seizoen. Het bleek niet genoeg, want Willem II denderde vervolgens over PEC Zwolle heen en won met 1-3.

Op 11 augustus 2019 ging PEC Zwolle ook met 3-1 onderuit bij FC Utrecht. Ook in deze wedstrijd kwam PEC al vroeg op een voorsprong, deze keer dankzij een doelpunt van Gustavo Hamer. Maar dit was niet genoeg. Vijf dagen later bleek ook Vitesse met 3-0 te sterk voor de ploeg van John Stegeman. PEC Zwolle stond na drie speelrondes op de laatste plaats in de Eredivisie.

Eerste overwinningen voor PEC Zwolle

Na een slechte start wist PEC Zwolle zijn rug te rechten en zich te revancheren. Het eerste punt werd gepakt op 25 augustus 2019 in het thuisduel tegen Sparta Rotterdam. Bel Hassani en Thy kwamen tweemaal tot scoren en de wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel.

Op 30 augustus won PEC Zwolle zijn eerste wedstrijd van het seizoen op bezoek bij FC Emmen (1-3), de bezoekers gingen met een 0-3 voorsprong de rust in. Na een korte interlandperiode werd op 15 september 2019 ook met 6-2 gewonnen van promovendus RKC Waalwijk. De Iraniër Reza Ghoochannejhad kwam in de 56e minuut in het veld bij een 1-2 achterstand. De aanvaller scoorde vervolgens vier doelpunten en bracht PEC Zwolle de broodnodige overwinning.

Pec Zwolle logo

Drie nederlagen op rij

PEC Zwolle leek de smaak te pakken te hebben, echter kwam er zand in de motor terecht. De ploeg verloor drie competitiewedstrijden op rij. Het uitduel bij FC Groningen ging kansloos met 2-0 verloren en een week later bleek ook PSV met 0-4 te sterk. Begin oktober incasseerde PEC Zwolle ook een 1-0 nederlaag op bezoek bij sc Heerenveen.

Op 20 oktober 2020 werd er voor de derde keer in het seizoen 2019/2020 gewonnen, ditmaal was PEC Zwolle met 3-1 te sterk voor ADO Den Haag. Wederom was Reza Ghoochannejhad trefzeker voor de club uit Zwolle. De laatste competitiewedstrijd van oktober eindigde in een nachtmerrie, want er werd met maar liefst 4-0 verloren van Heracles Almelo.

Overwinning in de KNVB Beker

Het begon onderhand duidelijk te worden dat weinig vanzelf zou gaan bij PEC Zwolle. In de KNVB Beker moest de club afreizen naar de amateurvereniging Hoek. Het moest een wedstrijd worden waarin de profclub zelfvertrouwen kon tanken. Echter stond het halverwege nog altijd 0-0 en begonnen de zorgen toe te nemen. Het was uiteindelijk spits Thy die de 0-1 binnenschoot in de 58e minuut. In de 90e en 92e minuut wist PEC Zwolle het duel te beslissen en met 0-3 te winnen.

KNVB Beker logo

Wisselvallig slot van 2019

Begin november kwam koploper Ajax op bezoek in Zwolle. De Amsterdamse club had weinig problemen met de tegenstander en stond na 20 minuten al op een 0-3 voorsprong. PEC Zwolle deed nog wel wat terug, maar Ajax won alsnog met 2-4. Een week later verloor PEC Zwolle ook met 2-1 bij FC Twente. Na een interlandperiode van twee weken werd het seizoen voortgezet met een thuisduel tegen Fortuna Sittard. PEC won met 3-1, mede dankzij een doelpunt van Saymak.

Begin december speelde PEC Zwolle een uitwedstrijd bij Feyenoord. Tegen alle verwachtingen in kregen de bezoekers ontzettend veel kansen, maar het kwam niet tot scoren. Feyenoord won met 1-0 dankzij een doelpunt van clubtopscorer Steven Berghuis. Amper een week later werd er in eigen huis kansloos met 0-3 verloren van titelkandidaat AZ. Op 14 december 2019 werden er wel drie punten gepakt op bezoek bij VVV Venlo. Dankzij treffers van Paal en Clement won PEC met 1-2 in Limburg.

Op 21 december was ook het bekeravontuur ten einde voor PEC, nadat er met 3-0 werd verloren bij Fortuna Sittard. De eerste seizoenshelft werd beëindigd met een 4-1 nederlaag bij topclub PSV, ondanks het feit dat Saymak de club nog op een 0-1 voorsprong schoot. PEC Zwolle ging de winterstop in als nummer 15 met 16 punten uit 18 wedstrijden.

PEC pakt punten in 2020

De tweede seizoenshelft begon redelijk voor PEC Zwolle. De ploeg moest punten pakken om uit de gevarenzone te komen. Op 17 januari werd er met 3-3 gelijkgespeeld tegen FC Utrecht. De Japanse verdediger Nakayama schoot in de 89e minuut de gelijkmaker tegen de touwen. Een week later werd er ook doelpuntloos gelijkgespeeld tegen Willem II. Verdediger Thomas Lam moest in dat duel na 79 minuten douchen vanwege een rode kaart.

PEC Zwolle krijgt de smaak te pakken

Begin februari won PEC Zwolle zijn eerste wedstrijd in 2020. Er werd met 1-0 gewonnen van FC Groningen. Het winnende doelpunt kwam op naam van Nakayama. Een week later werd de degradatiekraker tegen RKC Waalwijk met 0-0 gelijkgespeeld. Op 16 februari leek PEC Zwolle kansloos in het thuisduel tegen Feyenoord, maar de ploeg wist zich knap in de wedstrijd te knokken. PEC Zwolle kwam al snel op een 2-0 voorsprong, maar verloor alsnog met 3-4.

Een week later werd ook het uitduel bij AZ met 2-0 verloren. Op 29 februari boekte PEC Zwolle wel een knappe overwinning op Vitesse (4-3). Pelle Clement scoorde in de 94e minuut de winnende treffer, nadat Vitesse twee minuten eerder op 3-3 was gekomen. De laatste wedstrijd van het seizoen werd gespeeld op 6 maart tegen Fortuna Sittard. PEC Zwolle speelde met 1-1 gelijk in Limburg en het laatste doelpunt van het seizoen kwam op naam van Thy.

PEC Zwolle eindigde op de 15e plaats in de Eredivisie.

Spelers kunnen wedden op een club. Wedden op de eredivisie is populair.