actueel background image

FC Utrecht en AZ ondernemen stappen, Tadic is teleurgesteld

25 apr 2020 | 14:25 0

Afgelopen vrijdagmiddag werd door de KNVB besloten om de Europese tickets toe te kennen aan de top vijf van de Eredivisie. FC Utrecht greep hierdoor naast een ticket voor de UEFA Europa League, ondanks een zesde plaats en een wedstrijd minder gespeeld.

Daarnaast plaatste de club uit de Domstad zich voor de finale van de KNVB Beker, maar ook dat duel wordt niet meer gespeeld. FC Utrecht heeft op zijn beurt besloten om naar de rechter te stappen en de toekenning van de tickets aan te vechten. Ook AZ is is van plan om de rechtbank op te zoeken. Ajax speler Tadic is ook teleurgesteld. Je leest het in dit artikel.

Onaanvaardbare keuzes van de KNVB

FC Utrecht liet direct na de beslissing van de KNVB weten dat het niet schroomt om het besluit aan te vechten. De Utrechtse voetbalclub vindt het onaanvaardbaar dat de andere bekerfinalist Feyenoord het directe ticket voor de Europa League toegekend heeft gekregen.

Het rechtstreekse Europese ticket zou normaliter vergeven worden aan de winnaar van de bekerfinale. FC Utrecht speelde één bekerduel meer dan Feyenoord en vindt om die reden dat het meer recht heeft op Europese deelname.

Gelijk met Willem II

In Tilburg is er grote vreugde, aangezien de club na lange tijd weer mag deelnemen aan een Europees toernooi. De nummer vijf in de Eredivisie herbergde een voorsprong van drie punten op FC Utrecht, maar heeft ook één wedstrijd meer gespeeld. Mocht FC Utrecht het thuisduel tegen Ajax hebben gewonnen dan zou het basis van zowel het doelsaldo als de onderlinge resultaten over Willem II zijn heengegaan op de ranglijst.

‘Er bestaat geen enkele twijfel dat FC Utrecht op basis van sportieve prestaties van het huidige seizoen een Europees ticket verdient’, aldus de club.

Willem II deelt 25% van de Europese inkomsten

Willem II heeft op zijn beurt laten weten ‘gepast blij’ te zijn. De Tilburgers spelen in het seizoen 2020/20201 in de voorrondes van de UEFA Europa League. De club zal bij plaatsing voor de groepsfase een financiële bijdrage willen leveren aan de gedupeerde clubs. Het zou gaan om 25% van de Europese inkomsten.

Algemeen directeur Martin van Geel denkt dat het ticket terecht is toegekend aan Willem II. “We staan niet voor niks vijfde. We hebben geweldige wedstrijden gespeeld in onder meer Amsterdam en Alkmaar”, aldus Van Geel.

AZ gaat niet akkoord met voorronde ticket Champions League

AZ zal de beslissing van de KNVB eveneens gaan aanvechten. De Alkmaarse club kreeg afgelopen vrijdag te horen dat het de voorrondes van de Champions League in mag gaan.

Echter is AZ het daar niet mee eens en denkt het ook recht te hebben op het rechtstreekse ticket voor de UEFA Champions League. Ajax en AZ eindigde beide met 56 punten het Eredivisie-seizoen. De Amsterdammers staan slechts op de eerste plek vanwege een beter doelsaldo.

De Alkmaarders zijn achter de schermen druk bezig geweest om meerdere scenario’s uit te werken. AZ zou als voorstel hebben gedaan om met een beperkt aantal duels alsnog tot een besluit op sportieve gronden te komen. Daarnaast zou de club ook hebben aangedragen dat er eerst draagvlak zou moeten komen voor de exacte wijze van invulling, het voorstel werd afgewezen. “De KNVB vroeg dat draagvlak vrijdagmiddag wél als het gaat om het besluit om promotie/degradatie’, aldus algemeen directeur Robert Eenhoorn.

Tadic had Ajax liever landskampioen zien worden

De Ajax-aanvaller Dusan Tadic was na de uitspraak van de KNVB zeer teleurgesteld. De Serviër voelt zich bestolen en had graag gezien dat Ajax tot landskampioen was uitgeroepen. “Ook onder deze omstandigheden moet je tot kampioen worden uitgeroepen. Ik vind het prima dat de competitie is stopgezet, maar de nummer één is de nummer één”, aldus Tadic.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.