actueel background image

Faber, de nieuwe trainer van PSV

31 dec 2019 | 12:00 0

Het ontslag van trainer Mark van Bommel kwam niet als een verrassing. De aanstelling van de opvolger Ernest Faber was dat wel voor vele PSV-supporters. Faber was sinds 2018 hoofd-jeugdopleidingen van de Eindhovense club en zal tot het einde van het huidige seizoen op de bank zitten bij de eerste elftal. Hoogstwaarschijnlijk keert de trainer na deze periode weer terug in zijn oude functie.

In dit artikel lees je alles over de trainerscarrière van Faber.

Terugkeer bij PSV

PSV logoFaber heeft al een flinke geschiedenis bij PSV en keerde in 2018 weer terug bij de Eindhovense club als hoofd-jeugdopleidingen. Hij verving toen Pascal Jansen. Daarna was het erg stil rondom de persoon van Faber, maar daar kwam op 16 december 2019 verandering in. Mark van Bommel werd ontslagen vanwege slechte prestaties en vervangen door interim-trainer Ernest Faber.

Faber is in de 2e seizoenshelft de hoofdtrainer van PSV. Hij wordt hierbij ondersteund door zijn assistenten Ruud Hesp en Boudewijn Zenden. Daarnaast zal Guus Hiddink de nieuwe trainer adviseren.

Trainerscarrière van Faber

Faber werd in het seizoen 2005/2006 aangesteld als trainer van Jong PSV. Hij nam hiermee de functie over van Gerald Vanenburg. Hij vertrok alweer snel bij de beloftenploeg van PSV, namelijk in september 2006. De reden? Faber vond dat PSV het tweede elftal niet serieus genoeg nam. Enkele weken later werd Faber aangesteld als assistent bij FC Eindhoven. In de periode die daarop volgde, stond de trainer diverse malen als interim-hoofdtrainer voor de ploeg.

In 2008 werd Faber de nieuwe trainer van de A1 van PSV. De oud-voetballer begon aan zijn trainerscursus en liep een lange periode stage bij het eerste van de Eindhovense club. Begin 2017 werd het diploma Betaald Voetbal aan Faber toegekend. Twee jaar later werd Faber gepresenteerd als hoofdtrainer van FC Eindhoven. De trainer wist met FC Eindhoven op de 12e plek te eindigen in de Eerste Divisie en ook in 2011 begon de club geweldig aan het seizoen. In de winter van 2011 werd Faber ook de assistent van Bert van Marwijk bij Oranje.

Assistent-trainer bij PSV

FC Eindhoven stond in maart 2010 op de tweede plek in de eerste divisie en promotie was nog altijd haalbaar. Desondanks koos Faber voor een nieuw avontuur bij PSV. Daar werd hij assistent-trainer. In 2012 pakte hij met deze club de KNVB Beker. Bij Oranje verliep het een stuk minder welvarend. Het EK 2012 verliep dramatisch, waardoor zijn contract werd opgezegd door de KNVB.

Dick Advocaat werd in 2012 de hoofdtrainer van PSV. De nieuwe hoofdtrainer gaf zijn assistent Ernest Faber meer verantwoordelijkheden en dit bleef niet onopgemerkt. In de zomerstop van 2013 waren diverse clubs geïnteresseerd in Faber, waaronder FC Groningen en Sparta Rotterdam. Echter bleef hij in dienst bij de club uit Eindhoven.

Faber aan het roer bij PSV

In 2013 tekende Phillip Cocu een vierjarig contract bij PSV en ook nu werd Faber assistent samen met Chris van der Weerden. In maart 2014 moest Cocu onder het mes, waardoor Faber de rest van het voetbalseizoen fungeerde als hoofdtrainer. In 2015 vertrok de oud-speler bij de club. Hij koos voor een avontuur als hoofdtrainer bij zijn oud-club NEC Nijmegen. Een seizoen later maakte de trainer de overstap naar FC Groningen.

Twee seizoenen bij FC Groningen

Ernest Faber tekende in 2016 een tweejarig contract bij FC Groningen. In het seizoen 2016/2017 werd direct een play-off ticket veiliggesteld dankzij een knappe 8e plaats in de Eredivisie. Echter werd FC Groningen meteen uitgeschakeld door AZ (4-1, 1-4). Faber vertrok bij de Groningse club nadat zijn tweede seizoen bij de club geen prijs opleverde.

Succesvol als speler

Tijdens zijn voetbalcarrière stond Faber bekend als een bikkelharde verdediger, die op meerdere posities in de achterhoede kon worden ingezet. De verdediger speelde in zijn profcarrière voor PSV, NEC, Sparta en FC Groningen. Hij won vier keer de landstitel (1997, 2000, 2001 en 2003), één keer de KNVB Beker (1996) en viermaal de Johan Cruijff Schaal (1992, 1996, 1998 en 2000).

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.