Groepsfase EK 2020

In verband met het coronavirus wordt het EK verplaatst naar 2021 Lees meer.

Snel naar: EK 2020 | Historie | OpzetKwalificatie | Speelsteden | Stadions | Speelschema | Play-offs | Loting | Groepsfase | Kaarten | Nederlands elftal | Rode Duivels | Prijzengeld | Nations League | WK 2022 | Actueel

Het EK 2020 is de zestiende editie van het Europese eindtoernooi. Dit jaar speelt het toernooi zich af in maar liefst twaalf verschillende landen. Het EK 2020 begint op 12 juni 2020 en duurt exact één maand, tot 12 juli 2020. De groepsfase bestaat uit zes groepen van ieder vier landen. Het eerste groepsduel wordt gespeeld op 12 juni 2020 in het Stadio Olimpico in Rome en de laatste groepswedstrijd vindt plaats op 24 juni in de Allianz Arena in München.

Stand groep A

 1. Turkije
 2. Italië (speelstad)
 3. Wales
 4. Zwitserland

Stand groep B

 1. Denemarken (speelstad)
 2. Finland
 3. België
 4. Rusland (speelstad)

Stand groep C

 1. Nederland (speelstad)
 2. Oekraïne
 3. Oostenrijk
 4. Play-off Winner D (of Roemenië)

Alles over de poule van Nederland

Stand groep D

 1. Engeland (speelstad)
 2. Kroatië
 3. Play-off Winner C
 4. Tsjechië

Stand groep E

 1. Spanje (speelstad)
 2. Zweden
 3. Polen
 4. Play-off Winner B

Stand groep F

 1. Play-off Winner A
 2. Portugal (speelstad)
 3. Frankrijk
 4. Duitsland (speelstad)

Groep F wordt beschouwd als de poule des doods.

Welke landen gaan door naar de achtste finales?

Er zijn zes groepen van vier landen, waarvan de beste twee direct doorgaan naar de knock-outfase. Er zijn dan nog vier plaatsen te vergeven en deze gaan naar de beste nummers drie. Er blijven na de groepsfase nog zestien landen over die kans maken op de hoofdprijs. De vier winnaars van de groepsfase treffen in de achtste finales één van de vier beste nummers drie. Tijdens het EK 2016 wist Portugal als één van de beste nummers drie de titel te grijpen.

Wie zijn de favorieten om als groepswinnaar te eindigen?

Portugal is de titelverdediger op het EK en is daarmee een favoriet voor de groepswinst. Het is wel zo dat Portugal in de poule des doods terecht is gekomen met Frankrijk en Duitsland. Beiden zijn grootmachten in het internationale voetbal. In groep F mogen we zeer spannende wedstrijden verwachten.

Welk voordeel heeft het om als groepswinnaar te eindigen?

De groepswinnaars hebben een groot voordeel in de achtste finales, aangezien deze landen het gaan opnemen tegen één van de beste nummers drie. Natuurlijk zal dat geen garantie bieden voor een plaats in de kwartfinale, maar de tegenstand is hoogstwaarschijnlijk minder groot. Portugal wist tijdens het EK 2016 te bewijzen dat een land ook met een derde plaats nog de EK-titel kan veroveren. Let op, alleen de groepswinnaar van de groepen B, C, F en E treffen een nummer drie. Nederland zit in Groep C en kan dus aanspraak maken op dit voordeel.

Wat gebeurt er bij een gelijke eindstand in een groep?

Aangezien alle landen in de groepsfase slechts één keer tegen elkaar uitkomen, bestaat de kans dat er een gelijkspel ontstaat op de ranglijst. In dat geval wordt er naar enkele criteria gekeken:

 • Allereerst moet het onderlinge resultaat uitsluitsel brengen.
 • Daarna zal er worden gekeken naar het aantal doelpunten in onderlinge duels.
 • Gevolgd door het doelsaldo in alle groepsduels.
 • Mocht ook dat geen beslissing brengen, dan moet het aantal gescoorde doelpunten het eindresultaat aanwijzen.
 • Komen de twee landen die gelijkstaan tegen elkaar in actie in de laatste speelronde, dan volgen er mogelijk strafschoppen.
 • Daarna volgt nog het Fair-Play klassement en de positie op de UEFA-coëfficiëntenranglijst.

Welke teams kunnen elkaar tegenkomen in de achtste finale?

We plaatsen zo snel mogelijk een overzicht van welke landen elkaar hoogstwaarschijnlijk tegen gaan komen in de achtste finale. Bekijk ook eens onze speelschema pagina.

Top landen in de groepsfase op een EK

Sinds het EK 2000 zijn er weinig landen geweest die constant goed wisten te presteren in de groepsfase. Duitsland won sinds 2000 slechts zeven van de vijftien wedstrijden en het land ging vier keer onderuit. Spanje won tien van de vijftien groepsduels en verloor er slechts drie. Nederland won zeven wedstrijden, speelde één keer gelijk en verloor vier duels. Portugal won negen wedstrijden, speelde drie keer gelijk en verloor ook drie groepswedstrijden. Frankrijk zegevierde in zeven van de vijftien duels, speelde vier keer gelijk en verloor drie wedstrijden.

Een terugblik op de groepsfase op het EK in 2016

Het EK 2016 werd georganiseerd in Frankrijk en werd gehouden van 10 juni tot en met 10 juli 2016. Voor het eerst in de geschiedenis waren er 24 landen aanwezig op het Europese eindtoernooi. Hierdoor gingen naast de twee beste landen in de groepsfase ook nog de beste vier nummers drie door naar de knock-outfase. Nederland was niet aanwezig op het EK 2016. Portugal speelde in de groepsfase drie keer gelijk, bereikte als beste nummer drie de volgende ronde en won uiteindelijk de finale na verlenging van het gastland Frankrijk.

Eindstand 2016

In de lijsten hieronder kun je terugzien wat de eindstanden in de groepsfase op het EK 2016 waren. Achter het land staat tussen haakjes het aantal behaalde punten. Een sterretje* betekent dat het land zich toen plaatste voor de achtste finales.

Groep A

 1. Frankrijk (7)*
 2. Zwitserland (5)*
 3. Albanië (3)
 4. Roemenië (1)

Groep B

 1. Wales (6)*
 2. Engeland (5)*
 3. Slowakije (4)*
 4. Rusland (1)

Groep C

 1. Duitsland (7)*
 2. Polen (7)*
 3. Noord-Ierland (3)*
 4. Oekraïne

Groep D

 1. Kroatië (7)*
 2. Spanje (6) *
 3. Turkije (3)
 4. Tsjechië (1)

Groep E

 1. Italië (6)*
 2. België (6)*
 3. Ierland (4)*
 4. Zweden

Groep F

 1. Hongarije (5)*
 2. IJsland (5)*
 3. Portugal (3)*
 4. Oostenrijk (1)