actueel background image

De voetbalcarrière van John van den Brom

06 jul 2020 | 08:52 0

John van den Brom werd op 4 oktober 1966 geboren in de stad Amersfoort. De volledige naam van de oud-voetballer en trainer is Joseph Antonius van den Brom. De oud-voetballer kwam onder andere uit voor Vitesse en Ajax. De laatste 10 jaar kennen wij Van den Brom als een succesvolle voetbalcoach. Sinds het seizoen 2019/2020 staat de trainer onder contract bij FC Utrecht.

Debuut bij Vitesse

Van den Brom begon in zijn jeugdperiode met voetballen bij APWC, waarna hij ook nog voor de amateurvereniging AFC Quick 1890 uitkwam. Het talent van de speler bleef niet onopgemerkt. In korte tijd waren zowel FC Wageningen, FC Utrecht als Vitesse geïnteresseerd in de jeugdspeler. In 1986 koos Van den Brom voor een avontuur bij de professionele voetbalclub Vitesse.

In datzelfde jaar debuteerde de speler in het eerste tegen FC Eindhoven. Uiteindelijk kwam Van den Brom tot maar liefst 225 wedstrijden voor de Arnhemse club. Hij scoorde in die wedstrijden 80 doelpunten. Van den Brom wist in 1989 met Vitesse te promoveren naar de Eredivisie. In 1990 miste Van den Brom een strafschop in de finale van de KNVB Beker, waardoor PSV met 1-0 won. In zowel 1991 als 1993 bereikte de speler met zijn ploeg de achtste finale van de UEFA Cup.

Transfer naar Ajax

In 1993 vertrok Van den Brom bij Vitesse en maakte een droomtransfer naar Ajax. Echter bleek de concurrentie wel erg sterk. Van den Brom verloor zijn plek aan Frank Rijkaard. Van den Brom kwam tot 44 wedstrijden in het shirt van Ajax. De speler ontbrak in de selectie voor de Champions League-finale tegen AC Milan in 1995. De teleurstelling was groot en Van den Brom vertrok na twee seizoenen uit Amsterdam.

Avontuur in Turkije

John van den Brom koos voor een avontuur in de Turkse competitie. De middenvelder ondertekende een contract bij Istanbulspor, waar niemand minder dan Leo Beenhakker op dat moment hoofdtrainer was. Naast Van den Brom trok de Turkse club ook Peter van Vossen aan. De twee vrienden vertrokken een jaar later weer uit Istanbul, gezien de club de salarissen niet op tijd kon uitbetalen.

Terugkeer naar Nederland

Na een mislukt avontuur in Turkije besloot Van den Brom terug keren naar Arnhem. De middenvelder speelde vijf jaar voor Vitesse en wist zelfs in één seizoen clubtopscorer te worden. In totaal werd de speler vijfmaal clubtopscorer van Vitesse, een clubrecord. Van den Brom scoorde 93 goals voor de Arnhemse club. Van den Brom speelde daarna nog twee seizoenen voor De Graafschap.

Vitesse logo

Van den Brom in Oranje

John van den Brom kwam slechts tot twee interlands voor het Nederlands elftal. Desondanks wist de speler wel éénmaal het net te vinden. De middenvelder speelde mee in de gewonnen wedstrijden tegen Malta (8-0) en San Marino (6-0).

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.