actueel background image

De carrière van Peter van Vossen

17 mei 2020 | 10:01 0

Peter van Vossen is één van de meest onbekende Champions League-winnaars aller tijden. De Nederlander werd op 21 april 1968 geboren in Zierikzee. Van Vossen begon zijn carriere bij VC Vlissingen, waar hij al snel werd weggehaald door SK Beveren. Bij de Belgische club kwam de spits veelvuldig tot scoren. Het leverde hem dan ook een transfer op naar de Belgische topclub RSC Anderlecht. Van Vossen speelde zichzelf in België in de kijker bij de bondscoach. Na enkele interlands voor Oranje was er direct veel interesse vanuit Nederland voor de voetballer.

Transfer naar AFC Ajax

In de zomer van 1993 kon Van Vossen een contract tekenen bij vrijwel alle Nederlandse topclubs. De aanvaller koos voor Ajax. De Amsterdamse club betaalde rond de zeven miljoen euro voor de speler. Ajax zag in Van Vossen een linksbuiten.

Juist op die positie kreeg de speler te maken met veel concurrentie van spelers als Marc Overmars en Finidi George. Van Vossen won met de Amsterdamse club de UEFA Champions League. Daarnaast won de aanvaller ook twee landstitels. Van Vossen moest het bij Ajax vooral doen met invalbeurten.

Turks avontuur

Van Vossen raakte echter op een zijspoor bij Ajax. Hij verkoos een nieuw avontuur in Turkije. De Turkse club Istanbulspor nam Van Vossen en John van der Brom over van de Amsterdamse club. Leo Beenhakker was op dat moment werkzaam als hoofdcoach bij Istanbulspor.

Van Vossen speelde slechts voor een half seizoen in Turkije. Het Schotse Glasgow Rangers haalde de spits inruil voor Oleg Salenko. In Schotland werd Van Vossen voornamelijk als invaller gebruikt. Na drie seizoenen moest de spits vertrekken bij de club.

Van Vossen bij Feyenoord

Na een teleurstellend seizoen bij Glasgow Rangers tekende Van Vossen een contract bij Feyenoord. In de eerste twee voetbalseizoenen was de spits een vaste basisspeler. In Rotterdam won de aanvaller een landstitel en de Supercup. Na het succes verkoos Van Vossen om zijn carrière voort te zetten bij De Graafschap.

Na zijn periode in Doetinchem ging de spits spelen de amateurvereniging Bennekom. Daarna speelde Van Vossen nog een korte tijd bij Vitesse. De spits was van grote waarde van de club, want mede door zijn doelpunten degradeerde de club niet uit de Eredivisie.

Van Vossen in Oranje

Peter van Vossen debuteerde in 1992 in Oranje. De spits mocht invallen in de vriendschappelijke interland tegen Joegoslavië. Niet lang daarna kwam Van Vossen tweemaal tot scoren tegen Polen in de WK-kwalificatie. In hetzelfde jaar scoorde de aanvaller ook twee doelpunten tegen Turkije. Echter kreeg Van Vossen al snel te maken met de concurrentie van John Bosman en René Eijkelkamp. Van Vossen speelde nog wel mee in de halve finale tegen Italië op het EK 2000. Van Vossen speelde 31 wedstrijden voor het Nederlands elftal en kwam daarin negenmaal tot scoren.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.