actueel background image

Hoe zit het met de Coëfficiënten ranglijst en punten van Nederland?

21 aug 2019 | 14:04 0

Elk seizoen strijden de clubs in de Eredivisie voor de felbegeerde Europese tickets. Er is slechts een beperkt aantal tickets beschikbaar. Dit heeft te maken met de coëfficiënten ranglijst. Aan de hand van die ranglijst worden namelijk de Europese deelnamebewijzen vergeven. Landen verdienen punten door de clubs die deelnemen in de Champions League en Europa League.

Nederland wist in het seizoen 2018/2019 op de elfde plaats te eindigen, maar Oostenrijk kan dit seizoen een  dreiging vormen voor die plek. Kan Ajax opnieuw voor een grote stunt zorgen in Europa en daarmee veel punten binnenhalen voor Nederland?

Wat is de coëfficiënten ranglijst en hoe werkt het?

Clubs verzamelen elk seizoen punten door zo goed mogelijk te presteren in de Europese toernooien. Hoe meer clubs uit één land deelnemen, des te makkelijker er punten worden verzameld. Er zal aan het einde van ieder seizoen worden gekeken naar de prestaties van de landen in het afgelopen jaar, maar ook in de voorgaande vier seizoenen. Deze scores maken gezamenlijk een coëfficiëntenscore, het gemiddelde daarvan zal daadwerkelijk meetellen.

Hoe hoger een land op de coëfficiëntenranglijst staat, des te meer clubs het mag laten uitkomen in de Europese toernooien. Maar ook de startposities spelen een grote rol, zo hoeven sommige clubs geen kwalificatiewedstrijden te spelen.

Hoe kan een club punten verdienen voor zijn land?

Een voetbalclub kan coëfficiënten halen door goede prestaties te leveren in Europa. Bij een overwinning of een gelijkspel worden er punten bijgeschreven. Er zijn ook momenten waarop er bonuspunten worden toegekend. Het behalen van de knock-outfase van de Europa League of groepsfase van de Champions League levert extra punten op.

Goede prestaties van Ajax sturen Nederland omhoog op de ranglijst

Ajax wist in het seizoen 2018/2019 iedereen te verbazen in de Champions League. De Amsterdammers drongen door tot de halve finale en waren zelfs dichtbij de finale. Ajax wist met deze prestatie veel punten te verzamelen voor Nederland. Dit was ook broodnodig, aangezien de andere Nederlandse clubs zwaar teleurstelde in Europa.

Nederland passeerde, dankzij de punten van Ajax, Oostenrijk op de coëfficiëntenranglijst. Daardoor mag Nederland in het seizoen 2019/2020 zijn landskampioen direct naar de groepsfase van de Champions League sturen.

Let wel op, dit zal alleen gebeuren wanneer de winnaar van de Champions League (2020) zich ook via de eigen competitie weet te plaatsen voor het miljoenenbal.

Waar staat Nederland op de coëfficiëntenlijst?

Nederland staat op het moment van schrijven op de elfde plaats op de coëfficiëntenranglijst. Waar de achterstand van Oostenrijk eerst minimaal was, is deze na de laatste Europese voorrondes sterk gegroeid.

Voor de Europese rondes stond Nederland op een puntentotaal van 28.750 en Oostenrijk op 28.525. Nadat alle vier de Nederlandse ploegen het hoofdtoernooi van de Europa League of Champions League wisten te bereiken, zijn de punten van Nederland omhoog geschoten naar 30.350. De achterstand op Turkije is daarmee ook beperkt tot 50 punten, Turkije heeft een puntentotaal van 30.400. Ook Oekraïne staat in zicht met 30.700 punten.

Kortom, de Nederlandse ploegen hebben zeer goede zaken gedaan.

Puntenoverzicht

8. België: 33.700
9. Oekraïne: 30.700
10. Turkije: 30.400
11. Nederland: 30.350
12. Oostenrijk: 28.525

Europese tickets in de Eredivisie 2019/2020

De landskampioen van het Eredivisie-seizoen 2019/2020 zal zich hoogstwaarschijnlijk direct plaatsen voor de groepsfase van de Champions League.

Voorronde tickets

De nummer twee in de Eredivisie mag zich gaan opmaken voor de tweede voorronde van het nieuwe Champions League-seizoen. De nummer drie plaatst zich voor de derde voorronde van de Europa League. De nummers vier tot en met zeven spelen play-offs voor een ticket in de tweede voorronde van de Europa League.

Bekerwinnaar pakt ook een ticket

De bekerwinnaar kwalificeert zich voor de groepsfase van de Europa League. Mocht de bekerwinnaar zich ook via de competitie al hebben geplaatst voor de Champions League, dan schuiven alle Europa League-tickets met één plek op.

Overzicht tickets

Ranglijst Ticket
Landskampioen Groepsfase Champions League*
Nummer 2 Tweede voorronde Champions League
Nummer 3 Derde voorronde Europa League
Nummer 4,5,6 of 7 Tweede voorronde Europa League
Bekerwinnaar Groepsfase Europa League

Nederlandse clubs moesten aan de bak

In het huidige Europese seizoen staat er voor Nederland wederom veel op het spel. Er waren namelijk al drie Oostenrijkse ploegen die zeker zijn van deelname aan de groepsfase van een Europees toernooi. Dit betreft Red Bull Salzburg (Champions League) en Wolfsberger AC (Europa League). Lask Linz verloor de strijd in het gevecht om de voorronde van de Champions League en zal dus ook uitkomen in de Europa League. Club Brugge versloeg de Oostenrijkse ploeg, wat voor Nederland dus prima uitpakte betreft de coëfficiëntenlijst.

Vier Nederlandse ploegen

Ajax was al zeker van een Europees avontuur, aangezien de Amsterdamse club ook wist door te dringen tot de play-offs voor de Champions League. Verder zullen ook PSV, Feyenoord en AZ uitkomen in Europa, dan wel een stapje lager. Het behalen van het hoofdtoernooi van de Europese toernooien door vier Nederlandse teams heeft veel punten teweeggebracht. Nu staat Oostenrijk op ruime achterstand en zijn plekken 10 en 9 binnen handbereik voor Nederland.

 

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.