actueel background image

De carrière van Khalid Boulahrouz

24 nov 2020 | 15:47 0

Oud-voetballer Khalid Boulahrouz werd op 28 december 1981 geboren in Maassluis. De Nederlander speelde in zijn opvallende carrière voor RKC Waalwijk, Hamburger SV, Chelsea, Sevilla FC, VfB Stuttgart, Sporting Portugal, Brondby IF en Feyenoord. De verdediger kon zowel centraal achterin als aan de rechterkant uit de voeten. Boulahrouz was één van de beste verdedigers van zijn generatie. De mandekker kwam namelijk tot 35 wedstrijden voor het Nederlands voetbalelftal. Boulahrouz was dan ook aanwezig op diverse eindtoernooien, waaronder het WK 2010.

Opvallende jeugdperiode

Boulahrouz speelde voor diverse clubs in zijn jeugdperiode. De verdediger begon met de voetbalsport bij de club Excelsior Maassluis en vertrok even later naar de amateurvereniging DSOV. Uiteindelijk werd Boulahrouz opgepikt door Ajax, maar daar bleek de speler niet goed genoeg. De speler vertrok naar HFC Haarlem en kwam vervolgens in de jeugdopleiding van AZ terecht. Opvallend genoeg debuteerde Boulahrouz bij RKC Waalwijk in het betaalde voetbal. Tussen 2001 en 2004 kwam Boulahrouz tot 64 wedstrijden bij de Brabantse club, waarin de verdediger viermaal tot scoren kwam.

Transfer naar Hamburger SV

In 2004 mocht Boulahrouz een transfer maken naar de bekende Duitse voetbalclub Hamburger SV. In september van dat jaar debuteerde de speler in het eerste elftal. De agressieve speelstijl van de Nederlander zorgde ervoor dat de speler erg geliefd werd onder de supporters. Zijn bijnaam ‘Der Kannibale’ kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Boulahrouz ontwikkelde zich al snel tot een belangrijke kracht binnen het team. Dit viel ook in het buitenland op, want twee jaar na zijn komst had Boulahrouz de clubs voor het uitkiezen.

Droomtransfer naar de Premier League

In augustus 2004 betaalde Hamburger SV een bedrag van 1,5 miljoen euro aan RKC Waalwijk voor Boulahrouz. Een goede investering, want twee jaar later vertrok de speler naar het grote Chelsea FC. De club betaalde 13,2 miljoen euro voor de bikkelharde laatste man. Boulahrouz stond twee jaar onder contract bij Chelsea FC, echter kwam de speler niet al te vaak aan spelen toe. In zijn eerste seizoen speelde hij slechts dertien duels.

Premier League png

Drama in Spanje

In de zomer van 2007 besloot Chelsea FC om zijn aanwinst te verhuren. Boulahrouz kwam bij Sevilla FC terecht. De verdediger was direct een basiskracht, maar na zeven wedstrijden ging het mis. Boulahrouz raakte zwaar geblesseerd en kon de rest van het seizoen geen minuut meer spelen. Sevilla FC besloot de speler dan ook terug te sturen naar Engeland.

Herkansing bij VfB Stuttgart

Chelsea FC verkocht Boulahrouz vervolgens aan VfB Stuttgart. De Engelse club ontving nog vijf miljoen euro voor de Oranje-international. In de eerste jaar kreeg de speler zo nu en dan speeltijd, maar in het seizoen 2011/2012 was Boulahrouz niet meer weg te denken uit de basis.

In 2011 speelde de Nederlander dan ook al zijn honderdste duel op het hoogste Duitse voetbalniveau. Boulahrouz was dan wel een vaste kracht in het team, de speler mocht in 2012 transfervrij vertrekken.

VFB Stuttgart logo png

Nederlandse enclave bij Sporting Portugal

Portugese voetbalclub Sporting Portugal greep de kans met beide handen aan en wist zich te versterken met Khalid Boulahrouz. In juli 2012 tekende de verdediger een contract voor twee seizoenen bij de club. Sporting Portugal had zich eerder al versterkt met Stijn Schaars en Ricky van Wolfswinkel. Een succes werd het echter niet, want één jaar later werd het contract van Boulahrouz ontbonden. Enkele weken later koos de mandekker voor een nieuw avontuur bij Brondby IF uit Denemarken. Boulahrouz kwam tot 13 duels voor de club.

Boulahrouz sluit zijn carrière af bij Feyenoord

Feyenoord-trainer Fred Rutten zag Boulahrouz nog altijd als een aanwinst. De speler besloot zijn voetbalcarrière te vervolgen bij de Rotterdamse club. Boulahrouz kreeg een contract voor één seizoen met de mogelijkheid tot een extra seizoen.

Ook bij Feyenoord beleefde de voetballer weinig succes. Trainer Rutten gaf de voorkeur aan Sven van Beek in de achterhoede. Boulahrouz kwam tot 12 wedstrijden bij de Rotterdamse voetbalclub. Een zoektocht naar een nieuwe werkgever bleek geen succes. Boulahrouz besloot dan ook begin 2016 om zijn carrière te beëindigen.

Feyenoord logo

Boulahrouz in het Nederlands elftal

Khalid Boulahrouz debuteerde op 3 september 2004 in Oranje. De verdediger speelde mee in het gewonnen duel tegen Liechtenstein (3-0). Overigens kreeg de verdediger de keuze tussen het Nederlandse en het Marokkaanse voetbalelftal. Bondscoach Marco van Basten was erg gecharmeerd van de speler en gaf Boulahrouz vrijwel iedere interland een basisplaats. Op het WK 2006 behaalde de speler met Oranje de achtste finales van het toernooi. Nederland werd uitgeschakeld door Portugal in één van de beruchtste interlands aller tijden. Aan beide kanten moesten twee spelers met rood het veld verlaten. Boulahrouz ontving de rode kaart in de 62e minuut.

Boulahrouz mocht onverwacht ook deelnemen aan het EK 2008. De verdediger werd niet opgenomen in de EK-selectie, maar mocht alsnog bij de ploeg aansluiten. Ryan Babel haakte geblesseerd af, waardoor er een plekje was vrijgekomen. Opmerkelijk genoeg was Boulahrouz een basisklant in alle EK-duels van Oranje. Op het WK 2010 was Boulahrouz wederom van de partij. De verdediger speelde alleen mee in de groepswedstrijd tegen Kameroen en in de halve finale tegen Uruguay.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.