Club

VfB Stuttgart

Land:
Duitsland
Opgericht:
1893
Competitie:
Coach:
Pellegrino Matarazzo
Locatie:
Stuttgart
Stadion:
Mercedes-Benz-Arena
Veld:
Gras
Capaciteit:
60.441

Programma VfB Stuttgart

Check hier alle wedstrijden van VfB Stuttgart die dit seizoen op het programma staan. Je kunt per competitie meteen zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander zal zijn. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.

Uitslag VfB Stuttgart

Alle uitslagen van VfB Stuttgart zie je in dit schema. Wij bieden je hier iedere uitslag in de competitie, beker en andere toernooien. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van VfB Stuttgart in de 2e Bundesliga. Ook zie je de stand in toernooien en andere competities, waarin VfB Stuttgart actief is (geweest). Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, totaal aantal punten en doelsaldo.

Seizoensstatistieken VfB Stuttgart

VfB Stuttgart selectie

Socials
@vfb
Posts
Volgers
Volgend

VfB Stuttgart is een Duitse voetbalploeg uit de regio Baden-Württemberg. Stuttgart is één van de oudste clubs van het land en heeft het bovendien een erg grote fanschare. VfB Stuttgart speelt haar thuiswedstrijden in Mercedes-Benz Arena, dat met een capaciteit van 60.000 toeschouwers één van de grootste stadions van Duitsland is. Het stadion was bovendien één van de locaties waar het WK van 2006 zich afspeelde.

De club gold tijdens haar historie veelal als middenmoter of subtopper, maar is in recente jaren afgezakt naar degradatieposities. Dit is wanneer de ploeg uitkomt in de Bundesliga. In het seizoen 2019/20 komt VfB Stuttgart namelijk uit in de 2. Bundesliga. Het team zal vast en zeker veel inzet en wilskracht tonen om op het hoogste niveau terug te keren.

Historie VfB Stuttgart

VfB Stuttgart is een club die al lang bestaat en voornamelijk op het hoogste niveau heeft gespeeld. In de eerste jaren van de club was rugby de belangrijkste sport, maar al snel werd voetbal de primaire sport.

VfB Stuttgart is sinds de oprichting van de Bundesliga in 1963 actief op het hoogste niveau. De club degradeerde in 1975 naar het tweede niveau van de Duitse voetbalpiramide. Volgens velen had dit voornamelijk te maken met het feit dat de club te laat was met het aantrekken van sponsors. In deze periode waren het werven van sponsoren iets wat nog niet veel eerder was voorgekomen.

De club kende een slecht seizoen op het tweede niveau en had tijdens sommige wedstrijden slechts duizend fans in het stadion. Stuttgart wist deze negatieve spiraal echter te doorbreken, door in het volgende seizoen te promoveren naar de Bundesliga.

Vervolgens brak een sterke periode aan voor de club, waarin het veelal meedeed in de subtop van de Bundesliga. Tot aan het tweede decennium van deze eeuw behield de club deze status, met onder meer landskampioenschappen in 1984, 1992 en 2007. In 1989 bereikte de club bovendien de UEFA Cup-finale en in 2000, 2002 en 2008 won het de UEFA Intertoto Cup.

Vanaf 2014 zakte VfB Stuttgart sterk weg, o.a. zonder de Europa League, wat uiteindelijk leidde tot degradatie in het seizoen 2015/2016. De ploeg keerde in 2017 alweer terug op het hoogste niveau, maar twee seizoenen later degradeerde het opnieuw.

Fans en clubiconen van VfB Stuttgart

Van oudsher kennen de fans van VfB Stuttgart een bijzonder sterke rivaliteit met stadsgenoot Stuttgarter Kickers. Waar VfB Stuttgart bekend staat als Die Roten (de Roden), staan de Kickers bekend als Die Blauen (de Blauwen). De stadsderby is echter sinds 1992 niet meer gespeeld. Nadat VfB in 2017 promoveerde naar de Bundesliga en de Kickers in datzelfde jaar degradeerden naar het vierde niveau, is een nieuwe derby ver weg.

De plek van de stadsderby is om deze reden grotendeels ingenomen door de derby met streekgenoot Karlsruher SC. Ook voor dit duel geldt echter dat een volgende derby ver weg is, omdat Karlsruher in 2017 degradeerde naar het derde niveau.

Hoewel de club in de crisisjaren rond 2000 bijzonder weinig toeschouwers naar het stadion trok, is de eerdere populariteit van de club inmiddels hersteld. Met een vrijwel altijd uitverkocht stadion is de Stuttgart één van de meest populaire clubs van het land.

Bekende (voormalige) spelers van VfB Stuttgart zijn onder meer Hermann Ohlicher en Karl Allgöwer. Ohlicher speelde zijn gehele carrière voor Stuttgart, terwijl Allgöwer voor zowel VfB als aartsrivaal Kickers uitkwam. Ondanks deze gevoelige overstap, wordt bij beide clubs gezien als icoon.