Club

VfB Stuttgart

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Duitsland
Competitie:
Locatie:
Stuttgart

Programma VfB Stuttgart

Check hier alle wedstrijden van VfB Stuttgart die dit seizoen op het programma staan.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van VfB Stuttgart in de Bundesliga.

Uitslag VfB Stuttgart

Alle uitslagen van VfB Stuttgart zie je in dit schema. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd!

VfB Stuttgart selectie

Socials
@vfb
Posts
Volgers
Volgend

Over de club uit Stuttgart

VfB Stuttgart is een Duitse voetbalploeg uit de regio Baden-Württemberg. Stuttgart is één van de oudste clubs van het land en heeft het bovendien een erg grote fanschare. De club speelt haar thuiswedstrijden in Mercedes-Benz Arena dat met een capaciteit van 60.000 toeschouwers één van de grootste stadions van Duitsland is. Het stadion was bovendien één van de locaties waar het WK van 2006 zich afspeelde.

De club gold tijdens haar historie veelal als middenmoter of subtopper, maar is in recente jaren afgezakt naar degradatieposities. Dit is wanneer de ploeg uitkomt in de Bundesliga waar het in 2020/2021 ook weer in zal spelen na promotie in het vorige seizoen.

Historie VfB Stuttgart

VfB Stuttgart is een club die al lang bestaat en voornamelijk op het hoogste niveau heeft gespeeld. In de eerste jaren van de club was rugby de belangrijkste sport, maar al snel werd voetbal de primaire bezigheid.

VfB Stuttgart is sinds de oprichting van de Bundesliga in 1963 actief op het hoogste niveau. De club degradeerde in 1975 naar het tweede niveau van de Duitse voetbalpiramide. Volgens velen had dit voornamelijk te maken met het feit dat de club te laat was met het aantrekken van sponsors. In deze periode waren het werven van sponsoren iets wat nog niet veel eerder was voorgekomen.

De club kende een slecht seizoen op het tweede niveau en had tijdens sommige wedstrijden slechts duizend fans in het stadion. Stuttgart wist deze negatieve spiraal echter te doorbreken, door in het volgende seizoen te promoveren naar de Bundesliga.

Vervolgens brak een sterke periode aan voor de club, waarin het veelal meedeed in de subtop van de Bundesliga. Tot aan het tweede decennium van deze eeuw behield de club deze status, met onder meer landskampioenschappen in 1984, 1992 en 2007. In 1989 bereikte de club bovendien de UEFA Cup-finale en in 2000, 2002 en 2008 won het de UEFA Intertoto Cup.

Vanaf 2014 zakte VfB Stuttgart sterk weg, o.a. zonder de Europa League, wat uiteindelijk leidde tot degradatie in het seizoen 2015/2016. De ploeg keerde in 2017 alweer terug op het hoogste niveau, maar twee seizoenen later degradeerde het opnieuw. Echter werd daarna ook weer promotie afgedwongen en komt de club dus in 2020/2021 uit op het hoogste niveau.

Fans en clubiconen

Van oudsher kennen de fans van VfB Stuttgart een bijzonder sterke rivaliteit met stadsgenoot Stuttgarter Kickers. Waar VfB Stuttgart bekend staat als Die Roten (de Roden), staan de Kickers bekend als Die Blauen (de Blauwen). De stadsderby is echter sinds 1992 niet meer gespeeld. Nadat VfB in 2017 promoveerde naar de Bundesliga en de Kickers in datzelfde jaar degradeerden naar het vierde niveau, is een nieuwe derby ver weg.

De plek van de stadsderby is om deze reden grotendeels ingenomen door de derby met streekgenoot Karlsruher SC. Ook voor dit duel geldt echter dat een volgende derby ver weg is, omdat Karlsruher in 2017 degradeerde naar het derde niveau.

Hoewel de club in de crisisjaren rond 2000 bijzonder weinig toeschouwers naar het stadion trok, is de eerdere populariteit van de club inmiddels hersteld. Met een vrijwel altijd uitverkocht stadion is de Stuttgart één van de meest populaire clubs van het land.

Bekende (voormalige) spelers van VfB Stuttgart zijn onder meer Hermann Ohlicher en Karl Allgöwer. Ohlicher speelde zijn gehele carrière voor Stuttgart, terwijl Allgöwer voor zowel VfB als aartsrivaal Kickers uitkwam. Ondanks deze gevoelige overstap, wordt bij beide clubs gezien als icoon.