Hamburger SV

Country |
Active in |

Hamburger SV

Hamburger SV (HSV) is de grootste club uit Hamburg en, opgericht in 1887, ook direct een van de oudste clubs van Duitsland. De havenstad ligt in het noorden van Duitsland en is na Berlijn op gepaste afstand de grootste stad van het land met ruim 1.800.000 inwoners. Als havenstad, geldt Hamburger SV als arbeidersclub. Hamburger SV was tot het seizoen 2017/2018 de enige Duitse voetbalclub die nooit uit de Bundesliga gedegradeerd was, wat de club de bijnaam Der Dino heeft opgeleverd. Het grootste deel van de clubhistorie gold HSV als topclub of subtopper. De club werd zes keer landskampioen, wonRead more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

Hamburger SV

Hamburger SV (HSV) is de grootste club uit Hamburg en, opgericht in 1887, ook direct een van de oudste clubs van Duitsland. De havenstad ligt in het noorden van Duitsland en is na Berlijn op gepaste afstand de grootste stad van het land met ruim 1.800.000 inwoners. Als havenstad, geldt Hamburger SV als arbeidersclub.

Hamburger SV was tot het seizoen 2017/2018 de enige Duitse voetbalclub die nooit uit de Bundesliga gedegradeerd was, wat de club de bijnaam Der Dino heeft opgeleverd. Het grootste deel van de clubhistorie gold HSV als topclub of subtopper. De club werd zes keer landskampioen, won enkele bekers en was ook in Europa succesvol.

Historie HSV

Hoewel de club 1887 aanhoudt als officieel jaar van oprichting, bestaat de club feitelijk pas sinds 1919, toen uit een fusie van drie clubs Hamburger SV ontstond. SC Germania von 1887, Hamburger FC 1888 en FC Falke 06 vormden samen het huidige HSV.

HSV was al vroeg in haar bestaan een topclub en was voor de oprichting van de Bundesliga in 1963 de recordkampioen van zowel de noord-Duitse voetbalcompetitie en Oberliga Nord, die beide het hoogste voetbalniveau vormden op dat moment.

In 1963 nam HSV deel aan het eerste seizoen van de Bundesliga dat gespeeld werd, maar was de eerste jaren niet zo succesvol als de voorgaande jaren. Het meest succesvol was HSV in de jaren zeventig en tachtig, toen het drie keer kampioen werd en liefst vijf keer op de tweede plaats eindigde.

In deze periode won het ook twee keer de beker en bereikte het nog één keer de finale. Het grootste succes stamt uit 1983, toen HSV de UEFA Cup won. Het jaar hiervoor haalde de club ook de finale van de UEFA Cup, maar verloor het van IFK Göteborg.

Tot het eerste decennium van deze eeuw gold HSV als topclub in Duitsland, maar sindsdien is de club weggezakt. Enkele keren wist de ploeg ternauwernood degradatie te voorkomen. Tegenwoordig geldt HSV vooral als middenmoter.

Fans en clubiconen

Als één van de oudste en meest succesvolle clubs ooit in Duitsland, is HSV ook één van de meest populaire voetbalclubs van het land. De club kent een sterke rivaliteit met streekgenoot Werder Bremen. Deze rivaliteit werd versterkt door enkele derby’s in belangrijke wedstrijden, waaronder de halve finale van de UEFA Cup van 2009, gewonnen door Werder Bremen op basis van uitdoelpunten.

Een andere grote rivaal van HSV is FC St. Pauli, dat eveneens gevestigd is in Hamburg.

Een sterke vriendschap hebben de fans van HSV met die van Rangers (Schotland), Hannover 96 en Arminia Bielefeld. In de laatste twee gevallen is dit vanwege de simpele reden dat de afkorting van Hannover 96 eveneens ‘HSV’ is en Arminia Bielefeld dezelfde clubkleuren heeft.

Vanwege de vele successen van HSV, kent de ploeg ook een groot aantal clubiconen. Uwe Seeler is zonder twijfel de meest bekende voormalige speler van HSV. De spits speelde vrijwel zijn gehele carrière voor HSV, kwam tot meer dan vijfhonderd duels en scoorde meer dan vierhonderd keer. Hij wordt gezien als één van de beste Duitse voetballers ooit en werd als speler van HSV onder meer wereldkampioen in 1974.

Andere voorname spelers die uitkwamen voor HSV zijn Ditmar Jakobs, Felix Magath, Manfred Kaltz en meer recentelijk Rafael van der Vaart en Mehdi Mahdavikia.

Hamburger SV finale Europacup I

De finale van de Europacup I in 1983 werd gespeeld in het Olympisch stadion in Athene. Hamburger SV en de Italiaanse grootmacht Juventus stonden tegenover elkaar. Voor het eerst sinds zeven jaar stond er geen Engelse ploeg in de finale. HSV was verliezend finalist in 1980 en had dus wat recht te zetten.

Bij Juventus speelde Michel Platini mee en was Giovanni Trapattoni de coach. Bij de Duitsers stond Ernst Happel aan het roer en onder meer Felix Magath stond in het veld. De wedstrijd beloofde erg spannend te worden, maar die verwachtingen konden niet bepaald waargemaakt worden. Het publiek werd in deze finale getrakteerd op slechts één doelpunt en die viel in de 9e minuut van de voet van Felix Magath. Hierdoor wonnen de Duitsers voor het eerst (en overigens ook de enige keer) de Europacup I.