Club

Hamburger SV

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Duitsland
Competitie:
Locatie:
Hamburg

Programma Hamburger SV

Check hier alle wedstrijden van Hamburger SV die op het programma staan.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Hamburger SV in de 2e Bundesliga.

Uitslag Hamburger SV

Elke wedstrijduitslag van Hamburger SV vind je hieronder. Klik door voor allerhande statistieken.

Hamburger SV selectie

Over de Duitse club uit Hamburg

Hamburger SV was tot het seizoen 2017/2018 de enige Duitse voetbalclub die nooit uit de Bundesliga gedegradeerd was, wat de club de bijnaam Der Dino heeft opgeleverd. Het grootste deel van de clubhistorie gold HSV als topclub of subtopper. De club werd zes keer landskampioen, won enkele bekers en was ook in Europa succesvol.

De voetbalclub Hamburger SV komt uit de gelijknamige stad in Duitsland. De club werd opgericht in 1887, destijds nog onder de naam SC Germania von 1887. In de zomer van 1919 fuseerde de club met Hamburger FC 1888 en het kleinere FC Falke 06. Laatstgenoemde vereniging werd opgericht door studenten en kende geen enkele successen. Tussen 1963 en 2018 speelde Hamburger SV op het hoogste niveau in Duitsland. In het seizoen 2017/2018 degradeerde de voetbalclub voor de eerste keer in zijn bestaan uit de Bundesliga. Geen enkele andere Duitse voetbalclub speelde een langer onafgebroken periode op het hoogste voetbalniveau van het land.

Historie HSV

Hoewel de club 1887 aanhoudt als officieel jaar van oprichting, bestaat de club feitelijk pas sinds 1919. In dat jaar was er een fusie van drie clubs waaruit Hamburger SV ontstond. SC Germania von 1887, Hamburger FC 1888 en FC Falke 06 vormden samen het huidige HSV.

HSV was al vroeg in haar bestaan een topclub en was voor de oprichting van de Bundesliga in 1963 de recordkampioen van zowel de noord-Duitse voetbalcompetitie en Oberliga Nord, die beide het hoogste voetbalniveau vormden op dat moment.

In 1963 nam HSV deel aan het eerste seizoen van de Bundesliga dat gespeeld werd, maar was de eerste jaren niet zo succesvol als de voorgaande jaren. Het meest succesvol was HSV in de jaren zeventig en tachtig, toen het drie keer kampioen werd en liefst vijf keer op de tweede plaats eindigde.

In deze periode won het ook twee keer de beker en bereikte het nog één keer de finale. Het grootste succes stamt uit 1983, toen HSV de UEFA Cup won. Het jaar hiervoor haalde de club ook de finale van de UEFA Cup, maar verloor het van IFK Göteborg.

Tot het eerste decennium van deze eeuw gold HSV als topclub in Duitsland, maar sindsdien is de club weggezakt. Enkele keren wist de ploeg ternauwernood degradatie te voorkomen. Tegenwoordig geldt HSV vooral als middenmoter.

Fans en clubiconen

Als één van de oudste en meest succesvolle clubs ooit in Duitsland, is HSV ook één van de meest populaire voetbalclubs van het land. De club kent een sterke rivaliteit met streekgenoot Werder Bremen. Deze rivaliteit werd versterkt door enkele derby’s in belangrijke wedstrijden, waaronder de halve finale van de UEFA Cup van 2009, gewonnen door Werder Bremen op basis van uitdoelpunten.

Een andere grote rivaal van HSV is FC St. Pauli, dat eveneens gevestigd is in Hamburg. Een sterke vriendschap hebben de fans van HSV met die van Rangers (Schotland), Hannover 96 en Arminia Bielefeld. In de laatste twee gevallen is dit vanwege de simpele reden dat de afkorting van Hannover 96 eveneens ‘HSV’ is en Arminia Bielefeld dezelfde clubkleuren heeft.

Vanwege de vele successen van HSV, kent de ploeg ook een groot aantal clubiconen. Uwe Seeler is zonder twijfel de meest bekende voormalige speler van HSV. De spits speelde vrijwel zijn gehele carrière voor HSV, kwam tot meer dan vijfhonderd duels en scoorde meer dan vierhonderd keer. Hij wordt gezien als één van de beste Duitse voetballers ooit en werd als speler van HSV onder meer wereldkampioen in 1974. Andere voorname spelers die uitkwamen voor HSV zijn Ditmar Jakobs, Felix Magath, Manfred Kaltz en meer recentelijk Rafael van der Vaart en Mehdi Mahdavikia.

Oud-speler Rafael van der Vaart

Er speeldne in het verleden diverse Nederlanders in het shirt van Hamburger SV. Een van de bekendste voetballers was Rafael Ferdinand van der Vaart. De middenvelder begon zijn profcarrière bij AFC Ajax, waar hij diverse prijzen. Van der Vaart kreeg ook individuele prijzen, zoals de prijs voor Talent van het Jaar en de Golden Boy Award. In 2005 maakte de speler de overstap naar Hamburger SV, hier werd hij aanvoerder. Andere bekende Nederlanders die op dat moment aangesloten waren bij HSV waren Wesley Sneijder, Royston Drenthe, Klaas-Jan Huntelaar, Arjen Robben en Ruud van Nistelrooij.

Na enkele seizoenen in Duitsland verkaste Van der Vaart naar Tottenham Hotspur. In 2012 keerde de middenvelder terug bij HSV. In 2015 speelde de oud-Ajacied in het shirt van Real Betis. Uiteindelijk sloot de ex-international zijn carrière af bij FC Midtjylland uit Denemarken.

Hamburger SV finale Europacup I

De finale van de Europacup I in 1983 werd gespeeld in het Olympisch stadion in Athene. Hamburger SV en de Italiaanse grootmacht Juventus stonden tegenover elkaar. Voor het eerst sinds zeven jaar stond er geen Engelse ploeg in de finale. HSV was verliezend finalist in 1980 en had dus wat recht te zetten.

Bij Juventus speelde Michel Platini mee en was Giovanni Trapattoni de coach. Bij de Duitsers stond Ernst Happel aan het roer en onder meer Felix Magath stond in het veld. De wedstrijd beloofde erg spannend te worden, maar die verwachtingen konden niet bepaald waargemaakt worden. Het publiek werd in deze finale getrakteerd op slechts één doelpunt en die viel in de 9e minuut van de voet van Felix Magath. Hierdoor wonnen de Duitsers voor het eerst (en overigens ook de enige keer) de Europacup I.

Winst in de Europacup II

De eerste Europese prijs veroverde Hamburger SV in het seizoen 1976/1977. De Duitse club wist bereikte de finale van de Europacup II, nadat het een seizoen eerder in de halve finale werd verslagen door Club Brugge. In een zinderde finale bleek HSV te sterk voor een andere Belgische club RSC Anderlecht. Een jaar later was dezelfde tegenstander wel te sterk voor de Duitsers.