actueel background image

De carrière van Kenneth Pérez

21 mei 2021 | 09:52 0

De Deense oud-voetballer Kenneth Pérez is een bekend gezicht op de Nederlandse televisie. De oud-speler van MVV, AZ, Ajax, PSV en FC Twente is regelmatig bij ESPN te zien als analyticus. Pérez schuift ook vaak aan bij de NOS om zijn mening te geven over de verrichtingen op de Nederlandse voetbalvelden. Pérez speelde in het verleden ook 24 interlands voor de nationale voetbalploeg van Denemarken.

Pérez bij FC Kopenhagen

Kenneth Pérez werd op 29 augustus 1974 geboren in Kopenhagen. In eerste instantie was Jensen de achternaam van de voetballer, maar er werd alsnog gekozen voor de achternaam van zijn Spaanse moeder. Pérez doorliep de jeugdopleiding van FC Kopenhagen en mocht in 1995 debuteren in het eerste elftal van de Deense topclub. De speler mocht uiteindelijk 29 wedstrijden spelen voor de club en kwam daarin driemaal tot scoren.

Transfer naar MVV Maastricht

In 1997 besloot MVV Maastricht de talentvolle Deen naar Nederland te halen. In drie seizoenen kwam Pérez tot 47 duels en 16 doelpunten. Het was dan ook niet gek dat Pérez al snel op de radar van AZ kwam te staan. De Alkmaarse club haalde de voetballer in de winterstop op. Pérez tekende een contract voor ruim vijf seizoenen bij AZ. Bij de transfer kwam wel nog wat oneindigheid tussen AZ en Roda JC kijken, aangezien de Limburgse club al tot overeenstemming met de spelverdeler zou zijn gekomen.

Pérez bij AZ

De middenvelder begon stroef bij AZ, maar wist in het seizoen 2001/2002 een basisplek af te dwingen. Trainer Co Adriaanse was zeer gecharmeerd van Pérez. Dat bleek ook wel in het seizoen 2004/2005 toen Pérez tot 16 doelpunten kwam voor AZ. In datzelfde seizoen wist AZ een enorm goede indruk te maken in Europa. AZ bereikte de halve finale van de UEFA Cup, waarin het in de allerlaatste seconde alsnog de finale misliep. Pérez speelde ruim zes jaar bij AZ en maakte vervolgens een transfer naar de topclub Ajax.

Teleurstellende periode bij Ajax

Het eerste seizoen van Pérez verliep zwaar teleurstellend. Al snel kwam de voetballer negatief in het nieuws. Pérez had bij de wedstrijd tegen FC Twente een racistisch scheldwoord gebruikt tegen de assistent-scheidsrechter. De Deen moest door het stof en werd door de KNVB voor vijf wedstrijden geschorst. De Deens international kreeg weinig speeltijd bij Ajax, simpelweg omdat de concurrentie nog beter was. Wesley Sneijder kreeg op dat moment de voorkeur. Na een teleurstellend seizoen vertrok Pérez naar PSV voor een bedrag van 1,7 miljoen euro.

Nieuw avontuur in Eindhoven

In de zomer van 2007 tekende Pérez een contract voor twee seizoenen bij PSV. Trainer Ronald Koeman gaf de middenvelder direct een basisplek. Echter vertrok Koeman al naar enkele maanden bij de Eindhovense club. Pérez verloor vervolgens zijn plekje in het basiselftal. De Deen werd wederom een wisselspeler, de reden waarom hij vertrok uit Amsterdam. In de tussentijd was Sneijder vertrokken bij Ajax, waardoor de Deen weer op de radar van de club kwam. PSV verkocht de speler in december 2007 weer aan Ajax, wederom voor een bedrag van 1,7 miljoen euro.

Terugkeer bij Ajax

De Deense middenvelder werd door Adrie Koster direct in het basiselftal van Ajax gezet. In de eerste helft van het seizoen speelde Pérez nagenoeg alle wedstrijden en kwam hij zevenmaal tot scoren. Desondanks greep de Amsterdamse club net naast de landstitel, die uitgerekend naar PSV ging. Pérez ontving wel veel lof voor zijn spel en wist revanche te nemen op zijn eerste periode bij Ajax.

In de zomer van 2008 wist Ajax zich te versterken met de talentvolle middenvelder Aissati. De speler werd overgenomen van PSV en kreeg al snel de voorkeur boven Pérez. In augustus 2008 werd Pérez door trainer Marco van Basten teruggezet naar het tweede elftal. De Deen mocht na een hoop gesteggel vertrekken bij de club, zijn contract werd namelijk per direct ontbonden.

Pérez bij FC Twente

Amper 24 uur nadat Pérez Ajax had verlaten tekende de spelverdeler een contract voor twee seizoenen bij FC Twente. Pérez kreeg een basisplek en verloor deze ook niet meer. In zijn tweede seizoen boekte de voetballer met zijn club een groot succes door zeer verrassend de landstitel te grijpen. In mei 2010 was Pérez te gast bij de talkshow Pauw & Witteman. De Deen maakte op de televisie bekend dat hij stopte met betaald voetbal.

Amateurclubs

Na zijn periode bij FC Twente besloot Pérez om bij de amateurs te gaan voetballen. Na een periode bij AFC uit Amsterdam ging de middenvelder voor BVV’31 uit Blaricum spelen. In 2013 kreeg Pérez een schorsing van 10 wedstrijden na een bikkelharde overtreding.

Prijzenkast van Pérez

Pérez won als jong talent het bekertoernooi en de League Cup in Denemarken. In 2006 won de voetballer de Johan Cruijff Schaal en in 2007 de KNVB Beker. In 2010 werd Pérez landskampioen van Nederland met FC Twente.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.