actueel background image

De carrière van Giovanni van Bronckhorst

02 mrt 2021 | 09:51 0

Giovanni van Bronckhorst werd op 5 februari 1975 geboren in Rotterdam. De linksback wist als voetballer veel prijzen te winnen. Hij won eremetaal in Nederland, Schotland, Spanje en Engeland en speelde in de WK-finale van 2010 in Zuid-Afrika. Van Bronckhorst werd dankzij zijn goede prestaties in het Nederlands voetbalelftal dan ook Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Van Bronckhorst speelde als profvoetballer voor RKC Waalwijk, Feyenoord, Glasgow Rangers, Arsenal FC en FC Barcelona. In 2006 won de Nederlander met de laatstgenoemde club de UEFA Champions League. Na een prachtige carrière als profvoetballer besloot Van Bronckhorst om voetbaltrainer te worden. De ervaren oud-speler was trainer bij Feyenoord en het Chinese Guangzhou R&F.

Jeugdopleiding van Feyenoord

Van Bronckhorst kwam al op jonge leeftijd op het voetbalveld terecht. De Rotterdammer ging voor de lokale amateurvereniging LMO spelen en werd al snel gespot door scouts. Op 7-jarige leeftijd ging Van Bronckhorst in de jeugdopleiding van Feyenoord spelen. Acht jaar later mocht het talent zijn handtekening zetten onder een profcontract. Echter kon de speler geen aansluiting vinden in het eerste elftal en speelde hij geen minuut in de Eredivisie.

In het seizoen 1993/1994 kwam daar verandering in. Van Bronckhorst werd uitgeleend aan RKC Waalwijk en bij die club speelde hij zijn eerste minuten in het profvoetbal. De verdediger kwam tot 12 wedstrijden en twee doelpunten voor de Brabantse club. Een seizoen later mocht Van Bronckhorst wel aansluiten bij het eerste elftal van Feyenoord. In zijn eerste seizoen sinds zijn uitleenperiode kwam de speler tot 10 wedstrijden. In het seizoen 1995/1996 stond de vleugelverdediger vrijwel het gehele seizoen in de basisopstelling van de Rotterdamse grootmacht. Van Bronckhorst speelde 103 wedstrijden voor Feyenoord en noteerde daarin 22 goals. Hij won met de club één keer de KNVB Beker.

Avontuur in Schotland

In 1998 besloot Van Bronckhorst zijn geliefde Feyenoord te verlaten. De verdediger kon namelijk een transfer maken naar de Schotse topclub Glasgow Rangers. De trainer bij de club was op dat moment de Nederlander Dick Advocaat. Naast Van Bronckhorst speelde ook Michael Mols, Fernando Ricksen, Arthur Numan en Ronald de Boer voor de club. Zijn periode bij Rangers was zeer succesvol. De verdediger won tweemaal de landstitel, de beker en de League Cup. Alleen in zijn laatste seizoen pakte de club geen eremetaal.

Droomtransfer naar Arsenal FC

De geweldige prestaties van de speler bleven ook in het buitenland niet onopgemerkt. Van Bronckhorst werd al een tijdje gevolgd door de Engelse topclub Arsenal FC. In 2001 tekende de Nederlander een contract voor vijf seizoenen bij de Londense voetbalclub. Opvallend genoeg wist de voetballer geen goede indruk te maken in Engeland. Van Bronckhorst moest dan ook de vervanger worden van de icoon Emmanuel Petit, een zware opgave. Van Bronckhorst won met Arsenal wel de landstitel en de FA Cup. Tussen 2001 en 2004 speelde de voetballer welgeteld 42 wedstrijden voor Arsenal FC.

Huurperiode bij FC Barcelona

In 2003 mocht Van Bronckhorst op huurbasis vertrekken bij Arsenal. De speler ging niet achteruit, want hij mocht een contract tekenen bij FC Barcelona. Bij de Catalaanse club speelde op dat moment ook Patrick Kluivert, Marc Overmars en Phillip Cocu. De Nederlandse invloeden waren grotendeels te danken aan de trainer Frank Rijkaard. Van Bronckhorst speelde in Engeland op het middenveld, maar kreeg in Spanje de taak als linksback. In mei 2004 nam FC Barcelona de Nederlander definitief over. In het seizoen 2004/2005 won hij met FC Barcelona de landstitel, echter waren op dat moment alle andere Nederlanders al vertrokken bij de club.

In de seizoenen die volgde was Van Bronckhorst niet meer weg te denken uit het eerste elftal. FC Barcelona won meerdere landstitel, de Supercopa en zelfs de UEFA Champions League. De verdediger begon in de basis van alle Europese duels in het kampioensjaar.

Giovanni van Bronckhorst bij FC Barcelona

Van Brockhorst keert terug bij Feyenoord

In 2007 besloot Van Bronckhorst om te verstrekken uit Spanje. De verdediger keerde terug bij Feyenoord om de cirkel rond te maken. De speler kondigde direct aan af te zien van eventuele winstpremies. Van Bronckhorst werd direct aanvoerder bij Feyenoord en won in 2008 de KNVB Beker. Na het WK 2010 stopte Van Bronckhorst als profvoetballer. Er werd nog wel een afscheidswedstrijd georganiseerd tegen Real Mallorca.

Van Bronckhorst in Oranje

In 1996 mocht Van Bronckhorst debuteren in Jong Oranje, maar later in hetzelfde jaar speelde de voetballer zijn eerste minuten in het grote Oranje. Een jaar later kwam de verdediger voor de eerste keer tot scoren voor het Nederlands elftal in de interland tegen Zuid-Afrika. Van Bronckhorst bereikte met Oranje de finale op het WK 2010, waarin er werd verloren van Spanje. In de halve finale tegen Uruguay kwam de verdediger nog tot scoren met een geweldig afstandsschot. De speler kwam tot 106 interlands voor het Nederlands elftal.

Succestrainer bij Feyenoord

Van Bronckhorst was sinds 2010 actief als trainer bij Feyenoord. In 2015 werd de oud-speler zelfs aangesteld tot hoofdtrainer van het eerste elftal. Het bleek een gouden greep van de club. In het seizoen 2015/2016 won Feyenoord de KNVB Beker door in de finale met 2-1 te winnen van FC Utrecht. In 2017 en 2018 won de voetbalclub ook de Johan Cruijff Schaal. Echter beleefde Van Bronckhorst in het seizoen 2016/2017 een droom. Feyenoord won namelijk de landstitel door één punt meer te behalen dan aartsrivaal Ajax. Een seizoen later pakte de Rotterdamse topclub ook de KNVB Beker door in de finale te winnen van AZ.

Feyenoord logo
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.