actueel background image

De carrière van Arjan Swinkels

22 jul 2020 | 10:36 0

Arjan Swinkels werd op 15 oktober 1984 geboren in Moergestel. De verdediger werd op maandag 13 juli 2020 aangetrokken door VVV-Venlo. Een seizoen eerder speelde de speler voor KV Mechelen, dat hem transfervrij aantrok. Swinkels won met KV Mechelen de titel op het tweede niveau en het nationale bekertoernooi. Zijn oudere-broer Ruud Swinkels is ook profvoetballer. Hij is een doelman.

Carrière bij Willem II

Arjan Swinkels begon op vroege leeftijd al met voetballen bij zijn lokale amateurvereniging Audacia. Het talent werd al vroegtijdig opgepikt door Willem II en Swinkels mocht aansluiten in de jeugdopleiding van de profclub. In seizoen 2004/2005 werd Swinkels toegevoegd aan de eerste selectie van Willem II. Op 3 maart 2005 debuteerde Swinkels in de hoofdmacht. Hij mocht invallen in een bekerduel voor de geblesseerde Albert van der Haar. In september debuteerde de centrale verdediger ook in de Eredivisie tegen Roda JC. Willem II won die wedstrijd met 2-0.

Clubheld Swinkels

Een seizoen later mocht Swinkels zich wederom melden in het eerste elftal, echter kwam de verdediger amper tot spelen toe. Swinkels mocht slechts een paar wedstrijden meespelen. Tegen het einde van het seizoen 2006/2007 moest Willem II vechten tegen degradatie en bleek het duel tegen RKC Waalwijk beslissend. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel, waardoor de Tilburgse club zich wist te handhaven op het hoogste voetbalniveau. Vlak voor tijd haalde Swinkels een bal van de doellijn, waardoor de supporters spraken over clubheld Arjan Swinkels.

Willem 2 logo

Vaste basisklant bij Willem II

In het seizoen 2007/2008 leek Delano Hill de grootste kandidaat om vaste basisspeler te worden bij Willem II. Echter raakte de speler geblesseerd, waardoor de trainer genoodzaakt was om Swinkels basisspeler te maken. Het bleek een succes en hoofdcoach Dennis van Wijk besloot Swinkels aanvoerder te maken.

De verdediger groeide uit tot een clubicoon en een publiekslieveling. Dit kwam voornamelijk om de speler is opgegroeid in de regio en elke wedstrijd 100% geeft. In februari 2010 werd Swinkels wederom aanvoerder van de ploeg. Een seizoen later degradeerde Willem II uit de Eredivisie, om een jaar later weer terug te keren op het hoogste niveau.

Nieuw avontuur in België

Na vele seizoenen in de Eredivisie besloot Arjan Swinkels om een transfer te maken naar Lierse SK. De verdediger wist bij de Belgische club een geweldige indruk te maken en werd in het seizoen 2013/2014 zelfs uitgeroepen tot speler van het seizoen. Echter werd begin februari 2015 trainer Slavisa Stojanovic de laan uitgestuurd. Swinkels moest vertrekken en ging naar het Nederlandse Roda JC. 

Opnieuw succes

Swinkels speelde twee jaar voor Roda JC en vertrok vervolgens transfervrij naar het Belgische FCO Beerschot Wilrijk. In datzelfde seizoen promoveerde de club naar het tweede niveau en een seizoen later liep het promotie op een haar na mis.

In seizoen 2018/2019 speelde Swinkels voor KV Mechelen. Swinkels was direct een vaste basiskracht en pakte met de Belgische club de titel op het tweede niveau. Het bleef daar niet bij, want één seizoen later won Swinkels ook de Beker van België met KV Mechelen.

KV Mechelen logo

Swinkels naar VVV-Venlo

Op 13 juli 2020 maakte VVV-Venlo bekend dat ze Arjen Swinkels transfervrij hebben gecontracteerd. De ervaren verdediger tekende een contract voor één seizoen in Limburg. Swinkels zat op dat moment nog zonder club omdat zijn contract bij KV Mechelen was verlopen. Eerder versterkte VVV-Venlo zich al met Jafar Arias, Roy Gelmi, Lukas Schmitz en Guus Hupperts.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.