actueel background image

De 10 duurste aankopen van Ajax

11 sep 2020 | 09:57 0

Ajax is verreweg de kapitaalkrachtigste club van Nederland. De Amsterdamse club beschikt over een begroting van 110 miljoen euro en heeft daarnaast ook nog een eigen vermogen van ruim 260 miljoen euro. Ajax heeft hierdoor ook de kans om zich te kunnen versterken met topvoetballers die een behoorlijk prijzenkaartje om hun nek hebben hangen. Bekijk hieronder de 10 duurste aankopen in de clubhistorie van Ajax.

10. Mohamed Kudus (9 miljoen euro)

In 2020 versterkte Ajax zich met de nog relatief onbekende Mohamed Kudus. De Ghanese aanvaller werd in 2018 door FC Nordsjaelland opgepikt bij de Right to Dream Academy in Ghana. In Denemarken speelde de doelpuntenmaker 51 wedstrijden en 14 doelpunten. In 2019 mocht Kudus dan ook debuteren in de nationale ploeg van zijn thuisland. Ajax betaalde een bedrag van 9 miljoen euro voor de aanvaller.

9. Hakim Ziyech (11 miljoen euro)

De populairste voetballers bij Ajax was de laatste jaren Hakim Ziyech. De Marokkaanse middenvelder werd in 2016 voor 11 miljoen euro overgenomen van FC Twente. In Amsterdam kwam de speler tot 112 wedstrijden en 38 doelpunten. Ziyech groeide uit tot de beste voetballer in de Eredivisie. In 2020 werd Ziyech voor maar liefst 40 miljoen euro verkocht aan Chelsea FC.

8. Dusan Tadic (11,4 miljoen euro)

Dusan Tadic wist zowel bij Vojvodina, FC Groningen, FC Twente als Southampton een geweldige indruk te maken. De Servisch international stond dan ook hoog op het verlanglijstje van Ajax. In 2018 betaalde de Amsterdamse club een bedrag van 11,4 miljoen euro voor de doelpuntenmaker. In twee seizoenen kwam Tadic tot 59 duels voor Ajax, waarin hij 39 keer trefzeker was en nog veel meer assists wist af te leveren. Tadic was de laatste twee seizoenen dan ook van onschatbare waarde voor Ajax.

7. David Neres (12 miljoen euro)

In 2017 betaalde Ajax maar liefst 12 miljoen euro voor een groot Braziliaans talent. De jonge aanvaller David Neres kwam over van Sao Paulo FC. Het bleek één van de beste aankopen van de laatste jaren te zijn. Neres scoorde 31 doelpunten in 81 wedstrijden en was ook zeer belangrijk in de UEFA Champions League. Daarnaast debuteerde Neres in het Braziliaanse elftal. De marktwaarde van Neres zou momenteel 36 miljoen euro zijn.

6. Razvan Marin (12,5 miljoen euro)

Middenvelder Razyan Marin werd eveneens in 2019 door Ajax gekocht. De Amsterdammers betaalde 12,5 miljoen euro voor het talent van Standard Luik. Ajax kreeg uiteindelijk veel spijt van de aankoop: Marin kon het niveau niet aantikken en speelde uiteindelijk rond de 500 minuten in de competitie. In 2020 maakte Marin op huurbasis de overstap naar het Italiaanse Cagliari. Zijn nieuwe werkgever neemt hem in 2021 definitief over.

5. Edson Alvarez (15 miljoen euro)

Edson Alvarez debuteerde in 2016 bij Club América en werd amper een jaar later al geselecteerd voor het nationale Mexicaanse elftal. In 2019 besloot Ajax de verdediger over te nemen voor een bedrag van 15 miljoen euro. Alvarez werd de eerste Mexicaan ooit bij de Amsterdamse club. Tot op heden kwam Alvarez slechts tot vijf competitieduels voor Ajax, het is dus nog maar de vraag of hij het wel gaat redden

4. Miralem Sulejmani (16,25 miljoen euro)

Het was één van de opvallendste transfers in de geschiedenis van de Eredivisie. Ajax betaalde namelijk 16,25 miljoen euro aan sc Heerenveen voor de talentvolle Miralem Sulejmani. Het wonderkind moest de Amsterdamse club kampioen maken, maar dat liep toch anders. Sulejmani kwam in 158 wedstrijden slechts tot 38 doelpunten. Tegenwoordig staat de aanvaller onder contract bij het Zwitserse Young Boys.

3. Quincy Promes (17,2 miljoen euro)

Quincy Promes staat op de 3e plaats in de lijst met een transferbedrag van 17,2 miljoen euro. Ajax betaalde in eerste instantie een bedrag van 15,7 miljoen euro voor de international. Sevilla kon echter nog 1,5 miljoen euro meer bijschrijven dankzij de bonussen. Opvallend genoeg kwam Promes ook uit de jeugdopleiding van Ajax, waar hij op 16-jarige leeftijd werd weggestuurd. Promes heeft al bewezen aan zijn hoge prijzenkaartje te voldoen.

2. Antony (20,75 miljoen euro)

In het seizoen 2020/2021 kreeg Ajax beschikking over een groot Braziliaans talent. De aanvallend ingestelde Antony kwam voor een bedrag van 15,75 miljoen euro naar Amsterdam. Het transferbedrag van de 19-jarige speler kan door bonussen nog stijgen tot maximaal 20,75 miljoen euro. In 2008 betaalde Ajax voor het laatst zo’n aanzienlijk bedrag voor een talent, dat was destijds nog voor Sulejmani.

1. Daley Blind (21 miljoen euro)

Daley Blind werd een lange tijd geleden door Ajax verkocht voor een bedrag van 18 miljoen euro. Na vier seizoenen bij Manchester United keerde de verdediger weer terug op het oude nest. Ajax betaalde een bedrag van 16 miljoen euro voor de ervaren kracht, maar het bedrag liep op tot 21 miljoen euro. Desondanks kan Ajax terugkijken op een zeer goede zet.

Spelers kunnen wedden op een club. Wedden op Ajax is populair.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.