wk-2022

Nederlands elftal op het WK

Om erbij te kunnen zijn op het wereldkampioenschap 2022 moest het Nederlands Elftal zich zien te kwalificeren. Nederland werd in de kwalificatiegroep G geloot. Daarin moest het onder andere Noorwegen en Turkije achter zich zien te houden om zeker te zijn van WK deelname. Onder de nieuwe bondscoach Frank de Boer, de opvolger van de vertrokken Ronald Koeman, werd de eerste belangrijke kwalificatiewedstrijd met 4-2 verloren van Turkije. Na het teleurstellend verlopen EK 2020, dat in de zomer van 2021 werd gespeeld, nam de KNVB afscheid van De Boer. Onder zijn opvolger Louis van Gaal wist Oranje de schade te repareren en won het kwalificatiegroep G, waarmee kwalificatie voor het WK een feit was.

Het Nederlands elftal speelt over
Het Nederlands elftal speelt over
Dagen
Uur
min
sec

FIFA wereldranglijst Nederlands Elftal

In 2010 behaalde het Nederlands Elftal de WK finale. Daarmee verdiende Oranje heel veel punten voor de FIFA wereldranglijst. In maart 2011 steeg Nederland naar de eerste plaats van die ranglijst en was het cijfermatig het beste voetballand van de wereld. Na het WK 2014, waar Oranje derde werd, plaatste het Nederlands Elftal zich niet voor de eindrondes van het EK 2016 in Frankrijk en het WK 2018 in Rusland. Dat had veel consequenties voor de positie op de FIFA wereldranglijst. Oranje struikelde zelfs uit de top 30. Onder bondscoach Koeman presteerde Nederland beter in de Nations League en kwalificeerde het zich voor het EK in 2020. Anno 2022 staat Nederland op de tiende plaats van de FIFA wereldranglijst.

Selectie Nederlands Elftal

De selectie van het Nederlands Elftal bestaat uit een mix van ervaren voetbalprofs die uitkomen in de top van het Europese voetbal en jonge talenten die vanuit de Nederlandse Eredivisie die stap naar de Europese top ooit hopen te zetten. Belangrijke spelers in de selectie van bondscoach Louis van Gaal zijn onder andere aanvoerder Georginio Wijnaldum van Paris Saint-Germain, die de gave heeft om vaak belangrijke en beslissende doelpunten te maken, verdediger Virgil van Dijk van Liverpool en de eigenzinnige Memphis, die uitkomt voor FC Barcelona. De in potentie meest talentvolle voetballer van het huidige Oranje is Frenkie de Jong. De middenvelder van FC Barcelona is een spelverdeler die een wedstrijd als geen ander kan lezen en andere spelers beter kan laten functioneren in een elftal.

Speelschema Nederland

Oranje werkt zijn poulewedstrijden af tegen Senegal, Ecuador en gastland Qatar, de speelsteden zijn respectievelijk Al Thumama, Doha en Al Khor. Op papier zijn de Leeuwen al door volgens diverse (zelfbenoemde) deskundigen, maar vergeet niet dat Oranje op de meest onmogelijke momenten niet thuis geeft. Bovendien is Ecuador een gevaarlijke outsider en weet Qatar het thuispubliek achter zich. Uitgaand van minimaal een tweede plek deze poule richten fans zich op de achtste finales.

Wordt Oranje eerste, dan gaat het door naar het Khalifa International Stadion in Al Rayyan, waar de runner-up uit poule B wacht (Verenigde Staten, Iran of een nader te bepalen playoff-winnaar: Oekraïne, Schotland of Wales). Wordt Nederland tweede, dan verhuist de karavaan van Louis van Gaal richting het Al Bayt Stadion, Al Khor, waar de winnaar van poule B de tegenstander is. Een plek in de kwartfinales lijkt dus het meest waarschijnlijke scenario.

Feitjes en veelgestelde vragen

We hebben een paar leuke feitjes en veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Klik op de vraag om het antwoord te zien!

De erelijst van het Nederland Elftal is voorlopig beperkt tot één grote internationale titel. In 1988 werd het Europees Kampioenschap gewonnen.

Nederland stond drie keer in de WK finale en verloor ze alle drie. De laatste keer was in 2010. In 2018/2019 behaalde Nederland de finale van de Nations League. Deze werd verloren van Portugal.

De allereerste interland die Nederland speelde, vond plaats in 1905. In de 117 jaar die volgden, speelde het Nederlands Elftal 831 interlands. Daarvan won het er meer dan de helft. 422 interlands werden winnend afgesloten. 227 ging Nederland als verliezer van het veld. De overige 183 interland werden gelijkgespeeld.

Nederland scoorde veel meer dan de collectieve tegenstand. 1713 doelpunten werden gescoord door de diverse generaties Oranje-internationals terwijl de Nederlandse keepers 1061 tegendoelpunten hoefden te incasseren. Nederlandse internationals werden in al die wedstrijden 533 keer bestraft met een gele kaart. Dertig keer werd een speler met een rode kaart van het veld gestuurd.

De uitzendrechten van de wedstrijden van het Nederlands Elftal zijn volledig in handen van de NOS. De publieke omroep heeft het recht gekocht om alle kwalificatiewedstrijden, wedstrijden in het kader van de Nations League en vriendschappelijke wedstrijden uit te mogen zenden.

Daarnaast heeft de NOS ook de rechten in handen om het WK 2022 uit te zenden. Alle wedstrijden die Oranje op het WK in Qatar speelt, zijn te zien bij de publieke omroep.

Het Nederlands Elftal neemt deze winter in Qatar voor de elfde keer deel aan de eindronde van het WK. De eerste twee WK deelnames in 1934 en 1938 waren allesbehalve succesvol. Nederland kon direct na één wedstrijd de koffers alweer pakken. Vervolgens lukte het 34 jaar niet om opnieuw kwalificatie voor de eindronde van een WK te realiseren. In 1974 werd Oranje wel direct tweede en maakte het wereldwijd indruk met het totaalvoetbal. 4 jaar later werd opnieuw de finale gehaald.

In 1982 en 1986 ontbrak Oranje, maar in 1990 had het als regerend Europees kampioen hoge verwachtingen. Die kwamen niet uit en de achtste finale bleek het Waterloo voor Oranje te zijn.

In 1994 werd Nederland in de kwartfinale uitgeschakeld door Brazilië, dat 4 jaar later de poort naar de finale blokkeerde. Via een niet-kwalificatie in 2002 en een uitschakeling in de achtste finale in 2006 brak een nieuwe succesperiode aan. In 2010 won Oranje zilver, 4 jaar later brons. In 2018 wist Oranje zich niet te kwalificeren voor het wereldkampioenschap.

Spelersrecords Nederland Elftal

Meeste interlands
Wesley Sneijder kwam het vaakst uit voor het Nederlands Elftal. De middenvelder kwam tot 137 interlands.

De keeper met de meeste interlands is Edwin van der Sar. De sluitpost van onder andere Ajax en Manchester United keepte 130 wedstrijden voor het Nederlands Elftal.

Topscorer
Robin van Persie is met vijftig treffers all-time topscorer van Oranje. Hij deelt het erepodium met Klaas Jan Huntelaar (42 doelpunten) en Patrick Kluivert (veertig doelpunten).

Meeste interlands bondscoach
De Engelsman Bob Glendenning is met 87 interlands de man die Oranje het vaakst gecoacht heeft. Dick Advocaat, in drie periodes werkzaam als bondscoach, volgt op gepaste afstand. De Kleine Generaal stond 62 wedstrijden coachend langs de lijn.

Spelersrecords Nederlands Elftal

Historie: voetbalgeschiedenis Nederlands Elftal

Het Nederlands Elftal speelde haar eerste interland op 30 april 1905. Buurland België werd met 1-4 verslagen. In de eerste jaren van het Nederlands Elftal was voetbal nog allemaal amateursport en bestond het WK voetbal nog niet. Nederland nam drie keer deel aan de Olympische Spelen en werd drie keer derde. In 1908, 1912 en 1920 werd er brons gewonnen.

Het Nederlands Elftal heeft één grote internationale prijs gewonnen. In 1988 won Oranje onder leiding van bondscoach Rinus Michels het Europees Kampioenschap.

Daarnaast hebben de Oranje Leeuwen drie keer in de finale van een eindronde gestaan. Toevallig zijn dit alle drie WK finales geweest. In 1974 werd de finale van het wereldkampioenschap voetbal in toenmalig West-Duitsland verloren van de gastheer. Oranje kwam vroeg in de finale op een 0-1 voorsprong, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met zilver, hoewel het sterker was dan de West-Duitsers.

In 1978 werd opnieuw de WK finale gehaald en opnieuw werd verloren van het thuisland. Na 90 minuten stond het 1-1 in de finale tegen Argentinië. In de absolute slotfase had Rob Rensenbrink voetbalgeschiedenis kunnen schrijven, maar zijn schot belandde op de paal.

Het wereldkampioenschap 2010 werd gespeeld in Zuid-Afrika. Oranje behaalde voor de derde keer de WK finale, die het na verlenging verloor van Spanje. Het moment dat Arjen Robben solo afgaat op de Spaanse keeper Casillas staat de meesten nog op het netvlies.

Naast de drie verloren WK finales stond het Nederlands Elftal één keer in een kleinere internationale finale. In 2018 werd de eerste editie van de Nations League gespeeld. Dit Europese toernooi werd gespeeld in poules van drie landen. Nederland won de poule waar naast Oranje ook Frankrijk en Duitsland in zaten. Een knappe prestatie, die Oranje een plaats in de finale opleverde. De halve finale werd gewonnen van Engeland, maar in de finale moesten de Nederlandse spelers hun meerdere erkennen in Portugal, dat daarmee de eerste editie van de Nations League won.

Naast deze finaleplaatsen strandde Oranje ook een flink aantal keer in de halve finale. De eerste keer was in 1976 op het Europees Kampioenschap in Tsjechoslowakije. Ook op het EK 2020, dat gezamenlijk door Nederland en België werd georganiseerd, vloog Oranje er in de halve finale uit. Het team van toenmalig bondscoach Frank Rijkaard miste in de wedstrijd tegen Italië maar liefst vijf strafschoppen, twee in de reguliere speeltijd en twee in de strafschoppenserie die nodig was om tot een winnaar te komen.

Twee jaar eerder, op het WK 1998, is exact hetzelfde gebeurd. Brazilië schakelde Oranje na strafschoppen uit in de halve finale. Een gedesillusioneerd Nederland verloor daarna de wedstrijd om het brons van Kroatië.

In 2014 haalde Oranje verrassend de halve finale. Argentinië bleek iets te sterk voor het elftal van Louis van Gaal. Wederom verloor Nederland na strafschoppen. Ditmaal werd de wedstrijd om de derde en vierde plaats wél gewonnen. Gastland Brazilië werd met 0-3 verslagen.