wk-2022
Het WK 2022 start over
Dagen
Uur
min
sec

WK 2022

Op zondag 20 november wordt om 17.00 uur Nederlandse tijd de openingswedstrijd van het WK 2022 afgetrapt. Het is voor het eerst dat het wereldkampioenschap voetbal wordt gespeeld in de Europese winter. Het toernooi begint met de groepsfase. Hieraan doen 32 landen mee. Het Nederlands Elftal heeft zich ook geplaatst voor het WK. Per groep gaan er twee landen door naar de knock-outfase. Daarin vallen steeds evenveel landen af als dat er doorgaan. Op 18 december staat de WK-finale op het programma. Op deze toernooipagina staat alle informatie over het WK 2022, het speelschema, de speelsteden en natuurlijk alle uitslagen van de wedstrijden.

Speelschema

Het WK 2022 wordt gespeeld door 32 landen. Zij worden bij de loting ingedeeld in acht groepen van elk vier landen. Elk land speelt één keer tegen elkaar. Het speelschema wordt zo opgebouwd dat er in de groepsfase elke speeldag vier wedstrijden gespeeld worden. Het WK in Qatar is het kortste WK in de geschiedenis. De knock-outfase start op 3 december met de achtste finales.

Vind de beste odds promoties

Krijg inzicht in de beste odds boosts en vergelijk gemakkelijk alle wedstrijden via de app. Zo haal jij het meeste uit je sportweddenschappen en mis je nooit meer een interessante promotie!

De bookmakers keurmerken
vergunning-kansspelautoriteitspeelbewust 18+ logo blauw

Opzet WK voetbal 2022

In 2010 werd de organisatie van het WK 2022 toegekend aan Qatar. Het is de eerste keer dat het FIFA wereldkampioenschap wordt gespeeld in een land in het Midden-Oosten. Een land zonder echte voetbaltraditie, maar wel een land waar vele dollars worden uitgegeven om de organisatie tot in de puntjes te verzorgen. Rondom het toewijzen van het WK aan Qatar worden nogal wat vraagtekens gesteld. Niet alleen wat betreft de mensenrechtensituatie in het land, maar ook vanwege de mogelijke fraude die gepleegd is om de organisatie te verkrijgen. Er wordt ook geclaimd dat er tijdens de bouw van de stadions veel mensen om het leven gekomen zijn door onverantwoordelijke werkomstandigheden.

Uiteindelijk wordt er in november en december gewoon gevoetbald in Qatar. Het WK wordt afgewerkt in acht stadions verdeeld over vijf speelsteden, Doha, Lusail, Al-Khor, Al-Rayyan en Al-Wakrah. De groepsfase wordt gespeeld tussen 20 november en 3 december. Daarmee is het de kortste groepsfase in de geschiedenis van het WK.

WK 2022 opzet nieuwe afbeelding

De beste twee landen uit iedere groep plaatsen zich voor de achtste finales. Deze worden gespeeld op 3, 4, 5 en 6 december. De winnaars van deze wedstrijden spelen in de kwartfinales op 9 en 10 december. Voor de verliezers zit het toernooi er op. De halve finales worden gespeeld op 13 en 14 december. De winnaars plaatsen zich voor de WK-finale, de verliezers moeten zich zien op te laden voor de strijd om het brons. Op 17 december wordt de wedstrijd om de derde plaats gespeeld alvorens op 18 december de WK-finale gespeeld wordt in het Lusail Stadion in Lusail.

Er wordt in de knock-outfase verlengd op het moment dat de stand na 90 minuten gelijk is. In tegenstelling tot eerdere eindtoernooien waar er geëxperimenteerd is met golden goals en later met silver goals wordt er bij het WK 2022 gewoon twee keer een kwartier verlenging gespeeld. Is de stand dan nog gelijk, dan moeten strafschoppen de beslissing brengen. In de strafschoppenserie krijgt ieder land vijf penalty’s. Een misser is nog niet direct dodelijk. Staat het na vijf strafschoppen voor ieder land nog altijd gelijk, dan spelen de landen om en om een shoot-out, waarbij een misser wel dodelijk is als de tegenstander in de gelijkmakende beurt de penalty wel benut.

Veelgestelde vragen

Omdat er veel informatie beschikbaar is over het WK 2022 staan hier de veelgestelde vragen overzichtelijk bij elkaar.

Het WK 2022 wordt gespeeld in vijf steden in Qatar. Deze vijf steden zijn:
– Doha
– Losail
– Al-Khor
– Al-Rayyan
– Al-Wakrah

Doha herbergt niet één maar vier stadions waarin WK wedstrijden worden gespeeld. Losail, Al-Khor, Al-Rayyan en Al-Wakrah herbergen één stadion.

De wedstrijden van het wereldkampioenschap voetbal worden gespeeld in acht stadions. Deze stadions zijn bijna allemaal nieuw gebouwd voor het WK. In de stadions zijn nieuwe technieken toegepast die de stadions koel moeten houden tijdens de wedstrijden.

De totale kosten voor de ontwikkeling van de stadions heeft naar schatting € 3 miljard gekost.

De volgende stadions zijn gebouwd voor het wereldkampioenschap voetbal 2022:
– Al Bayt Stadium in Al Khar (60.000 zitplaatsen)
– Al Rayyan Stadium in Al Rayyan (40.000 zitplaatsen)
– Lusail Iconic Stadium in Losail (80.000 zitplaatsen)
– Stadium 974 in Doha (40.000 zitplaatsen)
– Al Thumama Stadium in Doha (40.000 zitplaatsen)
– Education City Stadium in Doha (45.350 zitplaatsen)
– Khalifa International Stadium in Doha (40.000 zitplaatsen)
– Al Janoub Stadium in Al Wakrah (40.000 zitplaatsen)

De openingswedstrijd van het WK wordt gespeeld in het Al Bayt Stadium in Al Khor, de finale wordt gespeeld in het Lusail Iconic Stadium in Losail.

De loting voor de groepsfase van het wereldkampioenschap voetbal 2022 vond op 1 april 2022 plaats in Doha. Dat is het moment dat alle deelnemende landen bekend werden en dat alle kwalificatietrajecten afgerond zijn. Van de 32 landen die deelnemen aan het FIFA wereldkampioenschap komen er dertien uit Europa (UEFA). Afrika en Zuid-Amerika mogen ieder vijf landen afvaardigen naar het WK. De overige acht deelnemers op basis van prestaties komen uit Azië (vier of vijf), Oceanië (nul of één) en Noord-Amerika (drie). Qatar is als gastland automatisch geplaatst en reeds ingedeeld in Poule A.

Hoewel het een interessante vraag is die veel voetbalfans bezighoudt, is de hoogte van het prijzengeld voor het WK 2022 op dit moment nog niet bekend. Het prijzengeld dat te verdelen was tijdens het vorige WK bedroeg €344 miljoen. Dat was ruim hoger dan de totale prijzenpot van het WK dat 4 jaar eerder in Brazilië gespeeld werd. Nederland werd derde op dat WK. De KNVB mocht daarom €14,7 miljoen bijschrijven. Voor het toernooi in Qatar zullen de startpremies en de bonus voor het behalen van de knock-outfase ongetwijfeld omhoog geschroefd zijn.

De eerste termijn om kaarten te kopen voor het WK liep van 19 januari 2022 tot en met 8 februari 2022. Het was mogelijk om series kaarten om een bepaald land te volgen te kopen, maar ook losse wedstrijden zoals de halve finales en de finale waren te koop. De FIFA wijst in februari de kaarten toe. Is er meer vraag dan aanbod voor een bepaalde wedstrijd, dan wordt er geloot. Zijn er na deze eerste ronde voor bepaalde wedstrijden nog kaarten over, dan zullen deze opnieuw aangeboden worden.

Weg Nederlands elftal naar WK

Het Nederlands Elftal plaatste zich als groepswinnaar van kwalificatiegroep G voor het WK in Qatar. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Bondscoach Ronald Koeman vertrok vlak voor het begin van de WK-kwalificatie naar Barcelona. Hij werd bij Oranje opgevolgd door Frank de Boer. Onder De Boer ging Nederland al direct in de eerste uitwedstrijd hard onderuit. Turkije was met 4-2 te sterk en dat betekende dat Nederland direct in de achtervolging moest. In een poule met naast Turkije ook het gevaarlijke Noorwegen kon dit weleens een lastig verhaal worden. Nadat De Boer na een teleurstellend EK werd ontslagen en werd opgevolgd door Louis van Gaal, die aan zijn derde termijn als bondscoach begon, keerden de kansen. Onder Van Gaal werd er afgerekend met concurrent Noorwegen en konden de tickets geboekt worden.

NL Elftal op weg naar het WK

Weg Rode Duivels naar WK

De Rode Duivels kenden als nummer 1 op de FIFA wereldranglijst veel minder moeite om het WK te halen dan Nederland. De Belgen rekenden soeverein af met landen als Tsjechië, Wales, Estland en Wit-Rusland en bereikten ongeslagen het WK. De Belgen boekten zes zeges en speelden twee maal gelijk. Het WK 2022 wordt voor de gouden generatie van de Rode Duivels echt de allerlaatste kans om zichzelf te belonen met eremetaal. Spelers als Eden Hazard, Axel Witsel, Romelu Lukaku en Kevin de Bruyne hebben het Belgisch voetbal naar een mondiaal niveau getild, maar slagen er een jaar of acht niet in om alles op één toernooi te laten kloppen.

Rode Duivels op weg naar het WK

WK voetbal historie

Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar is het 22ste eindtoernooi dat door de FIFA gehouden wordt. De allereerste editie was in 1930 in Uruguay. Aan dat eerste toernooi deden dertien landen mee. Gastland Uruguay werd de eerste wereldkampioen door de finale met 4-2 van Argentinië te winnen.

In 1934 werd het WK in Italië gehouden. Opnieuw won het gastland. Nieuw aan dit WK was dat voordat een land deel mocht nemen aan de eindronde het zich eerst moest kwalificeren. Tussen 1934 en 1978 deden er zestien landen mee aan de WK-eindronde. In 1984 werd het deelnemersveld uitgebreid naar 24 landen en 1998 naar het huidige aantal van 32 landen. Het WK 2022 is het laatste WK dat met dat aantal gespeeld wordt. Vanaf het WK 2026 nemen er 48 landen deel aan het WK.

Brazilië is het meest succesvolle land op het WK voetbal. Het Zuid-Amerikaanse land won het WK maar liefst vijf keer, meest recentelijk in 2002. De huidige wereldkampioen is Frankrijk. Zij waren in de finale van 2018 te sterk voor het verrassende Kroatië. Nederland is drie keer verliezend WK-finalist. In 1974, 1978 en 2010 moesten de Oranje-voetballers in de WK-finale hun meerdere erkennen in de tegenstander.